Banca Nationala a Romaniei le da o veste buna celor cu credite la banci, ultima decizie a institutiei urmand sa provoace o scadere a ratelor in perioada urmatoare. Mai exact, este vorba despre indicele ROBOR la trei luni, care a scazut saptamana trecuta de la 6% la 5.81%. Fiind vorba despre indicele care sta la baza calculului pentru creditele de consum in lei, aceasta scadere a lui va aduce si scaderea ratelor pe care romanii le au de platit la banca.
ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile interbancare din Romania. Este utilizat in principal pentru a calcula dobanzile la creditele in lei acordate de bancile comerciale. ROBOR reprezinta rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania sunt dispuse sa se imprumute intre ele pe termen scurt, si este calculat pe baza cotatiilor furnizate de un grup de banci selectate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). ROBOR are mai multe scadente, de la o zi (overnight) pana la un an. Cele mai frecvent utilizate scadente pentru calculul dobanzilor la credite sunt ROBOR la 3 luni si ROBOR la 6 luni.
La inceputul anului 2024, indicele ROBOR la trei luni era de 6,21%, comparativ cu 7,56% pe 3 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la sase luni, utilizat pentru calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a scazut la 5,87% pe an, de la 6,04%, iar ROBOR la 12 luni a coborat la 5,92%, de la 6,05%.
Potrivit datelor BNR, indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,86% pe an. Acest indice este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2024, in scadere fata de cel din trimestrul anterior, de 5,90%. IRCC reflecta media tranzactiilor efective realizate pe piata interbancara, oferind o imagine mai clara a costului real al banilor intre banci. Fiind bazat pe tranzactii reale si nu pe cotatii teoretice, IRCC este considerat mai transparent si mai putin susceptibil la manipulare.
Cu o saptamana in urma, consiliul de administratie al BNR a hotarat scaderea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75% pe an, de la 7,00% pe an, incepand cu data de 8 iulie 2024 si scaderea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an. Totodata, conducerea Bancii Nationale a mai decis atunci si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Citeste si: Cifre oficiale de la INS: fiecare familie castiga in jur de 8.000 lei lunar
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului