Iei in calcul un credit ipotecar in anul ce vine? S-ar putea dovedi a fi o idee buna, insa inainte sa iei o decizie trebuie sa analizezi cu atentie situatia ta financiara. Totodata, compara cu atentie ofertele de pe piata si consulta-te cu specialisti care inteleg mai bine diferentele dintre produsele financiare oferite de banci.
"In contextul actual al pietei financiare din Romania, caracterizat de fluctuatii rapide ale dobanzilor si de incertitudini financiare, este esential ca cetatenii sa aiba o intelegere clara a optiunilor de creditare disponibile, in special in ceea ce priveste creditele ipotecare. Aceasta nu doar ca ajuta la gestionarea mai eficienta a finantelor personale, dar si la prevenirea eventualelor dificultati financiare pe termen lung", se arata intr-o analiza referitoare la siguranta financiara realizata de AVBS Broker de Credite, care subliniaza importanta unei viziuni clare asupra creditelor, in special in privinta dobanzilor si costurilor asociate pe termen lung.”, transmit specialistii din cadrul unei companii care opereaza pe piata creditelor din Romania.
Cresterea Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) are un impact semnificativ asupra costurilor creditelor cu dobanda variabila, ceea ce duce la cresterea ratelor lunare, afectand astfel bugetul celor care apeleaza la un credit. Acest lucru poate reduce puterea de cumparare, spori riscul de neplata si influenta negativ planurile de investitii si piata imobiliara. De asemenea, incurajeaza refinantarea creditelor pentru a obtine conditii mai avantajoase.
Pentru a atenua efectele cresterii IRCC, debitorii trebuie sa fie bine informati si sa isi ajusteze bugetele. In acest context, optiunile de creditare cu dobanda fixa oferite de banci pot fi atractive, deoarece asigura stabilitate financiara pe termen lung. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 300.000 lei pe 30 de ani, dobanzile fixe variaza intre 4,99% si 6,65%, ceea ce duce la rate lunare cuprinse intre 1.687 si 2.025 lei, in functie de perioada de fixare a dobanzii.
Totodata, specialistii le ofera celor interesati cateva explicatii cu privire la diferentele intre dobanzile fixe si cele variabile, nefiind deloc putini cei care nu stiu ce alegere sa faca la acest capitol. "Avantajul principal al dobanzilor fixe este predictibilitatea, in primul rand, deoarece rata lunara nu se schimba, ceea ce faciliteaza planificarea bugetului si de asemenea acestea ofera protectie impotriva cresterii dobanzilor in perioade de instabilitate economica", transmit analistii companiei.
"Dobanzile fixe ofera un avantaj semnificativ, permitand debitorilor sa isi planifice bugetul, fara a fi afectati de cresterile neasteptate ale dobanzilor. Pe de alta parte, dobanzile variabile reprezinta, intr-adevar, o provocare, insa doar in anumite momente”, mai spun ei.
Citeste si: Secretele milionarilor: ce poti face, ca om de rand, cu banii tai?
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii