Secretele murdare ale sportului-rege
Fotbalul nu mai este de mult doar un joc, ci o adevarata industrie care invarte sume imense de bani. Se castiga milioane de euro din pariuri, ca urmare nu trebuie sa ne mire faptul ca sportul-rege atrage in jurul lui indivizi dubiosi si fara scrupule.
Polonia. In urma cu 15 ani, in aceasta tara fotbalul era practic distrus: cu greu mai gaseai in prima liga un meci care sa nu fie aranjat. Blaturile si mituirile arbitrilor se puneau la cale la cel mai inalt nivel, ca urmare interesul publicului pentru acest sport era minim, iar investitiile – inexistente.
A fost nevoie de o noua lege – legea criminalitatii in sport – care a incadrat coruptia din fotbal la capitolul infractiuni si doar asa, in baza acestei legi, a putut fi declansata o lupta eficienta impotriva fenomenului.
In urma unei anchete care a durat din 2005 pana in 2011, „caracatita” din fotbalul polonez a fost lovita foarte serios. S-au inregistrat 300 de arestari (conducatori de cluburi, arbitri, fotbalisti, oficiali ai federatiei), 38 de pedepse cu inchisoare intre 9 luni 4 ani si amenzi de peste 1,2 milioane de zloti (cca 400.000 de euro).
Si interesant este ca toata aceasta ancheta a fost facuta peste capul FIFA, al carei regulament interzice amestecul Statului in treburile federatiilor nationale de fotbal (?).
Scandaluri de coruptie similare au fost (si sunt in continuare) si in Italia, Grecia sau Turcia, tari mai temperamentale si cu oarecari inclinatii spre actiuni de acest gen. Surprinde in schimb faptul ca asemenea scandaluri se intalnesc si in campionatele Belgiei, Austriei, Elvetiei, Germaniei. Da, campionatul Germaniei, un campionat foarte serios, foarte disputat si care se bucura de cea mai mare medie de spectatori pe meci din Europa, nu este nici el ocolit de blaturi si mituiri.
Cel mai celebru caz din ultimii ani este cel al arbitrului Robert Hoyzer, condamnat la trei ani de inchisoare si suspendat pe viata din fotbal dupa ce a castigat sume uriase pariind pe rezultatele unor meciuri pe care el insusi le arbitra. S-a dovedit ulterior ca Hoyzer era in legatura cu o retea germano-croata de pariuri implicata in masluirea meciurilor din fotbalul german, in liga a doua in special.
Sa nu ramanem insa cu ideea ca blaturile si coruptia din fotbal afecteaza doar campionatele interne, ca fenomenul este oarecum unul local si ca in rest, la nivel de top, situatia e OK. Nu-i adevarat. Avem destule cazuri de meciuri aranjate disputate la turneele finale ale campionatelor mondiale, sub ochii unui mapamond intreg. Mentionam doar doua exemple:
• Argentina – Peru 6-0, la CM 1978 (Argentina avea nevoie de o victorie cu 4-0 pentru a accede in finala, in detrimentul Braziliei);
• Germania – Austria 1-0, la CM 1982 (la acest scor ambele echipe se calificau in faza superioara a competitiei, orice alt rezultat aducea automat eliminarea uneia dintre ele).
Concluzia? Fotbalul nu inseamna numai ce se vede pe teren. Sunt multe manevre de culise care nu pot fi scoase la iveala decat printr-o implicare hotarata a politicului, asa cum s-a intamplat in Polonia. Retineti insa ca rezultatul unui meci poate fi decis mai usor decat credeti, prin arbitraj sau mituiri de jucatori, fara ca acest lucru sa fie evident pentru publicul spectator.
Sursa foto: www.pexels.com