Piata imobiliara din tara noastra da semne din ce in ce mai clare ca a reusit sa treaca cu brio peste provocarea crizei cauzate de pandemia de coronavirus care a afectat puternic intreaga planeta incepand din aceasta primavara. Ultimele saptamani au adus cu sine tranzactii cu o valoare totala de peste 400 de milioane de euro, ceea ce ii face pe analisti sa fie extrem de optimisti cu privire la cifrele care vor fi inregistrate la finalul acestui an calendaristic. Mai mult decat atat, piata imobiliara din Romania ar putea depasi in aceste conditii pragul de un miliard de euro, lucru care nu s-a mai intamplat inca din anul 2014.
Estimarile cu privire la posibila atingere a unei astfel de performante in acest an extrem de delicat din toate punctele de vedere vin din partea consultantilor de specialitate din cadrul Cushman & Wakefield Echinox. In contextul tranzactiilor semnate in ultimele saptamani, acestia se declara entuziasmati de evolutia pietei imobiliare din Romania si sustin ca piata investitionala din tara noastra a ramas robusta si atractiva chiar si in aceasta perioada dificila. In aceste conditii, analistii Cushman & Wakefield Echinox remarca faptul ca piata imobiliara din Romania nu mai poate fi catalogata sub nicio forma drept o piata marginala a Europei Centrale si de Est.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ultimele saptamani s-au dovedit a fi foarte bune pentru piata imobiliara din tara noastra, mai multe tranzactii importante finalizandu-se cu succes. Proiectul de birouri Floreasca Park din Capitala a fost cumparat de un consortiu format din Resolution Property si Zeus Capital, in timp ce AFI Europe a reusit in cele din urma perfectarea achizitiei portofoliului de birouri detinute in tara noastra de NEPI Rockcastle. In acest portofoliu se regasesc proiectele Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 si City Business Center Timisoara.
Tim Wilkinson, Partnet Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox, transmite cu aceasta ocazie ca in ultimul an a reusit sa atraga in tara noastra Morgan Stanley - pentru achizitia America House, respectiv Resolution / Fosun - pentru Floreasca Park. Totodata, tot cei de la Cushman & Wakefield Echinox au sprijinit Equest la vanzarea principalulul activ - Equest Logistic Park. Per total, vorbim despre trei tranzactii finalizate care insumeaza o valoare de peste 200 de milioane de euro. Mai mult decat atat, doua dintre aceste tranzactii au fost perfectate chiar in timpul pandemiei, o perioada care s-a dovedit deja a fi extrem de dificila pentru toata lumea.
Specialistii din cadrul Cushman & Wakefield Echinox raman optimisti si pentru ultima parte a acestui an, acestia sustinand ca se asteapta ca in urmatoarele luni sa reuseasca sa mai finalizeze cateva tranzactii importante. In aceste conditii, asa cum spuneam si mai devreme, in premiera din 2014, in acest an s-ar putea depasi pragul de 1 miliard de euro la capitolul volum investitional. Chiar si asa insa, Tim Wilkinson sustine ca piata imobiliara din tara noastra functioneaza la acest moment la un nivel de activitate mai scazut in raport cu potentialul sau maxim.
In acest context, Tim Wilkinson este de parere ca dezvoltatorii, investitorii si bancile trebuie sa evolueze rapid in perioada urmatoare pentru a putea tine ritmul cu o lume aflata in schimbare. In acelasi timp, Wilkinson are incredere in piata imobiliara din tara noastra, acesta remarcand ca in ultimii 12 ani au fost depasite multe obstacole de tot felul in Romania. Pentru un sprijin real al dezvoltarii imobiliare, Wilkinson este de parere ca este nevoie urgenta de investitii in infrastructura, acestea fiind esentiale in acest proces.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si