In ciuda tuturor crizelor prin care traversam in ultimii aproape trei ani, piata imobiliara nu da semne ca ar avea probleme, preturile mentinandu-se la un nivel ridicat si chiar crescand in unele cazuri. In plus, ratele romanilor cu credit la casa au explodat de-a dreptul in ultimul an! Si totusi, ritmul vanzarilor nu scade deloc, romanii fiind in continuare extrem de interesati de achizitionarea unui apartament. Potrivit specialistilor, exista o explicatie care sta in spatele acestei bule imobiliare care s-a creat in ultimii ani in tara noastra.
Potrivit statisticilor, nu mai putin de jumatate dintre apartamentele din Bucuresti achizitionate in prima jumatate a acestui an au fost achitate cu banii jos. Situatia se repeta si atunci cand vorbim de restul tarii, numarul celor care achita apartamentele cu banii jos fiind chiar mai ridicat. Mai exact, 56% dintre apartamentele vandute in tara noastra in primele sase luni ale anului au fost achitate cu banii jos.
O analiza realizata de Colliers a ajuns insa la concluzia ca incepand cu primavara acestui an, numarul tranzactiilor cu apartamente si case a inceput sa scada in Bucuresti. Motivele din spatele acestei scaderi pot fi mai multe, incepand de la costurile mai mari cu energia si scumpirea materialelor de constructii si a carburantilor si pana la explozia ratelor din cauza ROBOR si cresterea inflatiei.
In aceste conditii, viteza de crestere a stocului de credite pentru locuinte a scazut semnificativ in al doilea trimestru, astfel ca dinamica anualizata a stocului de credite imobiliare se afla in crestere cu 10% la final de iulie, dupa ce in 2021 era de aproape 13%.
Pentru a intelege acest fenomen de crestere al preturilor pentru locuinte din tara noastra, trebuie sa aruncam in primul si primul rand o privire asupra modului in care romanii achizitioneaza aceste proprietati imobiliare. Daca in 2021 aproape 60% dintre ele au fost cumparate cu credite bancare, procentul a scazut la 50% in prima jumatate a acestui an.
Astfel, Colliers remarca faptul ca in prezent nu doar ca sunt mai putine tranzactii care depind de finantare bancara, dar o parte din cerere a devenit nebancabila si nu isi mai permite costul imprumutului pentru a cumpara locuinta dorita.
Ultimele NOUTATI
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Pensionarii vor plati CASS pentru pensiile ce depasesc 3.000 de lei! Cum se va CALCULA?
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului