Casele pe structura de lemn - proiecte rezistente si durabile
casalemnstructura
Tot mai multi romani aleg casele pe structura de lemn, atrasi de avantajele lor. O astfel de casa se construieste mai repede, iar santierul este mai curat. De exemplu, o casa pe structura de lemn de 100 m² poate fi ridicata intr-o saptamana. Este mai usoara si de aceea este mai rezistenta in cazul unui cutremur, iar fundatie este mai simpla si mai ieftina. Materialul izolator face parte din structura peretelui, casele sunt mai bine izolate termic, iar facturile la energie mai mici. Dupa finalizare, poate arata ca orice alta casa, diferenta facand-o materialele de finisare folosite.
Pentru a ridica o casa ai nevoie de arhitect, proiectant si constructor. La fel este si in cazul
caselor pe structura de lemn. Poti gasi pe internet proiecte case din lemn, dar daca vrei sa te reprezinte ai nevoie de un arhitect. El este cel care va da forma visurilor tale. Pentru a incepe constructia insa, este nevoie si de un proiect tehnic care sa cuprinda calculele de rezistenta, detaliile de executie, materialele, traseele si alte date tehnice importante. Dupa aceea intra in scena constructorul, care trebuie sa fie specializat in astfel de case.
Proiectul de arhitectura este cel care da forma ideilor tale
Cand doresti sa construiesti un spatiu care sa devina acasa te gandesti daca sa fie pe un nivel sau pe mai multe, cate dormitoare sau bai sunt suficiente, daca bucataria sa fie deschisa spre living sau inchisa, cat de mare sa fie terasa, daca sa fie acoperita total sau sa aiba loc si pentru plaja si alte astfel de idei. Arhitectul este cel care leaga ideile si le da forma de acasa.
Arhitectul este cel care face schema functionala a casei si volumetria. Ideile proprietarilor sunt studiate si analizate, astfel incat sa fie functionale, nu doar estetice. Propune solutii alternative cand ideea originala este greu sau imposibil de realizat sau variante economice daca vor creste costurile mult. El este cel care va gasi echilibrul optim intre estetic si functional.
Proiectul tehnic este baza constructiei
Pentru a incepe constructia proiectul de arhitectura nu este insa suficient. Pentru o casa durabila, rezistenta si eficienta energetic este nevoie si de proiectul tehnic. Acesta cuprinde calculele de rezistenta, dimensionarea elementelor de constructie, calculul materialului de izolare in functie de nivelul de eficienta energetica al casei, instalatiile, traseele electrice si alte informatii tehnice.
Casele pe structura de lemn sunt la fel de rezistente ca cele din beton sau caramida. Asupra unei case actioneaza diverse forte - compresia datorata propriei greutati, cea data de zapada depusa pe acoperis, forta cu care actioneaza vantul sau cea seismica. Elementele structurii de rezistenta - grinzi, stalpi, pereti interiori si exteriori, plansee - sunt dimensionate in urma calculelor de rezistenta, astfel incat casa sa reziste acestor forte. La aceeasi rezistenta la compresiune cu a betonului sau caramizii, lemnul este mult mai usor, de aici rezistenta superioara la cutremur si fundatia mai simpla. O casa pe structura de lemn este de 3-4 ori mai usoara decat una din beton sau caramida.
Performanta energetica a unei cladiri este o caracteristica importanta, deoarece energia utilizata intr-o casa creste costurile de intretinere. Acum tot mai multi proprietari isi doresc, nu doar case frumoase ci si eficiente energetic, iar eficienta rezulta tot din calculele de proiectare. Pierderile de caldura prin acoperis si pereti scad eficienta. Ele pot fi reduse cu ajutorul materialelor de izolare termica. Grosimea lor rezulta din calcule si este direct proportionala cu gradul de eficienta energetica al casei. Pe scurt, cu cat stratul de izolatie termica este mai gros, cu atat casa este mai eficienta energetic, iar costurile de intretinere sunt mai mici. Avantajul caselor pe structura de lemn este ca o parte din aceasta izolatie este deja montata in pereti.
Este nevoie de un constructor specializat in case de lemn
Dupa ce proiectul tehnic este finalizat si aprobat se poate trece la constructia casei. Pentru o casa rezistenta si bine facuta este nevoie de un constructor specializat in case pe structura de lemn. Casa este ridicata repede, pentru ca nu exista procedee umede care necesita timp pentru intarire si eliminarea apei. Timpul se reduce si mai mult daca constructorul face peretii in fabrica, cum procedeaza
Litarh, un constructor de case pe structura de lemn cu multe lucrari in tara si strainatate. Peretii si plafoanele ajung pe santier sub forma unor panouri prefabricate, asamblarea facandu-se cu precizie milimetrica. Rezulta constructii solide, trainice si rapide.
Daca esti interesat in a-ti construi propria casa si nu esti inca hotarat ce tip de constructie sa alegi, ia in calcul si structura de lemn. Vei fi uimit de performantele acestor case si de calitatea lucrarilor facute de constructori cu multa experienta in domeniu.
Contact:
Valea Moldovei, judet Suceava