Pandemia asigura Romania. Volumul primelor brute a crescut cu 11,6%, depasind 688 de milioane de lei
crestere asigurari viataasigurari pandemieasigurari coronavirus
In contextul pandemiei de coronavirus si al numarului tot mai mare de victime facute de aceasta, romanii constientizeaza tot mai mult importanta pe care o au asigurarile de viata. In primele trei luni din 2021, romanii au ales protectia oferita de asigurarile de viata, mai mult decat au facut-o in fiecare dintre perioadele similare din ultimii 5 ani.
Volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a crescut cu 11,6% fata de primul trimestru din 2020, depasind 688 de milioane de lei, arata datele
UNSAR.
Mai mult decat atat, aproape o treime dintre romani si-ar plasa disponibilitatile financiare in asigurari de viata, cu 6% mai multi decat in 2020, conform celei mai recente cercetari sociologice realizate de UNSAR impreuna cu IRES.
Primele trei motive care i-ar determina pe romanii care nu s-au asigurat inca sa incheie o asigurare de viata sunt veniturile mai mari (35%), o experienta nefericita a unui cunoscut a carui familie a fost afectata (31%) si o informare mai buna despre beneficiile asigurarilor (27%).
Cu toate acestea, ponderea asigurarilor de viata in totalul sectorului de profil din Romania este la un nivel modest, in comparatie cu celelalte state din Uniunea Europeana.
Daca, in Romania, asigurarile de viata reprezentau, in 2020, circa 19% din piata, cu o medie in tarile din Europa Centrala si de Est de peste 31%, in alte tari din Europa, procentul depaseste 50%, fapt care indica potentialul pietei locale, dar si deficitul de protectie a populatiei din tara noastra.
"Rolul fundamental al asigurarilor de viata este sa ofere protectie financiara, precum si modalitati de economisire pe termen lung. Dezvoltarea acestui sector ar putea sustine o societate echilibrata, mai putin vulnerabila din punct de vedere financiar", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
Un acces mai bun al consumatorilor la instrumente de protectie, economisire si investire ar putea consolida nivelul de responsabilizare si ar reduce deficitul de protectie.
"Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales in contextul in care se introduc politici stimulatoare de consolidare a pietei, precum deductibilitati fiscale pentru asigurarile de viata cu componenta exclusiva de protectie", potrivit lui Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR.
Populatia Romaniei continua sa fie extrem de vulnerabila in fata riscurilor, conform studiului "Asigurarile de viata, instrument de protectie pentru familie", realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti.
Conform analizei, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment nedorit (accident, imbolnavire, care se pot solda chiar si cu deces) ar duce la o scadere puternica a nivelului de trai.
Astfel, asigurarile de viata sunt o solutie concreta si usor accesibila pentru reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale, completand protectia oferita de sistemul public.