Nu trageti in miliardari pentru ca noi ii facem!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu trageti in miliardari pentru ca noi ii facem!
Nu trageti in miliardari pentru ca noi ii facem!
de Vlad Strunescu la 23 Aug. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
avere miliardariavere bill gatesavere jeff bezosavere larry page

In statistici si-n realitate, economiile mondiale o iau la vale, inregistrand, din punct de vedere procentual, cele mai mari scaderi de cand este masurat Produsul Intern Brut, dar bursa de valori de la New York (New York Stock Exhange) face nota discordanta.

Nu numai ca incheie cele mai mult sedinte pe verde, dar unul dintre cei mai importanti indici ai sai (si ai lumii) Standard & Poor’s 500 bate maxime dupa maxime, de parca am fi in plin boom economic, nu in plin boom Covid 19.
 
Totodata, pretul actiunilor Apple duce capitalizarea de piata (valoarea obtinuta prin inmultirea numarului total de actiuni cu valoarea unitara) a companiei la recordul de 2.000 de miliarde de dolari.
 
In timp ce David Malpass, presedintele Banci Mondiale, estimeaza ca pandemia ar putea aduce 100 de milioane de oameni in situatia de a nu avea dupa ce bea apa, Institute for Policy Studies (IPS), un think-tank cu sediul la Washington, a calculat ca, pe 13 august 2020, 12 cele mai bogate persoane cu afaceri listate au averi care insumeaza 1.001 miliarde de dolari, in crestere cu 40% in timpul pandemiei de coronavirus.
 
Lista este alcatuita din fondatorii Amazon, Microsoft si Facebook,  Jeff Bezos (avere de 189,4 miliarde de dolari), Bill Gates (114 miliarde), Mark Zuckerberg (95 miliarde); actionarul principal al  Berkshire Hathaway, Warren Buffet (80 de miliarde de dolari), fondatorul Tesla, Elon Musk (73 miliarde), fostul director executiv al Microsoft, Steve Ballmer (71 miliarde), fondatorul Oracle, Larry Ellison (67,4 miliarde), fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, cu 67,4 miliarde, respectiv 65,6 miliarde; principalii actionari ai Walmart, Alice, Jim si Rob Walton, fiecare cu o avere de peste 62 de miliarde de dolari.
 
IPS sustine ca este vorba de prea multa putere economica si politica in mainile a 12 persoane, faptul fiind un record ingrijorator in istoria concentrarii bogatiei si puterii din SUA. “Din punctul de vedere al unei societati democratice, reprezinta un grup de 12 oligarhi sau o duzina de despoti'', sustine IPS.
 
Aproape toti cei de pe lista “de despoti” sunt fondatorii propriilor afaceri pe care au stiut sa si le extinda in aproape fiecare colt al lumii. 
 
Esential este ca miliardele care li se pun in carca sunt mai mult sau mai putin virtuale. Averile lor ar insuma cat spun cei suparati pe ultra-bogatia celor de mai sus daca, in momentul reper calculat de IPS, 13 august 2020, si-ar fi vandut toate detinerile la companiile de ei infiintate sau nu, transformandu-le, astfel, in lichiditati.
 
La fel se intampla cand presa canta placa "pierderilor uriase" suferite de miliardarii respectivi, care, nici ele nu sunt efective, intrucat ei nu si-au vandut actiunile, nu au marcat nici macar depricierea de valoare, si cu atat mai putin asa-zisa pierdere, in momentul scaderilor abrupte de pret. Asadar, dimensiunle averilor fluctueaza in functie de preturile actiunilor care stabilesc, fara doar si poate, valoarea de piata, deci valoare reala, a oricarei companii listata la vreo bursa. 
 
Or, tocmai pentru ca sunt fondatori ale afacerilor pe care, cu unele exceptii, tot ei le conduc, miliardarii respectivi nu-si vand detinerile majoritare. In afara de asta, multi dintre mliardarii pomeniti si-au listat compania fondata, au luat bani de pe burse, adica, prin listarea companiilor lor, au vandut o parte din afacerea fondata de ei insisi pentru a o dezvolta cu banii primiti de la cei care le-au devenit parteneri la potentiale castiguri si pierderi. 
 
Daca, de maine, miliarde de utilizatori din New York, pana-n Timbuktu; din Bucuresti, pana-n Antananarivo; din Tokyo pana-n Breidavik, din Ny-Aalesund pana-n Invercargill, nu vor mai folosi calculatoare cu Windows, atunci averea lui Bill Gates si cea a lui Steve Balmer ar scadea.
 
