Prima jumatate a anului s-a dovedit a fi destul de dificila si pentru institutiile bancare din tara noastra, acestea intampinand greutati in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit continentul european la inceputul acestei primaveri. ING Bank Romania a anuntat in cursul zilei de astazi ca a inregistrat un profit net in scadere in raport cu anul precedent cu nu mai putin de 17% dupa primele sase luni ale anului. Ca urmare a cresterii costului cu riscul pe fondul impactului pandemiei COVID-19, profitul net al celor de la ING Bank Romania a scazut dupa prima jumatate a anului la 320 de milioane de lei.
In acelasi timp, oficialii ING Bank Romania anunta ca veniturile au crescut cu 4% dupa primele sase luni ale anului, ajungand acum la un nivel de 1.05 miliarde de lei. De asemenea, ca urmare a cresterilor salariale din prima jumatate a anului, costurile operationale au inregistrat o crestere cu 6 procente, ajungand la un nivel de 479 de milioane de lei. Oficialii ING Bank mai precizeaza ca si costurile cu provizioanele au crescut semnificativ in aceasta perioada, dublandu-se aproape, pana la un nivel de aproximativ 200 de milioane de lei. In acelasi timp, rata creditelor neperformante a ramas la un nivel destul de scazut, de 4%.
Toate aceste cresteri ale costurilor nu trebuie sa mire pe nimeni in aceasta perioada, criza actuala afectand marea majoritate a institutiilor de pe piata bancara si nu numai. Totodata, expertii explica ca toate aceste costuri au crescut in anticiparea efectelor economice negative ale crizei sanitare actuale, avand in vedere contextul nefavorabil din anumite sectoare economice. De asemenea, cresterea ratei somajului a contribuit din plin la aceste cresteri ale costurilor. In plus, nimeni nu stie la aceasta ora cand va lua sfarsit criza sanitara actuala, aceasta putandu-se prelungi mai mult decat era anticipat initial.
Portofoliul de credite al celor de la ING Bank Romania a crescut cu 2%, pana la o valoare totala de 27.9 miliarde de lei. In aceste conditii, putem observa dupa aceasta prima jumatate a anului ca cei de la ING se confrunta cu o incetinire destul de puternica a cresterii portofoliului de credite in raport cu ritmul raportat in anii precedenti. Oficialii bancii mai precizeaza cu aceasta ocazie ca in aceasta perioada creditarea pentru persoanele fizice a crescut mai rapid decat in cazul companiilor, ajungand acum la o pondere de 61% din intregul portofoliu.
In acelasi timp, portofoliul de depozite a ajuns la un nivel de 41 de miliarde de lei, raportand astfel o crestere de 24 de procente. Oficialii bancii mai precizeaza ca peste 36% din clientii persoane fizice ai ING au un cont de economii.
ING Bank Romania a primit pana la jumatatea anului aproximativ 6.300 de cereri de finantare in cadrul programului IMM Invest. Conform statisticilor de pana la aceasta ora, suma totala aprobata pana la finalul lunii iunie a ajuns la aproximativ 400 de milioane de lei.
Numarul intreprinderilor mici si mijlocii care au inceput sa utilizeze platforma de internet banking ING Business a crescut cu 47% in raport cu finalul lunii iunie a anului precedent. In acelasi timp, numarul tranzactiilor a crescut cu nu mai putin de 67% fata de aceeasi perioada a anului 2019. Important de precizat ca 11% dintre aceste tranzactii de pe platforma au fost realizate prin intermediul telefonului mobil.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea