Cati ani are cea mai veche locuinta de vanzare din Romania
cladiri monument istoriccea mai veche casamonumente sibiustrada turnului
Datata cu precizie de specialisti dupa resturile unui pinion gotic gasit in podul locuintei, casa negustoreasca de pe Strada Turnului, numarul 7, din Sibiu isi are inceputurile in veacul al XIV-lea.
Casa figureaza, in catalogul Artmark Historical Estate, cu un pret de pornire de 235.000 de euro, iar valoarea este estimata la 300.000-350.000 de euro.
Spre comparatie, cea mai veche casa din Bucuresti, casa Melik - actualul muzeu Theodor Pallady, se poate lauda cu o istorie de numai 250 de ani.
Monument istoric de o valoare exceptionala, casa sibiana de pe Strada Turnului este o prezenta notabila in peisajul urban al primei capitale culturale europene din Romania.
Pictura murala de secol XVI, urmele unui cuptor din cupru, un pinten de cavaler, o moneda din anul 1572 sunt alte cateva dintre descoperirile facute de arheologi, descoperiri care vorbesc despre trecutul indepartat al casei.
Mult mai amplu documentata este istoria sa recenta. Imobilul a apartinut, la inceputul secolului al XX-lea, Asociatiei Macelarilor, in timp ce, la parterul cladirii, functionau mai multe spatii comerciale.
Ulterior, casa a fost resedinta pianistei Maria Klein Hintz si proprietatea negustorului roman Ilie Floasiu, pana la nationalizarea de catre regimul comunist
In prezent, locuinta situata pe un teren de 196 de metri patrati, dintre care 189 sunt ocupati de amprenta imobilului, trece printr-un anevoios proces de restaurare.
Desi mai sunt multe lucruri de facut, casa este deja o atractie a zonei. Potentialul turistic si comercial este dat de proximitatea principalelor puncte de atractie ale Sibiului. Piata Mare, Piata Mica si Pasajul Scarilor sunt la cateva sute de metri distanta.
Impozantul imobil de la numarul 6 a apartinut unui baron al Imperiului Habsburgic. Monograma de pe frontispiciul cladirii, datata 1704, consemneaza anul in care negustorul Martin Wenkel primeste, odata cu titlul nobiliar, si proprietatea respectiva chiar de la imparatul Carol al VI-lea.
O manastire, o inchisoare, prima fabrica de bere de pe actualul teritoriu al Romaniei si prima spalatorie chimica din Sibiu completeaza lista imobilelor istorice de pe Strada Turnului, o artera unde s-a scris o pagina importanta din istoria negotului transilvanean.