Duraziv: Daca proiectele actuale de reabilitare termica din Capitala ar fi finalizate, piata de adezivi de termoizolatie ar putea creste cu peste 70%
durazivproiectereabilitare termicaadezivicrestereblocuri
Primariile din principalele sectoare ale Bucurestiului au anuntat ca ar putea aloca fonduri de peste 500 milioane euro pentru reabilitarea blocurilor in urmatorii 3 ani. Producatorul de materiale de constructii, Duraziv, estimeaza ca lucrarile de anvelopare din programul national de reabilitare a cladirilor anuntate de principalele primarii de sector din Capitala, ar putea aduce un plus de aproximativ 45 milioane euro pietei de adezivi de termoizolatie. Valoarea acestei piete la nivelul lui 2011 a fost de circa 62 milioane euro.
Cu toate acestea, cea mai mare pondere a adezivilor pentru termoizolare vanduti in piata in 2011 a vizat proiectele individuale. Adezivii pentru acest tip de lucrari de termoizolare reprezinta procentual circa 15% din valoarea totala a tuturor materialelor folosite.
"Lucrarile de reabilitare termica nu au influentat decisiv pana acum piata de adezivi de termoizolare. Cea mai mare pondere a vanzarilor s-au adresat constructiilor noi sau proiectelor de reamenajare individuale", declara Gabriel Constantin, Manager B2B Duraziv. "In privinta vanzarilor de adezivi de polistiren din piata se poate remarca o oarecare influenta notabila venita din partea acestui program. Insa, daca luam piata de adezivi si mortare uscate in ansamblu, remarcam ca vanzarile spre aceste proiecte au o pondere mai mica de 5%", explica Gabriel Constantin.
Potrivit datelor colectate de Duraziv, in urma anunturilor din partea acestor primarii, pentru reabilitarea termica a cladirilor din Bucuresti urmeaza a fi alocate in viitorul apropiat fonduri totale egale cu suma totala investita pana acum in ultimii 3 ani la nivel de tara.
.JPG)
Potrivit datelor MDRT, in ultimii 3 ani de criza, la nivel national au fost reabilitate 1.662 BLOCURI. Statul a alocat 200 milioane euro in acest scop. Valorile totale ale lucrarilor de reabilitare au fost insa, de circa 600 milioane euro, bani proveniti in cele mai multe cazuri din fonduri UE si BEI.
Primariile de sector din Capitala au anuntat pana acum ca vor ca in urmatorii 3 ani sa reabiliteze peste 1.000 de BLOCURI. Astfel, au fost anuntate bugete disponibile de aproximativ 500 milioane euro.
Cele mai multe lucrari ar urma sa fie executate in 2012. Aceste date sunt total diferite de ce s-a intamplat pana acum. In ultimii 3 ani, in Capitala au fost executate lucrari de reabilitare termica prin intermediul programului national pentru aproximativ 500 blocuri, circa o treime din totalul pe tara.

"Luand in calcul acest buget de 500 milioane euro anuntat deja si destinat reabilitarii termice a blocurilor din Capitala, putem concluziona ca aproximativ 200 de milioane euro vor fi alocati achizitiei de materiale de constructii", detaliaza Gabriel Constantin. Restul fondurilor vor fi alocate pentru manopera si pentru tamplaria termoizolanta. "Aceste sume reprezinta doar contributia Primariilor de sector, care in majoritatea cazurilor s-au oferit sa preia si cheltuielile locatarilor", spune George Constantin.
Costurile pentru achizitia de adezivi pentru termoizolare reprezinta in media o pondere de 15% din totalul sumelor alocate pentru achizitia de materiale de constructii in cadrul acestor lucrari. "Aceste proiecte necesita adezivi de termoizolatie in valoare de aproximativ 45 milioane euro", precizeaza Gabriel Constantin. In 2011, vanzarile totale de adezivi de acest tip au totalizat circa 62 milioane euro, in usoara crestere fata de 2010. Din aceasta suma, doar 11,2 milioane euro au reprezentat in 2011 vanzari catre proiectele de reabilitare din cadrul programului national.
Duraziv a inregistrat anul trecut cresteri ale vanzarilor de adezivi de aproximativ 35%, usor peste media de crestere la nivel de companie. Adezivii de termoizolare au reprezentat principalele produse comercializate din cadrul acestei divizii. Duraziv a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 18 milioane euro, in crestere cu 34% fata de anul anterior.