Nu sunt deloc putini romanii care considera detinerea unei case sau a unui apartament o realizare semnificativa si un pas important in construirea unui viitor stabil. Dorinta romanilor de a deveni proprietari ai locuintelor in care traiesc reflecta adanci valori culturale si aspiratii legate de stabilitatea si siguranta familiala. Chiar si in contextul dificil al situatiei economice, se remarca faptul ca 7 din 10 romani isi cumpara locuintele cu banii jos, renuntand la imprumuturile ipotecare.
Multi oameni fac sacrificii financiare semnificative pentru a-si realiza visul de a deveni proprietari ai propriilor locuinte. Aceste sacrificii pot include economisirea constanta, munca suplimentara sau chiar amanarea altor planuri si proiecte personale. Totusi, pentru acesti romani, satisfactia de a spune ca locuinta le apartine in intregime justifica aceste eforturi.
Proprietatea asupra locuintei ofera oamenilor o senzatie puternica de stabilitate si siguranta. Ideea ca nu mai sunt nevoiti sa plateasca chirii si ca au un colt de lume pe care il pot numi "acasa" ii motiveaza sa depuna eforturi sustinute pentru a-si achizitiona propria locuinta.
Desi accesul la credite ipotecare este o optiune, un numar semnificativ de romani alege sa isi cumpere locuintele cu banii jos pentru a evita riscurile asociate imprumuturilor. Frica de datorii si preocuparea pentru viitorul financiar ii determina pe multi sa opteze pentru o abordare mai conservatoare, bazata pe economii proprii.
Potrivit statisticilor disponibile la aceasta ora, majoritatea tranzactiilor de vanzare din segmentul rezidential sunt realizate cu bani cash. Mai exact, aproximativ 70% dintre tranzactii sunt realizate cu banii jos. Totusi, in ciuda faptului ca exista lichiditati, specialistii spun ca poate fi observata deja o precautie din ce in ce mai mare in ceea ce priveste cheltuielile.
In acest context, toata lumea se intreaba ce se va intampla cu preturile de pe piata imobiliara in anul ce tocmai a inceput. Cel mai probabil, asa cum spune si Oana Ivan, specialist in imobiliare, “primul trimestru din 2024 va aduce o incetinire a ritmului de tranzactii, poate chiar o contractare a pietei”. “Vor fi mai vizate vanzarile decat chiriile. Ca exceptie, piata dezvoltarilor logistice de spatii mici si modulare va beneficia de momentumul castigat la acest final de an. Evolutia trimestrelor urmatoare va fi strans legata de cea a creditarii si, ca element de noutate, de evolutia trendului de future banking si al fintech”, mai transmite ea.
In plus, anul 2024 a venit cu scumpiri pe piata imobiliara, cresterea preturilor fiind provocata de o noua lege care presupune majorarea cotelor de TVA pentru mai multe tipuri de locuinte, de la 5% la 9%. Practic, aceasta modificare legislativa a facut ca preturile locuintelor sa creasca cu cateva mii bune de euro incepand cu acest an.
Citeste si: In Bucuresti, pentru o viata decenta, ai nevoie de 10.000 de lei salariu lunar
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si