O afacere care merge practic singura: teren privat de mini-fotbal
teren de minifotbalgazon sinteticidei de afaceri
Amenajati un asemenea teren si... treaba dvs. s-a cam terminat. Nu mai trebuie decat sa-l inchiriati amatorilor de fotbal si dupa aceea, timp de cativa ani, pana cand gazonul sintetic da primele semne de uzura, tot ce aveti de facut este sa va ocupati de programari si sa incasati banii. Chiar sa vreti sa faceti si altceva si tot nu aveti ce.
Fotbalul este extrem de popular in Romania, aceasta este o realitate clara. E suficient de altfel sa va ganditi ca este practic imposibil sa deschideti televizorul si sa nu dati peste vreun meci de fotbal, peste declaratii ale unor personaje din lumea fotbalului sau peste stiri mondene despre... fotbalisti.
Interesul in jurul acestui sport este enorm, fara nici un dubiu, dar trebuie remarcat ca acest interes se manifesta nu numai in mod pasiv (privit la televizor, mers pe stadion, dat cu parerea), ci si in mod activ.
Sunt sute de mii de romani care joaca fotbal in mod regulat, o data la cateva zile sau saptamanal, dar si alte sute de mii care ar vrea sa joace, dar care renunta, dintr-un motiv incredibil de banal, dar esential: nu au unde. Numarul terenurilor de fotbal este pur si simplu insuficient la ora actuala.
Pana in urma cu 10 ani, amatorii de fotbal aveau la dispozitie terenurile de sport ale scolilor si liceelor, unde puteau intra liber. Doar ca, ulterior, ingradirea acestor terenuri, interzicerea accesului in afara orelor de curs si introducerea personalului de paza au eliminat complet disponibilitatea acestor terenuri.
Ca urmare, singura varianta a ramas cea a terenurilor private de mini-fotbal, capabile sa ofere, contra cost si in conditii foarte civilizate, solutia pentru aceasta cerere consistenta din partea pietei. Infiintarea unui teren privat de mini-fotbal devine astfel o oportunitate atractiva, cu o profitabilitate foarte interesanta, dat fiind ca singurele cheltuieli sunt salariul unui angajat si curentul electric pentru instalatia de nocturna.
Investitia totala este de cca 30.000 de euro, dar ea se amortizeaza in doar 6-12 luni (!), dupa care, practic, cea mai mare parte a sumelor incasate lunar va ramane dvs.
Ce presupune constructia unui teren privat de mini-fotbal?
Elementul-cheie este gazonul sintetic - un fel de covor/mocheta, cu o structura speciala, care imita iarba. Din punct de vedere constructiv, este vorba de o suprafata realizata din fibra textila si latex, in care sunt prinse fire de “iarba” din polipropilena si polietilena, cu inaltimea de 27-57 mm si grosimea de 60 de microni.
Acest covor de gazon sintetic se monteaza pe o fundatie de asfalt, beton sau piatra si este adus apoi la standarde optime de joc printr-o operatie simpla: printre fibrele lui se presara un strat de nisip, urmat de un strat de granule din cauciuc. Nisipul, cu o granulatie de 0,2-0,8 mm, ii asigura gazonului o etansare stabila pe fundatie, iar granulele de cauciuc ii confera elasticitate, ceea ce duce la o mai buna dinamica a mingii.
“Gazonul pe care il oferim are o garantie de 5 ani”, spune Anca Vasile, director tehnic la o firma de proiectare si realizare obiective sportive. „Ne obligam prin contract sa schimbam in acesti 5 ani orice portiune degradata, cu conditia sa nu se intre pe teren cu crampoane, pentru ca acestea toaca gazonul. Deci, cel putin 3 ani terenul poate fi exploatat «curat»: timp de trei ani nu-i mai faci nimic, il lasi pur si simplu sa iti aduca bani, luna de luna.”
Foarte important: printre clienti se numara si scolile de fotbal pentru copii, care, evident, au nevoie de un teren de fotbal pentru desfasurarea antrenamentelor. Ca urmare, aceste scoli inchiraza terenuri private (si inca pe termen lung) si in plus, lucrand cu copii, al caror program zilnic nu este atat de strict ca al adultilor, respectivele scoli pot acoperi anumite intervale orare „moarte”, cum ar fi dimineata sau la pranz.
Retineti atuurile acestei afaceri: investitia se recupereaza foarte rapid, profitul este atractiv, startul nu ridica probleme deosebite (nu trebuie sa construiti ceva, ci doar sa amenajati un teren), iar activitatea in sine este extrem de usor de gestionat. Ce poate fi mai simplu?
Sursa foto: www.pexels.ro