Legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat este eliberat proprietarului. Acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias. Nu exista insa prevederi privind obligativitatea sau posibilele sanctiuni in cazul in care acest certificat nu exista. Uniunea Notarilor Publici din Romania a emis o decizie prin care o tranzactie poate fi incheiata si fara certificat, daca eventualul cumparator/chirias isi asuma raspunderea.
Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza insa la implementarea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic. Acestea pot duce pana la anularea tranzactiilor in cauza.
"Ca sa faci o tranzactie trebuie sa ai cadastru, intabulare, sa fii inscris in cartea funciara, trebuie sa ai taxele platite la Fisc. Toate lucrurile astea sunt tot intr-o lege, de ce pe astea sa le respecti si asta nu. Fara primele, notarul nu le autentifica. E acelasi lucru si in cazul certificiatului energetic. Nu discutam daca legea este buna sau nu, este o lege", a mentionat Cristian Popescu Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Certificatul energetic si piata imobiliara
Introducerea unei prevederi care sa sanctioneze lipsa certificatului ar fi abuziva si totodata ar intimida piata imobiliara. Potrivit analistilor, aceasta nu ar trebui sa fie limitata de obligativitatea unor asemenea certificate energetice. Nota energetica se va transforma inevitabil intr-un element de negociere intre proprietar si potentialul client/chirias. Totusi, pentru moment, cea mai mare pondere in alegerea locuintei de vis o are locatia.
Ultimele NOUTATI
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti