Inteligenta artificiala, arma tot mai multor banci in lupta cu frauda si criminalitatea financiara
banci inteligenta artificialacombatere spalare baniaplicatii inteligenta artificiala
Infractorii sunt tot mai inventivi in a gasi solutii pentru a ocoli legile si a spala banii murdari. Estimarile sunt ca, in fiecare an, spalarea banilor genereaza pierderi cuprinse intre 800 de miliarde si doua trilioane de dolari americani, adica intre 2-5% din PIB mondial.
In contextul pandemiei de
COVID-19, s-a inregistrat o crestere fulminanta a fraudei si criminalitatii financiare.
In lupta cu aceste fenomene, tot mai multe banci recurg si ele la arme tot mai sofisticate, cum ar fi inteligenta artificiala (AI) si Machine Learning, adica un proces prin care computere pot invata anumite comportamente, anumite tiparuri in utilizare.
Un nou studiu despre tehnologiile de combatere a fraudei si spalarii banilor (AML - Anti-Money Laundering), realizat de SAS, KPMG si Asociatia Specialistilor Certificati in Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ACAMS) aduce vesti bune.
Raportul, care examineaza informatii furnizate de la peste 850 de membri ACAMS din toata lumea, releva ca o treime dintre institutiile financiare accelereaza procesul de integrare a tehnologiilor AI si ML in combaterea infractiunilor.
Peste jumatate dintre ele au implementat sau vor sa integreze AI in procesele de combatere a spalarii banilor, iar aproape 40% dintre profesionistii in compliance au declarat ca planurile de adoptie AI/ML vor continua conform obiectivelor stabilite, in ciuda contextului pandemiei.
Inteligenta artificial se adapteaza rapid la schimbarile pietei
Stefan Baciu, Country Manager SAS Romania, a explicat ca, in contextul COVID-19, institutiile financiare si-au dat seama rapid ca vechile metode si sisteme de detectare a infractiunilor financiare nu sunt suficiente.
"Din fericire, tehnologia reuseste sa tina pasul cu vremurile, iar sistemele de Inteligenta Artificiala dinamice se adapteaza rapid la schimbarile pietei si la riscurile emergente.
In plus, acestea ofera sprijin si in actiunile de conformitate pe care organizatiile financiare, unele dintre cele mai reglementate industrii, trebuie sa le intreprinda periodic", a declarat Baciu, citat de economedia.ro.
AI si ML au devenit esentiale pentru profesionistii in compliance, care incearca sa eficientizeze procesele de conformitate AML; 57% dintre respondenti au implementat AI/ML pana in prezent, fie se afla in stadiul de proba al diverselor solutii sau intentioneaza sa le implementeze in urmatoarele 12-18 luni.
De asemenea, 28% dintre institutiile financiare mari dimensiuni, cele evaluate la peste 1 miliard de dolari, si 16% dintre institutiile mai mici se considera inovatoare si mizeaza pe integrarea AI.
Indiferent de dimensiuni, presiunea asupra bancilor, in contextul COVID-19, concomitent cu nevoia de crestere a preciziei si productivitatii, a reprezentat impulsul necesar pentru accelerarea utilizarii solutiilor advanced analytics pentru AML.
Totodata, respondentii considera ca factori determinanti in integrarea AI si ML sunt imbunatatirea calitatii investigatiilor si a documentelor de reglementare (40%) si reducerea falsurilor pozitive si costurilor operationale rezultate (38%).