Daca sute milioane de fani din intreaga lume nu ar astepta, cu sufletul la gura, in fiecare luna septembrie, si nu ar mai plati sute de dolari pe noul iPhone, nu ar cheltui mii de dolari pe MacBook-uri, iMac-uri, iPad-uri si pe accesoriile aferente sau nu ar mai descarca melodii si aplicatii, atunci actiunile detinute de Berkshire Hathaway, compania (fosta firma de textile, cumparata, nu fondata de Buffett) de investii a lui Warren Buffett, la Apple nu ar mai valora 60 sau chiar 100 de miliarde de dolari, cam cat toata datoria externa a Romaniei.
 
Desi cele mai multe dintre afacerile la care este actionar Buffett sunt concentrate in SUA, poate ca, totusi, folositi pantofii de alergare facuti de o anumita firma detinuta de Berkshire Hathaway, ca sa nu mai vorbim de bateriile cu reclame cu iepurasi sau poate niste lenjerie intima, sau poate niste mustar sau maioneza.
 
Daca alte sute de milioane de oameni nu ar mai folosi telefoane mobile, tablete si televizoare cu sistem de operare Android, daca miliarde de oameni nu ar "filtra" aproape tot ce fac, aproape tot ce cauta, prin Google, nici fondatorii motorului de cautare, actionari majoritari acum la compania mama, Alphabet, nu ar fi multi-miliardarii de astazi.
 
Daca oamenii nu si-ar mai face iluzii ca masina electrica (alimentata, de multe ori, din surse poluante de energie) este solutia tuturor problemelor de mediu, nici Musk nu ar fi multi-miliardar. Daca americani si europeni nu ar mai cumpara de pe Amazon.com, practic, orice, mai ales in pandemie, atunci Jeff Bezos nu ar fi cel mai bogat om din lume. 
 
Daca am constientiza ca Facebook este, ca si Google, un urias vehicul publicitar, daca, practic, oricine are un telefon asa-zis inteligent nu ar folosi WhatsApp, atunci poate ca Zuckerberg nu ar mai fi "acuzat" ca nu are ce face cu banii. 
 
Ne place sau nu, niciunul dintre cei de pe lista de mai sus nu ar fi unde este daca nu ar fi avut idei geniale, puse in practica la fel de genial, rezultand in produse consumate nu chiar asa de genial de fiecare dintre noi, care ne minunam cat banet au strans.
 
In afara de asta, toate afacerile lor creeaza locuri de munca, cele mai multe foarte bine platite, care permit, ulterior, supravietuirea sau dezvoltarea unor afaceri, mai mici sau mai mari din alte domenii.
 
Bine sau rau, fara miliardarii astia, multe dintre actualele meserii si locuri de munca nu ar fi existat; fara ei nu mai lucram de la distanta, stateam la coada sa platim facturi si rate bancare, suportam vesnicul guturai al administratorului de bloc la intretinere, ne cocosam sub ghiseele de la fisc, nu mai comunicam instantaneu cu rudele de la 100 sau 15.000 de kilometri distanta, ne rataceam prin excursii la umbra unor harti de hartie neactualizate si nici vorba de filme on-line. 
 
Tot vorbim despre tehnologie si progres sau despre progresul tehnologiei. Fara miliardarii astia, iata, huliti ca acumuleaza prea multa avere si putere, nu ar fi existat asa ceva si, in fond, fiecare dintre noi este LIBER sa le urmeze exemplul, sa aiba o idee geniala pe care sa o vanda miliardelor de semeni. 
 
Sunt produse pe care intreaga lume le foloseste dar nu stie cine sau ce este "in spatele" lor, pentru ca nici nu este cineva in spatele afacerilor, ci fix in fata lor, numai sa ne intereseze aspectele astea, inainte de a critica si, poate, de a lasa invidia sa ne roada. Nu ar fi fost extrem de bogat inventatorul rotii sau cel al focului? Fauritorul primului varf de sageata din fier? 
 
Si a propos de Buffett. Printre strategiile sale investitionale si multele vorbe de duh, el este si "inventatorul" unui indicator care arata, cica fara dubiu, cand piata de capital din SUA este mult supraevaluata si sta sa pocneasca: raportul dintre valoarea tuturor companiilor listat si cea a PIB al SUA. 
 
Iar cele mai recente date oficiale, publicate luna trecuta, de Departamentul Comertului din SUA arata ca, in cel de-al doilea trimestru din acest an, PIB al SUA a scazut, in comparatie cu aceeasi perioada de timp din 2019, cu recordul de 32,9%...

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta

today13 Oct. 2024
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte:
Ultimele stiri economice

O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea

today13 Oct. 2024
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani

today13 Oct. 2024
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Economie

Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari

today13 Oct. 2024
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani

today13 Oct. 2024
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie...

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x