De cand cu pandemia COVID-19 pana si hotii s-au mutat online
Pandemia COVID-19 a generat, prin masurile restrictive impuse de autoritati, importante modificari in comportamentul fiecaruia dintre noi. Cea mai importanta schimbare a tiparului nostru comportamental se datoreaza faptului ca foarte multi dintre noi am fost "trimisi in exil" in fata calculatorului. Se invata online, se lucreaza online, cumparaturile se fac tot online. Ne-am mutat cu totul si cu totii in fata ecranului calculatorului, cu tot cu obisnuintele si apucaturile noastre. Traim online, comunicam online, invatam online iar unii dintre noi fura, din ce in ce mai mult, tot online.
Un studiu de data recenta realizat de Javelin Strategy & Research, companie specializata in cercetarea tranzactiilor financiare efectuate online, a relevat faptul ca, la nivel global, tentativele de incercare de frauda cibernetica au crecut cu 35% de la declansarea pandemiei (trimestrele II si III 2020) fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Urmare a cresterii numarului de tentative de frauda digitala, companiile (in special cele financiare) au fost nevoite sa investeasca in construirea de noi filtre, programe si aplicatii care sa identifice potentialele malversatiuni derulate online.
Studiul Javelin Strategy & Research a fost efectuat dupa analiza tranzactiilor financiare efectuate online, in perioada de timp mentionata, intr-un numar de 20 de tari.
A fost identificata si o tendinta noua in derularea acestui tip de fraude fiscale: daca pana acum infractorii care operau online actionau asemenea unor lupi singuratici, de cand cu declansarea pandemiei, s-a constatat o solidarizare a acestora, in sensul in care s-au constituit in grupari infractionale care actioneaza concertat si fac, intre ele, schimb de informatii si de ponturi.
Modificarile de comportament si de operare ale infractorilor le confera acestora un avantaj major in fata institutiilor fraudate, care se apara, in continuare, individual.
Altfel spus, institutiile financiare actioneaza solitar, in vreme ce infractorii actioneaza solidar.
In fata atacului "in haita" practicat de infractorii cibernetici, controalele si filtrele de risc ale companiilor se dovedsc din ce in ce mai depasite si mai ineficiente.
Despre fraudele online a inceput sa se vorbeasca la inceputul anilor 2000 si, in pofida masurilor de ciber-securitate dezvoltate de atunci, acest tip de infractiuni a crescut constant.
In Statele Unite, de pilda, la inceputul anilor 2000 numarul fraudelor fiscale online raportate a fost nesemnificativ.
In anul 2007, au fost raportate 1milion de astfel de fraude, apoi, in 2010, numarul plangerilor a ajuns la 2 milioane, s-a ajuns la 3 milioane in 2014, la 4 milioane in 2017 si la 5 milioane in martie 2020, luna in care si-a facut debutul si pandemia COVID-19.
Sursa foto: pexels.com