Pe zi ce trece, bancile au inceput sa reduca dobanzile fixe initiale la creditele ipotecare, existand numeroase cazuri in care dobanda este mai mica decat indicele ROBOR 3M (6.54%) sau IRCC (5.94%). In prima zi a lunii iulie, indicele IRCC, cel de care depind creditele luate de multi dintre romani, scade pentru prima data dupa nu mai putin de 18 luni de crestere continua.
Potrivit FinZoom, la aceasta ora exista 14 banci care ofera credite cu dobanda fixa pe o perioada de cativa ani, care ulterior devine variabila: Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, CEC Bank, First Bank, Garanti BBVA, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si Vista Bank.
Totul se intampla in contextul in care rata anuala a inflatiei si-a accelerat scaderea in primele doua luni ale trimestrului II, ajungald de la 14.53% in luna martie la 10.64% in luna mai. De asemenea, rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a scazut pana la 9.6% in luna mai, de la 12.1% in luna martie.
Cresterea economica a incetinit peste asteptari in primul trimestru al anului curent, la 0.1%, de la 1% in precedentele trei luni, evolutie ce face probabila restrangerea ceva mai pronuntata a excedentului de cerere agregata in acest interval, fata de cea anticipata. In acelasi timp, avansul in termeni anuali al PIB s-a redus in primul trimestru mai mult decat s-a previzionat, la 2.3%, de la 4.5% in ultimul trimestru al anului anterior. Astfel, cele mai recente date si analize indica o crestere mai temperata a economiei in trimestrul II, comparativ cu previziunile precedente.
Revenind la situatia din banci, Intesa Sanpaolo Bank ofera o dobanda fixa initiala de 5.79% in primii trei ani, iar mai apoi o dobanda variabila de 8.08%. BCR pune la dispozitia clientilor produsul “Casa Mea BCR”, cu dobanda fixa in primii trei ani de 5.89% si mai apoi dobanda variabila de 8.48%.
Produse aproape la fel de avantajoase ofera si Banca Transilvania si UniCredit Bank, ambele cu o dobanda fixa in primii cinci ani de 5.90%. Mai apoi, dobanda variabila ajunge la 8.38% in cazul UniCredit, respectiv la 8.48% in cazul Bancii Transilvania. Practic, toate bancile ofera dobanzi fixe mai mici decat dobanda variabila, singura exceptie fiind reprezentata de OTP Bank, care ofera o dobanda fixa de 7.99% pentru primii cinci ani pentru sume mai mari de 300.000 de lei, respectiv o dobanda variabila ulterioara tot de 7.99%.
Situatia ramane insa delicata in continuare, scaderea dobanzilor neducand automat si la scaderea ratelor. Desi importanta, scaderea IRCC este practic nesemnificativa, valoarea indicelui scazand de la 5.98% la 5.94%. Asa cum remarca si cei de la Observator, scaderea ratelor aproape ca nici nu se observa. Pana acum, pentru un imprumut de 300.000 de lei luat pentru o perioada de 30 de ani, se platea o rata lunara de 2.302 lei. Scaderea indicelui IRCC face acum ca rata lunara sa scada la 2.294 de lei, ceea ce inseamna ca vorbim despre o scadere a ratei de doar 8 lei.
In aceste conditii, nu este de mirare ca multi romani nu mai fac fata greutatilor de zi cu zi, ajungand sa nu isi mai poata plati ratele catre banca. Astfel, inca de la inceputul acestui an, bancile au inceput sa vina cu oferte care mai de care mai avantajoase pentru refinantari.
Multi romani au imbratisat in cele din urma aceasta solutie, numarul refinantarilor crescand cu 40% in comparatie cu anul precedent. Potrivit specialistilor, abia de anul viitor ne-am putea gandi la scaderea dobanzilor. Totul va depinde insa de nivelul inflatiei, care ar trebui sa ajunga cat mai curand posibil la o singura cifra. Potrivit estimarilor BNR, inflatia ar urma sa ajunga la numai 7% la sfarsitul acestui an.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale