Cluburile de fotbal din cele mai puternice cinci campionate din Europa au cheltuit, in actualul sezon de transferuri, cca 3,2 miliarde de euro
Sportul nu mai este, de multa vreme, o intrecere doar de dragul masurarii fortelor participantilor la competitii ci s-a transformat intr-o mare afacere. Fotbalul este, probabil, disciplina care confirma cel mai bine afirmatia de mai sus. In industria fotbalului se invart sume fabuloase - bani la vedere, bani gri si bani negri, ca in orice afacere. Din fotbal se castiga milioane - pe teren, in birourile conducatorilor de cluburi, ale impresarilor, la casele de pariuri, in fabricile producatorilor de echipament.
Conform revistei americane Forbes, inTop 5 al celor mai bine platiti sportivi din lume in perioada iunie 2019-iunie 2020 figureaza trei fotbalisti, pe pozitiile 2, 3 si 4: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi si Neymar, care si-au adaugat in conturi, in intervalul de referinta, cate 105, 104 respectiv 95,5 milioane de dolari.
Jucatorul de tenis Roger Federer a fost, in perioada amintita, cel mai bine platit sportiv din lume, si a realizat castiguri de 106,3 milione de dolari, iar pe pozitia a cincea s-a situat baschetbalistul Lebron James, jucatorul lui Los Angeles Lakers, cu 88,2 milioane de dolari (sumele reprezinta veniturile realizate din sport plus cele din contractele de imagine/ publicitate).
In uzina de fotbal, cum am spus, se castiga mult, dar se investeste la fel de mult.
Sa aruncam o privire asupra sumelor cheltuite de marile cluburi de fotbal in recent incheiatul sezon de transferuri.
Din pricina pandemiei, sumele investite au fost mai mici cu cca 40% decat cele din sezonul anterior.
Cu toate acestea, presa internationala a estimat la 3,2 miliarde de euro valoarea totala a achizitiilor facute de cluburile din cele mai puternice cinci campionate de fotbal din Europa.
Suma se apropie de cea investita in aceleasi campionate in anul 2015, iar scaderea se datoreaza faptului ca, din pricina pandemiei, meciurile se desfasoara fara spectatori, asadar cluburile nu mai realizeaza venituri din vanzarea de bilete.
Doar in campionatul Angliei, de pilda, cluburile pierd din acest motiv sute de milioane de euro in fiecare luna.
Site-ul Transfermarkt, care monitorizeaza transferurile efectuate in fotbal, a dat publicitatii un Top al cluburilor care au cheltuit cei mai multi bani in cel mai recent sezon de achizitii.
Suma reprezinta diferenta de bani rezultata din vanzarea si cumpararea de jucatori.
In ordine crescatoare, cele mai mari investitii au fost facute de:
Sheffield United (Marea Britanie) a cumparat jucatori in valoare de 56,2 milioane de euro si nu vandut niciunul. Cea mai mare suma, 26 de milioane de euro, a fost cheltuita pe transferul lui Rhian Brewster, de la FC Liverpool.
FC Sevilla a iesit in minus cu 60 de milioane de euro. A cumparat jucatori in valoare de 69,5 mil. euro si a vandut de doar 9,5 mil. Cea mai mare suma, 24 mil. euro, a fost cheltuita pe transferul jucatorului spaniol Suso, venit de la AC Milan.
Arsenal a iesit in minus cu 68,35 mil. euro. A cumparat de 86 mil. si a vandut de 17,65 mil. Cel mai mult a costat transferul jucatorului ghanez Thomas Partey, cumparat de la Atletico Madrid cu 50 mil. euro.
FC Everton a cheltuit mai mult cu 70,45 mil. euro decat a castigat. A vandut jucatori de 4,43 mil. euro si a cumparat altii de 74,87 mil. euro. Cea mai scumpa achizitie a fost britanicul Ben Godfrey, transferat de la Norwich pentru 27,5 mil. euro.
Clubul Italian Parma a incheiat ultimul sezon de transferuri cu un minus de 75,81 mil. euro (80,41 mil. euro achizitii vs 4,6 mil euro vanzari). Cel mai scump transfer a fost cel al lui Roberto Inglese, adus de la Napoli pentru 18 milioane de euro.
Aston Villa nu a vandut niciun jucator, in schimb a cumparat de 82,35 mil. euro. Cea mai scumpa achizitie a fost jucatorul englez Ollie Watkins, adus de la Brentford pentru 30,8 mil. euro.
Tottenham Hotspur a vandut de 13,3 mil. euro si a cumparat de 98,4 mil. euro, asadar a iesit in minus cu 85,1 mil. euro. Cel mai scump transfer, 32 mil. euro, a fost cel al argentinianului Giovani Lo Celso, adus de la Betis Sevilla.
Manchester City a iesit in minus cu 95,15 mil. euro (a cumparat de 156,8 mil. si a vandut de doar 61,65 mil.) Cel mai scump transfer a fost cel al portughezului Ruben Dias, adus de la Benfica Lisabona pentru 68 mil. euro.
Bilantul lui Leeds United a fost de -105,2 mil. euro. Echipa britanica nu a vandut niciun jucator, iar cea mai scumpa achizitie a fost a spaniolului Rodrigo, adus de la Valencia pentru 30 mil. euro.
Chelsea s-a ales cu cea mai mare gaura in buget dupa recent incheiatul sezon de transferuri: - 171,2 mil. euro (a vandut jucatori de 76 mil. euro si a cumparat de 247,2 mil.) Cel mai scump a costat jucatorul german Kai Havertz, adus de la Leverkusen pentru 80 mil. euro.
Sursa foto: maxpixels.net