Piata imobiliara din Romania aproape ca nu a intampinat probleme in ultimii ani, fiind una dintre foarte putinele industrii care au continuat sa creasca chiar si in timpul celor doi ani in care tara noastra si lumea intreaga s-au confruntat cu pandemia de coronavirus. Mai mult decat atat, preturile de pe piata imobiliara au crescut constant in ultimii ani, romani dovedindu-se in continuare la fel de interesati de achizitionarea unei locuinte proprii.
Exista insa si unele aspecte negative pe piata imobiliara despre care nu se vorbeste atat de mult. Spre exemplu, anul 2024 este primul an in care niciun dezvoltator nu va livra o cladire mare de birouri. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Explicatia este destul de complexa, insa putem aduce in discutie pandemia, cresterea dobanzilor, lipsa autorizatiilor de construire si scumpirea excesiva a materialelor de constructie.
Prima jumatate a anului nu a adus cu sine niciun proiect nou in zona cladirilor de birouri, asa cum spuneam si mai devreme. Anii trecuti, primul semestru era marcat de livrarea unor cladiri importante de birouri, insa aceste livrari au lipsit cu desavarsire in acest an.
Anul 2020, spre exemplu, a fost un an excelent din acest punct de vedere. In prima jumatate a acelui an au fost livrate proiecte precum J8 Office Park (dezvoltat de Portland Trust cu o suprafata de 46.000 de metri patrati) sau One Cotroceni Park 1 (dezvoltat de One United Properties cu o suprafata de 46.000 de metri patrati). In prima jumatate a anului 2019 a fost finalizat proiectul Business Garden al celor de la Vastint, cu o suprafata de 43.200 mp. De asemenea, primul semestru al anului trecut a marcat livrarea proiectului Palas Iasi, de 60.000 de metri patrati.
Specialistii de pe piata imobiliara spun ca nici a doua jumatate a anului nu va aduce schimbari in acest sens. Exista un singur proiect care este asteptat la momentul actual, insa vorbim despre un proiect de mici dimensiuni. „Cladirea AFI Loft este singurul proiect de birouri care va fi livrat in 2024, astfel ca in acest an vom avea cea mai mica oferta de spatii de birouri noi din ultimii 25 de ani“, spune Eduard Turcoman, director office agency la Cushman & Wakefield Echinox.
Totusi, in acest an au fost anuntate unele proiecte noi, care vor fi finalizate insa abia peste doi sau trei ani. In primavara, Vastint anunta inceperea lucrarilor la faza a doua a Timpuri Noi Square. De asemenea, One United a mai anuntat in urma cu cateva luni proiectul One Technology District.
Citeste si: Preturile locuintelor in cartierul de lux al Capitalei au explodat. In Baneasca platesti azi 2.340 euro/mp util, fata de 1.545 euro/mp util in urma cu 5 ani
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Te-ar putea interesa si
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare