Multi dintre parintii nostri isi doreau cu orice pret sa aiba propria locuinta, facand din aceasta dorinta un adevarat scop in viata, Prioritatile s-au schimbat de-a lungul vremii, tinerii din ziua de astazi preferand sa stea in chirie. Sigur, asta nu poate mira pe nimeni in prezent, cumpararea unui apartament prin credit bancar devenind o misiune extrem de dificila pentru cei mai multi tineri.
Potrivit datelor Eurostat, tinerii din Generatia Z nu isi mai doresc cu atata ardoare in ziua de astazi sa fie proprietari peste locuinta in care isi duc viata de zi cu zi. Mai mult decat atat, statutul de proprietar la varste cat mai mici nu mai este atat de ravnit de tinerii nascuti dupa 1997, in special in cazul celor cu studii superioare.
Peste 95% dintre romani au propria locuinta, potrivit ultimelor date Eurostat, din anul 2021. In aceste conditii, tara noastra este pe prima pozitie in Uniunea Europeana atunci cand vine vorba despre numarul celor care au propria locuinta. La nivelul blocului comunitar european, media este de 69.9%. La polul opus al clasamentului se afla Germania, doar 49.1% din locuitorii de acolo avand o locuinta pe numele lor.
Specialistii de pe piata imobiliara au si cateva explicatii pentru aceasta tendinta. In primul rand, nu trebuie sa trecem cu vederea scumpirile de pe piata rezidentiala din ultimii ani, pretul apartamentelor crescand semnificativ. Apoi, avem si o crestere importanta a dobanzilor in ultimele luni si nu numai. Astfel, nu este deloc de mirare daca ponderea chiriilor va creste in perioada urmatoare chiar mai mult decat in trecut.
In acest context, analistii considera ca cei mai multi dintre tinerii Generatiei Z prefera acum sa experimenteze, atat din punct de vedere academic, cat si din punct de vedere profesional. Astfel, ei nu isi mai doresc atat de tare sa fie legati de o locuinta. Aceasta tendinta poate fi observata in special in randul tinerilor cu studii superioare.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea