Nu sunt deloc putine persoanele care ajung in situatia de a isi dori o refinantare a creditului imobiliar, insa de multe ori lucrurile se pot dovedi un pic mai complicate decat s-ar putea crede initial. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, posesorul creditului fiind obligat sa scoata destul de multi bani din buzunar chiar si atunci cand comisionul de rambursare anticipata este 0%. In plus, mai exista o problema pe care multi consumatori o neglijeaza.
Este vorba despre o problema specifica acestor credite imobiliare. Mai exact, in cazul acestora, apare mereu o intrebare - in ce masura imobilul cu care s-a garantat creditul initial ar mai putea sau nu in prezent sa acopere soldul refinantat? Lucrurile se pot schimba destul de mult de-a lungul timpului, mai ales atunci cand vorbim despre piata imobiliara. Astfel, aceasta problema trebuie luata foarte in serios de acei consumatori care au contractat credite imobiliare.
Spre exemplu, daca preturile de pe piata imobiliara au scazut in timp cu 50 de procente, este foarte greu de crezut mai este posibila garantarea unui sold destul de similar creditului initial accesat. Problema si mai serioasa apare atunci cand consumatorul nu are un al doilea imobil cu care sa poata completa garantia minima solicitata de banca, situatie in care se regasesc cei mai multi romani in ziua de astazi. In plus, nu este deloc usor sa convingi pe cineva, oricat de apropiata ti-ar fi acea persoana, sa garanteze cu o proprietate pentru tine.
Pentru a se putea calcula daca imobilul constituie in continuare o garantie suficienta, se face o evaluare a acestuia. In cele mai multe cazuri, costurile evaluarii variaza in jurul sumelor de 300 - 400 de lei.
Lasand la o parte problema mentionata in randurile anterioare, cei interesati de o refinantare a creditului imobiliar trebuie sa ia in considerare cateva costuri suplimentare. Potrivit finzoom.ro, vorbim in primul rand despre un comision de analiza al dosarului, care in cazul unor banci poate ajunge pana la 600 de lei. Apoi avem costul scrisorii de refinantare, care poate ajunge la randul lui la 500 de lei. Mai departe, comisionul de acordare al noului credit poate varia intre 0% si 2.5%. Tot la aceasta categorie mai putem include si costurile cu asigurarea, in cazul in care nu este inclusa in costul creditului.
Te-ar putea interesa si: Ce ai de castigat, daca iti rambursezi ANTICIPAT creditul la banca
Foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung