Economisirea in Romania: intre contul bancar si plicul din dulap, solutie aleasa de 32% dintre romani
economisire romanieconomisire romaniaobiceiuri economisireinvestitii bursa
Reveal Marketing Research a derulat un studiu despre atitudinea romanilor fata de economisirea banilor si fata de investitii pentru a afla care sunt principalele lor metode de a gestiona resursele financiare.
Contextul COVID-19 pune la incercare situatia economica la toate nivelurile si industriile, iar oamenii sunt nevoiti, mai mult ca oricand, sa se gandeasca mai bine la modul in care cheltuiesc banii.
Potrivit studiului, daca ar reusi sa economiseasca trimestrial cate 350 de lei, jumatate dintre romani i-ar depune intr-un cont bancar, iar 32% ar prefera sa pastreze banii intr-un plic in sifonier.
Doar 8% ar investi intr-o asigurare de viata si doar 4% ar investi la bursa prin intermediul unui broker.
Tinerii profesionisti sunt printre cei cei mai dispusi sa apeleze la o banca, atunci cand se gandesc la metodele de economisire a banilor, 57% dintre acestia mentionand ca i-ar depune intr-un cont bancar.
Peste 70% dintre seniorii pensionari ar face acelasi lucru. Conform datelor
Reveal Marketing Research, in mediul urban si in mediul rural, preferinta pentru pastrarea banilor la banca este prima optiune a romanilor, cand vine vorba desrpre economisire: 49% dintre cei din urban si 51% dintre cei din rural au optat pentru aceasta varianta.
Pentru mai mult de o treime dintre respondenti, banii tinuti in propria locuinta reprezinta o solutie pentru economisire.
Intrebate cum ar proceda daca ar reusi sa stranga trimestrial o 350 de lei, 40% dintre familiile traditionale ar pastra banii intr-un plic in sifonier. O treime dintre persoanele mature fara partener sunt in asentimentul familiilor traditionale si recunosc ca ar pastra acasa banii economisiti.
Pentru acestia, a avea contact direct cu
banii si a avea certitudinea ca ii pot vedea oricand, le poate oferi sentimentul de control asupra resurselor financiare.
Interes scazut pentru asigurari si investitii
Investitia prin intermediul unei asigurari de viata este o varianta la care ar apela, in special, familiile moderne. 13% dintre ele ar alege sa investeasca banii in acest fel. Intrebati ce ar face cu 350 de lei economisiti, doar 9% dintre mileniali au mentionat varianta investitiei intr-o asigurare de viata.
Procentele sunt scazute in ceea ce priveste tendinta romanilor de a investi la
bursa cu ajutorul unui broker.
Din totalul esantionului, doar 4% ar alege acest tip de gestionare a economiilor.
Comparativ cu restul segmentelor, maturii fara partener se arata mai interesati de actiunile la bursa. 8% dintre ei au selectat aceasta optiune. Totusi, procentele sunt foarte mici, iar romanii nu se arata deschisi la a investi banii economisiti la bursa.
Doar 6% dintre respondenti ar opta pentru alte metode de gestionare a banilor pusi deoparte, fata de cele listate in sondaj.
Metoda sondajului a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview). Au fost derulate 1.017 interviuri online cu respondenti cu varsta peste 18 ani, pe un esantion reprezentativ la nivel national urban si rural in perioada 4-10 septembrie 2020. Eroarea de esantionare este +/- 3%, iar nivelul de incredere 95%.