In ciuda tuturor crizelor prin care traversam in ultimii aproape trei ani, piata imobiliara nu da semne ca ar avea probleme, preturile mentinandu-se la un nivel ridicat si chiar crescand in unele cazuri. In plus, ratele romanilor cu credit la casa au explodat de-a dreptul in ultimul an! Si totusi, ritmul vanzarilor nu scade deloc, romanii fiind in continuare extrem de interesati de achizitionarea unui apartament. Potrivit specialistilor, exista o explicatie care sta in spatele acestei bule imobiliare care s-a creat in ultimii ani in tara noastra.
Potrivit statisticilor, nu mai putin de jumatate dintre apartamentele din Bucuresti achizitionate in prima jumatate a acestui an au fost achitate cu banii jos. Situatia se repeta si atunci cand vorbim de restul tarii, numarul celor care achita apartamentele cu banii jos fiind chiar mai ridicat. Mai exact, 56% dintre apartamentele vandute in tara noastra in primele sase luni ale anului au fost achitate cu banii jos.
O analiza realizata de Colliers a ajuns insa la concluzia ca incepand cu primavara acestui an, numarul tranzactiilor cu apartamente si case a inceput sa scada in Bucuresti. Motivele din spatele acestei scaderi pot fi mai multe, incepand de la costurile mai mari cu energia si scumpirea materialelor de constructii si a carburantilor si pana la explozia ratelor din cauza ROBOR si cresterea inflatiei.
In aceste conditii, viteza de crestere a stocului de credite pentru locuinte a scazut semnificativ in al doilea trimestru, astfel ca dinamica anualizata a stocului de credite imobiliare se afla in crestere cu 10% la final de iulie, dupa ce in 2021 era de aproape 13%.
Pentru a intelege acest fenomen de crestere al preturilor pentru locuinte din tara noastra, trebuie sa aruncam in primul si primul rand o privire asupra modului in care romanii achizitioneaza aceste proprietati imobiliare. Daca in 2021 aproape 60% dintre ele au fost cumparate cu credite bancare, procentul a scazut la 50% in prima jumatate a acestui an.
Astfel, Colliers remarca faptul ca in prezent nu doar ca sunt mai putine tranzactii care depind de finantare bancara, dar o parte din cerere a devenit nebancabila si nu isi mai permite costul imprumutului pentru a cumpara locuinta dorita.
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"