Momente memorabile in sport. Calificarea Spaniei la Euro 1984
momente memorabile in sporteurofotbal
Pe 21 decembrie 1983, la Sevilla, echipa Spaniei avea programat ultimul meci din campania de calificare pentru Euro 1984. Adversarul era modesta echipa a Maltei, nu se punea problema invingatorului, doar ca exista o dificultate de alta natura: ca sa se califice la turneul final, Spania avea nevoie de o victorie la 11 goluri diferenta (!). Rezultatul? 12-1, la capatul unui meci care este considerat si acum, dupa aproape 40 de ani, unul dintre cele mai importante din istoria nationalei iberice.
Multi ar putea ridica neincrezatori din sprancene. 12-1, exact diferenta necesara, e clar ca fost ceva putred acolo, maltezii sigur au fost mituiti ca sa nu-si apere corect sansele.
Doar ca n-a fost deloc vorba despre asa ceva. Meciul poate fi urmarit integral pe Youtube si orice privitor isi poate da seama ca totul a fost “pe bune”, cu angajament real si dramatism, ba chiar si cu trageri de timp din partea echipei Maltei.
Insasi evolutia scorului constituie un argument solid in favoarea onestitatii meciului. Daca ar fi fost blat, s-ar fi mers pe un grafic comod, cu un gol spaniol la fiecare 8 minute, in schimb desfasurarea jocului a aratat altceva: dupa ce spaniolul Santillana a deschis scorul in minutul 15, maltezul Demanuele a egalat in minutul 24 (!) si chiar daca Spania a mai marcat rapid de 2 ori prin acelasi Santillana (26’ si 28’), repriza s-a incheiat cu un 3-1 deloc optimist.
Dupa pauza s-au mai dat insa 9 goluri. Jocul a curs intr-un singur sens, maltezii au fost preocupati doar sa aglomereze propriul careu si sa degajeze mingea cat mai departe. Si, in ciuda faptului ca de doua ori s-au inregistrat situatii rarisime in fotbal (s-au dat 3 goluri in interval de 4 minute, cat sa scoti mingea din poarta si s-o aduci la centru), rezultatul a fost corect.
In minutul 79 era 11-1, ca urmare ultimele 10 minute au fost, paradoxal, cele mai tensionate. Mai era nevoie de un singur gol pentru calificare, dar spaniolii puteau foarte usor sa faca un blocaj psihic si sa experimenteze asa-numita “teama de succes”, care sa le toarne plumb in picioare. Din fericire pentru ei, Senor a marcat golul izbavitor in minutul 84, dar si acela dupa o deviere norocoasa.
Cum spuneam mai sus, rezultatul este neverosimil la prima vedere si pare rodul unei intelegeri intre cele doua echipe, dar trebuie tinut cont si de alti factori:
1) Selectionata Maltei era formata din amatori;
2) Fusese invinsa de Irlanda cu 8-0;
3) Cu doar 4 zile inainte de meciul cu Spania, jucase cu Olanda si pierduse cu 0-5;
4) In noaptea de dinaintea meciului, jucatorii maltezi nu putusera sa se odihneasca, deoarece hotelul la care fusesera cazati era amplasat in zona cea mai activa si mai zgomotoasa a orasului;
5) Din minutul 76, echipa a jucat in 10 oameni (maltezul Degiorgio a fost eliminat pentru trageri de timp).
Prin prisma acestor factori, este foarte plauzibil ca jucatorii Maltei sa fi avut in plan sa reziste eroic si sa fie pe post de buturuga mica in meciul cu Spania. Lucru care le-a si reusit in prima repriza. Doar ca in repriza a doua au terminat complet benzina si au cedat in fata iuresului spaniol, nu fara lupta insa (repet, meciul poate fi vazut integral pe Youtube).
Marele pierzator a fost atunci echipa Olandei, care a ramas acasa din cauza numarului mai mic de goluri marcate in campania de calificare: a avut acelasi numar de puncte cu Spania (13), acelasi golaveraj (+16), dar doar 22 de goluri marcate, fata de 24 Spania.
Ca o consolare pentru ea, au mai ramas atunci acasa si alte nume mari ale momentului – Anglia, URSS, Austria, Polonia, Cehoslovacia si mai ales campioana mondiala en-titre Italia, din a carei grupa s-a calificat… Romania.
Citeste si:
In atentia salariatilor care vor sa-si dea demisia! Cateva recomandari importante