Potrivit unui raport publicat de Crosspoint Real Estate, o companie specializata in tranzactionare si consultanta pentru domeniul imobiliar, investitiile pe piata imobiliara din Romania au depasit 1,26 miliarde de euro in 2022, inregistrand un avans de 39% fata de anul precedent. Bucurestiul a inregistrat peste jumatate din investitii, adica 888 milioane de euro.
Sectorul de birouri a fost cel care a beneficiat de cele mai multe investitii, cu 812,7 milioane de euro, iar investitiile industriale detin o pondere de 7% din total, cu aproximativ 90 de milioane de euro. Totodata, tranzactiile de retail au reprezentat mai putin de 25% din totalul investitiilor, cu aproximativ 285 de milioane de euro.
In primele trei luni ale anului curent, activitatea investitorilor si-a mentinut ritmul, cu un volum total de investitii de 149,6 milioane de euro (+73% in raport cu T1 din 2022). Segmentul industrial a devansat cladirile de birouri in ceea ce priveste ponderea in totalul activitatii investitionale, cu 43,4% (65 milioane de euro), urmat de hoteluri (18,3 milioane de euro), achizitii ale sectorului public (12 milioane de euro) si retail (8,5 milioane de euro).
In T1 2023, stocul de birouri din Capitala era de 3,75 milioane de metri patrati, cu 123.000 mp in sapte cladiri de birouri livrate in 2022 si alti 42.000 mp in doua cladiri adaugati in primul trimestru din 2023. Activitatea totala de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti in primul trimestru al anului curent a inregistrat o scadere de 30% fata de anul anterior, pana la 45.419 mp, cu un grad de absorbtie net de aproximativ 25.000 mp.
Firmele din domeniul tehnologiei si-au mentinut prima pozitie in topul celor mai active industrii pe piata inchirierilor de birouri, cu o pondere de 34% in T1 2023. Preturile unitatilor noi au stagnat in primele trei luni ale lui 2023, in timp ce preturile unitatilor vechi au scazut pana la aproximativ 1.500 de euro/mp net.
Potrivit datelor analizate, cele mai importante tranzactii cu terenuri din Capitala si din judetul Ilfov au totalizat peste 200 de milioane de euro. La fel ca si in anii precedenti, preturile terenurilor au continuat sa inregistreze o rata de crestere mai ridicata in comparatie cu a celorlalte sectoare imobiliare si peste rata inflatiei.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii