Romania se finanteaza la cele mai scazute costuri
mugur isarescubnrcosturi finantareeconomisire
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat, cu prilejul lansarii unei emisiunii numismatice dedicate regelui Ferdinand I, ca tara noastra nu a mai avut costuri de finantare atat de mici ca acum.
Costurile scazute se datoreaza scaderii dobanzilor pe plan international si reducerii semnificative a primelor de risc.
"Efectul benefic se resimte, atat la nivelul bugetului, cat si la nivelul economiei, in general.
Acest proces nu este, insa, ireversibil si depinde de pastrarea macrostabilitatii.
Daca bazele unei economii performante le reprezinta elementele de stabilitate macroeconomica, varfurile ei sunt rezultatul spiritului antreprenorial, inovator, al celor care cred in virtutile unei economii sanatoase.
Nu putem spera sa fim competitivi, in contextul actual al unei economii globalizate, fara o infrastructura adecvata si fara un sistem de invatamant performant.
Trebuie sa fim bine pregatiti, pentru perioada urmatoare, atat din perspectiva consolidarii integrarii europene, a aderarii la euro, dar si a capacitatii noastre de a face fata unui context economic si politic european linistit", a explicat Isarescu, citat de Agerpres.
Guvernatorul BNR a mai spus ca bancile din Romania sunt solide si bine capitalizate, dar este nevoie de cresterea economisirii interne si, in acelasi timp, de intensificarea creditarii.
Potrivit guvernatorului, ar fi o eroare ca Romania sa ignore lectiile crizei internationale, cedand tentatiei pentru masuri care pot avea consecinte temporare, in detrimentul dezvoltarii pe termen lung.
"Daca perioada ajustarilor economice pare sa se fi incheiat pentru Romania, misiunea viitoare a politicilor economice este de a pastra echilibrele restaurate cu atata truda, de a da dovada de prudenta si masura in dozarea deciziilor viitoare, deplasand, totodata, accentul spre reforme structurale de natura sa amplifice potentialul de crestere a economiei romanesti.
Nu exista substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate si corect explicate.
Aceasta perspectiva pe termen lung impune ca, in centrul politicilor economice, sa se afle nu numai managementul cererii agregate, ci si obiectivele stabilitatii macroeconomice, dezvoltarea durabila si imbunatatirea competitivitatii economice romanesti", a precizat Isarescu.
El a adaugat ca, in urma masurilor de restabilire a echilibrelor macroeconomice, Romania a reusit sa corecteze unii indicatori.