Potrivit primelor estimari pentru luna martie, pretul garsonierelor a scazut cu 0.76%, media ajungand acum la un nivel de 43.576 de euro. Si apartamentele cu doua camere s-au ieftinit in aceasta luna martie, insa doar cu 0.48%, pretul mediu ajungand la un nivel de 64.987 de euro. Trendul este insa diferit pentru apartamentele mai mari, in aceste cazuri fiind inregistrate scumpiri. Spre exemplu, apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1.41%, pretul mediu ajungand in luna martie la 90.803 euro. In cele din urma, apartamentele cu patru camere au ajuns la un pret mediu de 135.807 euro, in crestere cu aproape 6 procente!
Ultimele rapoarte din domeniu ne arata ca locuintele din Bucuresti, cel mai mare oras al tarii, au raportat o scadere pe parcursul lunii martie. Daca in luna februarie vorbeam despre un pret mediu de 1.444 de euro pe metru patrat util, prima luna in care tara noastra s-a aflat sub stare de urgenta in contextul actualei pandemii de coronavirus a adus la pachet o scadere a acestuia. Mai exact, pretul unui metru patrat util in cazul unei locuinte din Capitala a scazut cu 3.4%, ajungand la un nivel de 1.395 de euro.
De asemenea, conform concluziilor la care au ajuns specialistii din domeniu, pretentiile vanzatorilor au scazut in luna martie pe ambele segmente de piata. Mai exact, apartamentele situate in blocurile vechi s-au ieftinit in luna martie cu 0.3%, pretul mediu al unui metru patrat util scazand de la 1.373 de euro la 1.369 de euro. In acelasi timp, locuintele din blocurile noi s-au depreciat cu nu mai putin de 5.8%, pretul mediu al unui metru patrat util scazand de la 1.503 euro la 1.416 euro.
Starea de urgenta declarata de presedintele Klaus Iohannis se prelungeste pentru inca cel putin o luna, ceea ce inseamna ca si piata imobiliara din tara noastra se va confrunta in perioada urmatoare cu anumite probleme. Spre exemplu, pentru cumparatorii interesati de cumpararea unei locuinte este din ce in ce mai greu sa poata viziona apartamentele pe care vor sa le cumpere. Conform primelor statistici din acest punct de vedere, numarul vizionarilor a scazut deja considerabil in a doua jumatate a lunii martie, chiar cu pana la 50%. Specialistii se asteapta insa ca multi vanzatori sa prefere sa astepte pana ce pandemia va trece, insa aceasta strategie se poate dovedi a fi extrem de riscanta in cele din urma!
Mai mult decat atat, criza economica despre care se vorbeste din ce in ce mai des va afecta, fara doar si poate, si piata imobiliara. Cu cat perioada in care starea de urgenta este activata va fi prelungita mai mult, cu atat criza economica va fi una mai puternica si mai de durata. Totusi, specialistii ezita la acest moment sa faca niste estimari clare, fiind inca foarte dificil de spus care va fi impactul real pe care il va avea pandemia de coronavirus asupra pietei imobiliare.
Ultimele NOUTATI
De ce sa alegi sisteme de securitate video pentru afacerea ta?
Harta salariilor in Europa: Romanii castiga din ce in ce mai bine, salariul mediu brut se apropie de 1.500 de euro pe luna
Declaratia unica inteligenta. ANAF-ul va trimite romanilor acasa documentul precompletat, cum functioneaza noul sistem
Ce se intampla cu facturile noastre la curent din primavara lui 2025? Ministrul Energiei: Eu nu am un glob de cristal ca sa vad in el viitorul
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Acordare laptop ca premiu: declaratii, tratament TVA si monografie contabila
Politici contabile: 42 de Modele EDITABILE, clar structurate si practice
Te-ar putea interesa si
Declaratia unica inteligenta. ANAF-ul va trimite romanilor acasa documentul precompletat, cum functioneaza noul sistem