Un studiu recent releva faptul ca 95% dintre romani detin o casa sau un apartament, consolidand astfel pozitia Romaniei ca lider in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de proprietate a locuintelor. Aceasta statistica impresionanta subliniaza apetitul crescut al romanilor pentru a detine o locuinta proprie, considerata in continuare o prioritate importanta pentru majoritatea celor din tara noastra.
Aparitia programelor guvernamentale de sprijin pentru achizitionarea unei locuinte, precum Prima Casa, a contribuit, de asemenea, la cresterea numarului de proprietari de locuinte in Romania. Aceste initiative au facilitat accesul la credite ipotecare avantajoase pentru romani, permitandu-le sa-si indeplineasca visul de a avea o casa proprie.
Totusi, este important de mentionat ca exista si o parte a populatiei care se confrunta cu dificultati in achizitionarea unei locuinte. Preturile ridicate ale imobiliarelor in anumite zone sau conditiile financiare precare pot reprezenta obstacole in calea detinerii unei locuinte proprii pentru unii romani.
Desi majoritatea romanilor isi indeplinesc visul de a avea o locuinta proprie, unii se gandesc deja la a doua proprietate. Acest lucru poate fi atribuit in parte cresterii economice si a stabilitatii financiare in cazul unora dintre romani. Persoanele care detin deja o locuinta si au resursele necesare incep sa exploreze optiuni de investitii imobiliare suplimentare, precum achizitionarea unei a doua locuinte in vederea inchirierii. Cei mai multi isi doresc sa isi cumpere o a doua locuinta fie intr-un oras mare, fie undeva la mare sau la munte.
In ciuda dorintei celor mai multi romani de a isi cumpara proprietati, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut in comparatie cu anul precedent. Potrivit statisticilor, numarul de tranzactii imobiliare a scazut cu 12 procente la nivel national in perioada aprilie 2022 - martie 2023 fata de perioada similara a anului precedent. In plus, se observa o scadere si in ceea ce priveste metrii patrati ai locuintelor solicitate, oamenii fiind dispusi sa isi cumpere proprietati mai mici pentru a economisi bani.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii