In ultimii ani, numarul inselatoriilor bancare a crescut semnificativ in Romania, in mare parte din cauza evolutiei tehnologiei si a vulnerabilitatilor pe care le exploateaza infractorii cibernetici. Acestia profita de naivitatea si neatentia oamenilor pentru a obtine date personale, informatii bancare si bani. Metodele folosite de acesti infractori sunt din ce in ce mai sofisticate, iar clientii bancilor trebuie sa fie extrem de vigilenti pentru a nu cadea in capcana lor.
Phishing-ul este unul dintre cele mai comune tipuri de inselatorii bancare cu care ne confruntam in ziua de astazi. Infractorii trimit e-mailuri, mesaje SMS sau mesaje pe retelele sociale care par sa provina de la o banca reala. Aceste mesaje solicita adesea clientilor sa furnizeze informatii confidentiale, cum ar fi numere de cont, parole sau coduri PIN, sub pretextul unei verificari de securitate sau al unei actualizari a contului.
Mai departe, vishing-ul este o forma de phishing telefonic. Infractorii suna clientii bancilor pretinzand ca sunt reprezentanti ai bancii si solicita informatii personale sau financiare sub diverse pretexte. Similar cu phishing-ul, smishing-ul implica trimiterea de mesaje SMS false care cer clientilor sa acceseze un link sau sa furnizeze informatii confidentiale.
Toate aceste probleme sunt remarcate si de reprezentantii marilor banci care activeaza pe piata din Romania. Vladimir Kalinov, vicepresedinte Raiffeisen Bank, a vorbit recent cu finzoom.ro despre cresterea numarului fraudelor cibernetice in care oamenii care fac plati sunt pacaliti si ajung sa piarda foarte multi bani. "Observam cresterea fraudelor cibernetice in care oamenii care fac plati sunt pacaliti si pierd multi bani. Apoi, incearca sa recupereze ceea ce au pierdut, dar le putem spune ca nu este deloc usor de facut asta, din momentul in care banii au plecat din conturi. In cazurile in care noi nu putem sa recuperam banii, ii indrumam pe clienti sa depuna plangere penala.”, spune Vladimir Kalinov.
“Din pacate observam ca sunt si persoane educate financiar care sunt pacalite. Intotdeauna ma surprinde naivitatea celor care cred ca pun 10 mii de lei si in doua luni castiga 200 de mii de lei. Eu am inca in memorie jocurile piramidale din anii 90, cand oamenii au pierdut sume importante de bani. Ei trebuie sa inteleaga ca nu exista situatii reale in care sa poti face bani multi atat de repede.”, continua vicepresedintele RFZ.
“Oamenii trebuie sa stie ca banca nu le va cere niciodata parole sau PIN-uri. Vom invita de fiecare data clientul sa ajunga in una din agentiile noastre pentru o discutie fata in fata, mai ales daca este vorba despre o presupusa frauda. Banca poate sa sune daca exista o operatie cu caracter dubios pe cont, dar intotdeauna va fi facuta identificarea clientului direct in aplicatia bancii. Singurul lucru pe care il putem cere clientului este sa-si actualizeze datele personale, insa acest lucru poate fi facut doar in aplicatia securizata a bancii.”, mai transmite Vladimir Kalinov.
Citeste si: Schimbare pentru toate cardurile ING din Romania: anunt oficial de la banca
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Mii de firme cu capital strain infiintate la inceput de 2025, dar cifra e in scadere! Cei mai multi straini care fac afaceri in Romania sunt italieni, dar cei mai multi bani ii aduc olandezii
Numar record de romani care renunta sa-si deschida firme! Oamenii fug si de PFA-uri, si de SRL-uri!
Joburile din Romania care NU pot fi furate de roboti! Unde te poti angaja linistit cu sanse sa iesi la pensie si peste 20 de ani
Cum sa-ti multiplici banii: strategii reale pentru cresterea averii personale
Bitcoin a depasit 110.000 de dolari: companiile globale adopta BTC ca activ de rezerva
Partenerii nostri
[MODEL] Fisa de post pentru fotograf - cod COR 343101
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Parlamentul Romaniei: Care este rolul senatorului si ce atributii are?
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Te-ar putea interesa si
Joburile din Romania care NU pot fi furate de roboti! Unde te poti angaja linistit cu sanse sa iesi la pensie si peste 20 de ani
Cum sa-ti multiplici banii: strategii reale pentru cresterea averii personale