Ce costuri au chiriasii cu intretinerea cladirilor in care lucreaza
imobiliarechirieintretinerebusiness
Inainte de criza, toate scumpirile serviciilor, gen paza, curatenie, reparatii, dar si ale utilitatilor se rostogoleau imediat in facturile de intretinere a cladirilor, ca un bulgare de zapada, cel care suporta fiind chiriasul.
Astazi, proprietarul are o mai mare empatie cu acesta si este atent si la acest aspect, incercand sa fie competitiv pe piata si printr-un cost al intretinerii tinut sub control. Proprietarii au fost nevoiti sa renegocieze cu furnizorii de servicii si utilitati si sa reduca multe din aceste costuri.
De exemplu, in 2007, multi proprietari de spatii in business center au semnat contracte de inchiriere in care erau prevazute costuri de intretinere de 3 euro/mp/luna, tarif care apoi la prima regularizare (din cursul lui 2008) a fost majorat la 4,5 - 5 euro/mp/luna.
In toamna lui 2012, un astfel de tarif de 4,5-5 euro/mp/luna la intretinere il percep doar cladirile de clasa A++, avand facilitati de spatii de primire generoase, numeroase zone de servicii integrate (gen spatii comerciale, lobby bar, cafeteria) etc.
Cand alege un sediu un chirias nu trebuie sa se informeze insa doar asupra nivelului cheltuielilor de intretinere, ci si la ce includ acestea. De ce? Pentru ca doua cladiri pot avea acelasi nivel al cheltuielilor – de exemplu situat la 3,5 euro/mp/luna, dar una dintre ele sa aiba incluse unele servicii, iar cealalta nu, sa fie platite separat.
„Variatiile semnificative in cuantumul cheltuielilor de intretinere de la o cladire la alta trebuie analizata si prin prisma includerii sau nu a consumului de utilitati in aceste valori (cele mai importante fiind electricitatea si gazul aferent incalzirii si racirii spatiului inchiriat si cotei de spatii comune aferente”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.
Ce servicii sunt incluse in aceste tarife:
I. Spatii in vile (si cladiri birouri de talie mica) 1,5 – 2,5 euro/mp/luna
Spatiile in vila presupun administrarea directa de catre chirias, si de regula se rezuma la curatenie si plata utilitatilor catre furnizori. Costul care deriva, reflectat pe mp, se incadreaza intre 1,5 – 2,5 euro/mp/luna.
II. Centre de afaceri clasa B+, B ( si C ): 2,5 – 3,5 euro/mp/luna
Ce servicii include: curatenia si consumul de utilitati pe spatiile comune, curatarea fatadei, serviciile de mentenanta si service al lifturilor si instalatiilor cladirii, paza. Anumite cladiri pot include si taxa de administrare a proprietatii (atunci cand este realizata printr-o companie specializata si nu direct de proprietar), asigurarea cladirii si taxa de proprietate. Ce nu include aceasta suma: consumul de utilitati in spatiul inchiriat (electricitate, incalzire, racire).
III. Centre de afaceri clasa superioara (clasa A si A+): 3,5 – 5 euro/mp/luna
In plus fata de serviciile mentionate mai sus, se mai regasesc cheltuielile de intretinere a spatiilor verzi si in toate situatiile, taxa de administrare a proprietatii (managementul acestor cladiri fiind asigurat de companii specializate de property management), asigurarea cladirii si taxele de proprietate.