Astfel, masurile pornesc de la verificarea temperaturii corporale la sosirea in cladirea de birouri si accesul pe cai diferite in incinta si ajung la metode mult mai complexe pentru dezinfectarea spatiilor comune, precum utilizarea razelor ultraviolete, ozonarea apei, filtrarea mult mai performanta a aerului si multe altele. Toate aceste interventii asupra administrarii si functionarii cladirilor de birouri reprezinta o abordare fireasca a prezentului si a viitorului si vor fi implementate si monitorizate permanent de IMMUNETM Steward, un nou tip de job in cadrul echipei de Facility Management.
„La fel cum facem eforturi pentru a ne intari sistemul imunitar, in aceeasi masura ar trebui sa ne concentram si pe cresterea gradului de «imunitate» a cladirilor, prin operatiuni concrete care abordeaza modul in care acestea sunt proiectate, construite, intretinute si administrate”, este de parere Liviu Tudor, fondator si presedinte al companiei de investitii si dezvoltari imobiliare Genesis Property si totodata presedintele in exercitiu al organizatiei European Property Federation.
IMMUNETM Building Standard, un pas spre noua normalitate
Adunand la aceeasi masa o echipa de 20 de experti din diferite domenii de activitate, precum sanatate, tehnologie, facility management, arhitectura, constructii si inginerie, dl. Liviu Tudor, presedintele Genesis Property, a initiat dezvoltarea IMMUNETM Building Standard, un nou etalon al calitatii vietii la locul de munca. Acesta reprezinta un pachet cu peste 100 de actiuni si masuri necesare certificarii gradului de imunitate al unei cladiri la o pandemie sau la amenintari similare asupra sanatatii rezidentilor sai.
Fiind o problema globala, dl. Tudor propune standardul dezvoltat in Romania ca o solutie globala pentru adaptarea cladirilor comerciale la necesitatile de sanatate ale prezentului si viitorului. De aceea, criteriile acestuia sunt „open source” si sunt accesibile oricarei entitati care doreste sa contribuie la dezvoltarea standardului pe mai departe, in functie de posibilele provocari ce pot aparea in viitor.
Petrecand aproape 90% din timp in interior, oamenii au nevoie de o rezistenta sporita a cladirilor in fata factorilor patogeni ce pot genera pandemii sau amenintari similare asupra sanatatii lor.
In aceste conditii, cladirile vor fi regandite total pentru a putea respecta standardele relevante perioadei post-Covid, prin implementarea unor masuri tehnologice si organizationale, precum instalarea unor sisteme de filtrare a aerului sau de dezinfectare a incintelor, similare cu cele folosite in spitale, sau tehnologii bazate pe inteligenta artificiala si practici care vor permite o mai buna si mai sigura administrare a spatiilor de birouri.
Printre masurile si actiunile incluse in standardul IMMUNETM se numara si amenajarea unei camere de carantinare, complet echipata si pregatita pentru izolarea persoanelor expuse la virusuri, un depozit special dotat cu materiale de protectie specifice, dar si existenta unor stewarzi care se vor asigura ca toate normele de protectie sunt aplicate corect si mentinute in conformitate cu noile norme de functionare.
Genesis Property, compania care detine si administreaza cladiri de birouri ce gazduiesc companii multinationale precum HP, Societe Generale, Medicover sau Luxoft, a demarat deja testarea acestor masuri in propriile sale cladiri din Bucuresti, urmand a finaliza aplicarea acestora in prima sa cladire din parcul West Gate, in perioada imediat urmatoare.
„Aceasta este o responsabilitate a proprietarilor de cladiri, daca isi doresc ca rezidentii si angajatii lor sa se intoarca la birou. In prezent, frica este sentimentul predominant, iar noi suntem nevoiti sa luptam cu aceasta frica, pentru a le demonstra rezidentilor ca spatiile de birouri sunt mai sigure decat propriile locuinte”, este de parere domnul Liviu Tudor.
Pe viitor, spatiile de lucru vor oferi o mai mare flexibilitate angajatilor, insa acestea nu vor disparea, intrucat companiile nu pot construi o cultura organizationala puternica atunci cand membrii echipei lucreaza in sistem remote, considera Liviu Tudor.
„Birourile nu vor disparea. Sa fii prezent la birou reprezinta mai mult decat munca. Este vorba despre legaturile interumane, despre comunitate si despre construirea unei echipe, pentru ca scopul unei echipe este cel de a genera energie”, concluzioneaza domnul Tudor.
Pandemia a accelerat dezvoltarea anumitor trenduri care erau deja puse in practica si inaintea crizei. Astfel, birourile viitorului trebuie sa capete un nou suflu, care sa le transforme in centre ale excelentei si locuri special concepute pentru a atrage si mentine talentele.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Proiect - salariatii ar putea beneficia de doua zile libere PLATITE pentru a merge la medic
Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza - MODEL
Salariat care a plecat in concediu de odihna, fara sa depuna cerere - PROCEDURA
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate