Surpriza de la banci: credite imobiliare cu dobanda fixa, mai mica decat IRCC
credit ipotecarcredit imobiliar
Intentia romanilor de a-si achizitiona o locuinta prin credit traverseaza o perioada de recul, din cauza contextul economic dificil, marcat de o accentuata criza a costului vietii, dar si de criza dobanzilor bancare.
In ultimul an, pe fondul deciziilor luate de Banca Nationala pe piata monetara, cu scopul de a limina agresivitatea inflatiei, bancile comerciale au preluat socul majorarii dobanzii-cheie si au scumpit si ele banii pentru clientii lor.
Oricine a avut de rambursat un credit in lei cu dobanda variabila, fie el vechi (influentat de ROBOR), sau contractat dupa luna mai 2019 (influentat de IRCC), a resimtit cum costul ratelor lunare creste exponential, de la o luna la alta.
De asemenea, s-au inasprit conditiile de creditare pentru cei ce au trecut in acest an pragul bancilor pentru a solicita finantare. Conditiile de creditare au devenit mai dure, existand chiar situatii in care clientii se incadrau initial pentru un credit, insa ulterior au fost contactati de banca sa li se spuna ca nu mai pot primi banii sau cel putin nu intreaga suma promisa initial si nu in aceleasi conditii.
Ei bine, in acest context, mai ales ca oamenii se confrunta si cu o scumpire in general la toate bunurile si serviciile de stricta necesitate, a scazut apetitul pentru creditele imobiliare.
Desi romanul e recunoscut pentru simtul sau dezvoltat al proprietatii in sectorul imobiliar, tara noastra avand una dintre cele mai mari ponderi de proprietari de case din Europa, oamenii au inceput sa zica "pas" creditelor.
In aceste conditii, pentru a resuscita creditarea, bancile vin cu oferte noi.
"Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.
Perceptia generala este ca cele mai avantajoase imprumuturi sunt cele din programul Noua Casa, unde garantia de stat reprezinta 50% din valoarea imprumuturilor si bancile practica cea mai redusa marja, de circa 2% peste valoarea IRCC.
Problema in acest caz o reprezinta chiar valoarea IRCC, care se mentine inca foarte ridicata (5,94% este valoarea stabilita pentru trimestrul al treilea al anului, iulie-septembrie), ceea ce face ca dobanzile sa oscileze in jurul a 8% pentru acest tip de imprumut in prezent, fapt ce reduce apetitul de creditare si sumele la care ar avea acces debitorii in conformitate cu gradul lor de indatorare acceptat de banca.
Incercand sa indulceasca aceste neajunsuri, mai multe banci s-au gandit sa ofere credite imobiliare cu dobanzi fixe introductorii in lei in primii ani, plasand nivelul acestora chiar sub cel al IRCC in unele cazuri, facand deci imprumuturile mai accesibile in respectivele perioade decat cele din programul Noua Casa.
Ofertele cele mai bune se refera la clientii care incaseaza veniturile in cont si care beneficiaza de dobanzi fixe mai mici si marje mai scazute ulterior", conform unei analize
Conso.ro.
Foto: unsplash.com