Deficit de aproape 27 miliarde de lei, reprezentand 2,48% din PIB, dupa primele patru luni din anul pandemiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deficit de aproape 27 miliarde de lei, reprezentand 2,48% din PIB, dupa primele patru luni din anul pandemiei
Deficit de aproape 27 miliarde de lei, reprezentand 2,48% din PIB, dupa primele patru luni din anul pandemiei
de Vlad Strunescu la 28 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
deficit bugetar pandemiecheltuieli bugetvenituri bugetcheltuieli pandemieincasari tva

Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca executia bugetului general consolidat, in primele patru luni ale anului 2020, a inregistrat un deficit de 26,82 miliarde de lei (2,48% din PIB), din care mai mult de jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Cresterea deficitului bugetar pe primele patru luni din 2020, in comparatie primele patru luni din 2019, este explicata, in principal, de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare, in lunile martie si aprilie, ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 miliarde de lei) si a restituirilor suplimentare de TVA, de 3,11 miliarde de lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce, in luna aprilie, dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv. 

Citeste si: Romania a atras 3,3 miliarde de euro de pe pietele externe de capital la costuri atractive in contextul pandemiei
 
De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor, s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia de COVID-19 de aproximativ 1,2 miliarde de lei. 
 


Veniturile statului au scazut cu 1,3%

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 98,21 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2020, in scadere cu 1,3% fata de perioada similara a anului trecut, reflectand contractia incasarilor bugetare in martie (-25,1% an/an), ca urmare a facilitatilor fiscale acordate pentru sustinerea economiei in contextul instituirii starii de  urgenta. 
 
In luna aprilie, veniturile totale au crescut cu 1,16 miliarde de lei, respectiv 4,7%, sustinute de dinamica veniturilor fiscale (impozit pe profit, impozit pe salarii si venit si accize) si sume primite de la UE in contul platilor efectuate. Incasarile din impozitul pe salarii si venit au inregistrat 7,85 miliarde de lei, in primele patru luni din 2020, cu 7,9% mai mari fata de perioada similara a anului trecut. 
 
Aceasta majorare a fost sustinuta de cresterea numarului de salariati cu 0,5% si a castigului mediu brut la nivelul economiei cu 8,5%, in perioada decembrie-martie 2020, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
 
In structura, cea mai importanta categorie - incasarile din impozitul pe salarii au crescut cu 3,1%, in primele patru luni. Dupa un avans insemnat in primele doua luni, se remarca o decelerare in martie-aprilie (cauzata atat de prorogarea termenului de plata a impozitului pe
venit, odata cu instituirea starii de urgenta, cat si de incetinirea castigului salarial in economie la 6,7% in martie). 
 
Contributiile de asigurari au inregistrat 36,24 miliarde de lei, in primele patru luni din 2020, in crestere cu 1,1% fata de nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut. 
 
Similar evolutiei veniturilor din impozitul pe venit, dinamica incasarilor din contributii sociale a fost influentata de decelerarea fondului de salarii din economie. 
 
Totodata, contributiile sociale au fost afectate de modificarea bazei de calcul a CAS si CASS datorata de salariatii cu contract individual de munca cu timp partial si de prorogarea termenului de plata a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice de la 15 martie 2020, la 25 mai 2020 inclusiv.
 
Prorogarea termenului de plata a redus veniturile din contributii sociale in luna aprilie (-1,7%, an/an), incasarile fiind cu 1,46 miliarde de lei mai reduse decat obligatiile fiscale declarate de catre contribuabili. Incasarile din impozitul pe profit au insumat 6,46 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului curent, in scadere cu 8,2% (-0,57 miliarde de lei) fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
 
Evolutia negativa este explicata de amanarea achitarii unor obligatii fiscale in luna martie de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit (OUG nr. 29/2020) si de bonificatiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici si mijlocii, acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit (OUG 33/2020, impact de 219 milioane de lei). Totusi, acordarea bonificatiilor a dus la o dinamica pozitiva a veniturilor din impozitul pe profit in aprilie, de 27,6% (an/an). 
 
Incasarile din TVA au insumat 15,94 miliarde de lei, in primele patru luni din 2020, in scadere cu 18,8% fata de perioada similara a anului trecut.
 
Evolutia incasarilor nete de TVA a fost influentata negativ de: (i) cresterea rambursarilor de TVA cu 51,7% (an/an), nivelul record al acestora fiind atins in martie, odata cu instituirea starii de urgenta, cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada starii de urgenta; (ii) prorogarea termenului de plata pentru lunile martie - aprilie; (iii) evolutiile economice nefavorabile din sectoarele economice, incepand cu luna martie, pe fondul instituirii starii de urgenta: comertul cu amanuntul, serviciile de piata prestate populatiei si industria. 
 
Veniturile din accize au insumat 10,15 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2020, mai mari cu 12,5% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Veniturile din accizele pentru produse energetice au scazut cu 9,6% an/an, in principal ca urmare a reducerii incasarilor in martie (-10,9% an/an) si aprilie (-36,6%). 
 
Veniturile din accizele pentru produsele din tutun au inregistrat un avans semnificativ de 40,34% (an/an), sustinut si de majorarea nivelului accizei la tigarete cu 4,2%. Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor au inregistrat 1,97 miliarde de lei, in crestere cu 50,6% comparativ cu primele patru luni ale anului 2019, inclusiv incasarile din taxele pentru prelungirea unor licente a frecventelor radio (HG nr. 226/2020).
 
Veniturile nefiscale au inregistrat 7,36 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2020, in crestere cu 7% fata de incasarile din aceeasi perioada a anului 2019. Dinamica pozitiva a veniturilor nefiscale a fost atenuata de scaderea incasarilor din luna aprilie.
 
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 5,9 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2020, in crestere cu 15,2% fata de perioada similara a anului trecut. 
 


Cheltuielile s-au majorat cu 12,7% 

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 125,03 miliarde de lei au crescut, in termeni nominali, cu 12,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile s-au majorat cu 1,1%, de la 10,5% din PIB in 2019, la 11,6% din PIB, in 2020.

Majorarea cheltuielilor se explica si ca urmare a masurilor avute in vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finantarii in regim de urgenta a cheltuielilor de gestionare a situatiei epidemiologice cauzate de raspandirea SARS-CoV-2, pe de o parte, precum si a masurilor cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de masurile adoptate pentru limitarea infectarii in randul populatiei. 
 
Numai in aprilie, s-au platit 312 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 95,9 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 0,2 milioane de lei pentru indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. 
 
Cheltuielile de personal au insumat 35,07 miliarde de lei, in crestere cu 6%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, reflectandu-se majorarile salariale, indemnizatia de hrana, atat cele aplicate incepand cu 1 ianuarie 2019, acordate in temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si majorarile salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. 
 
Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta 3,2% din PIB , cu 0,1% peste nivelul din aceeasi perioada de timp din 2019. Cheltuielile de personal, in aprilie 2020, au fost de 8,85 miliarde de lei, inregistrandu-se anumite economii fata de lunile precedente.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 16,70 miliarde de lei, in crestere cu 19,5% fata de anul precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile fata de medie se inregistreaza la nivelul administratiei locale (22,9%) si la institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii (22,5%), majorari determinate in special de plati suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2.
 
De asemenea, o crestere se reflecta si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 14,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior determinata de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu.

Citeste si: In timpul starii de urgenta, romanii au luat mai putine credite si au pus mai multi bani deoparte, dar statul s-a imprumutat mai mult
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 43,72 miliarde de lei in crestere cu 17,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 
 
Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie, incepand cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata cu 10%, majorarea alocatiilor de stat pentru copii incepand cu 1 mai 2019, precum si de indexarea acestora cu rata inflatiei din anul 2019, incepand cu 1 ianuarie 2020. 
 
Totodata, incepand cu luna aprilie, s-au realizat plati determinate de masurile luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului in valoare de 312 milioane de lei si pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 in valoare de 95,9 milioane de lei. 
 
De asemenea, se continua ritmul accelerat de decontari ale indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca, in luna aprilie, platile au fost de 365,9 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 3 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre sectorul agricol, respectiv ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zootehnic.
 
Alte cheltuieli au fost de 1,91 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (0,2 milioane lei).
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 6,91 miliarde de lei, cu 20,5% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au insumat 9,96 miliarde de lei, cu 46,3% mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

Citeste si: Numarul de accesari ale Monitorului Preturilor Alimentelor a crescut cu 90%
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, s-au platit 191,9 milioane lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x