Piata imobiliara da primele semne de revenire in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a cuprins si tara noastra la inceputul acestei primaveri. Masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei si instaurarea starii de urgenta pe teritoriul tarii noastre au afectat numeroase domenii de activitate, printre acestea numarandu-se, bineinteles, si cel imobiliar. Daca in lunile aprilie si mai am putut vorbi despre niste scaderi semnificative pe piata imobiliara, luna iunie vine cu primele semne bune, numarul tranzactiilor majorandu-se surprinzator pentru aceasta perioada tulbure in care ne regasim!
Luna aprilie a acestui an, prima luna in care tara noastra s-a aflat in totalitate sub starea de urgenta, a adus cu sine o scadere semnificativa a volumului de tranzactii de pe piata imobiliara, de nu mai putin de 33.8% in comparatie cu aceeasi luna a anului anterior. Lucrurile nu au stat cu mult mai bine nici in luna mai, atunci cand volumul tranzactiilor de pe piata imobiliara au scazut cu nu mai putin de 27.8 procente in raport cu aceeasi luna mai a anului 2019. Luna iunie a venit insa cu o surpriza de proportii pentru piata imobiliara, volumul tranzactiilor crescand cu 16.4 procente fata de luna similara a anului precedent.
Chiar si luand in calcul cele doua luni in care au fost inregistrate scaderi semnificative ale numarului de tranzactii, piata imobiliara din tara noastra nu a avut o evolutie tocmai slaba in prima jumatate de an, ba chiar din contra. Mai exact, conform cifrelor raportate, volumul de tranzactii din primele sase luni ale anului este intr-o scadere nesemnificativa, de doar 1%, in raport cu aceeasi perioada ianuarie - iunie din 2019. Mai mult decat atat, in luna iunie a fost recuperat decalajul de 4.5% aparut dupa primele cinci luni ale anului, prima luna de vara aducand nu mai putin de 46.800 de contracte.
Anul 2020 incepuse cum nu se putea mai bine pentru piata imobiliara din tara noastra, prima luna a anului aducand cu sine peste 35.000 de contracte de vanzare - cumparare semnate, in crestere cu 14.6% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Si luna februarie s-a dovedit a fi extrem de buna, avansul fiind chiar si mai mare, de 21.5%.
Chiar si luna martie a fost o luna buna pentru piata imobiliara din Romania, in ciuda faptului ca la mijlocul lunii a fost declansata starea de urgenta. In martie au fost incheiate peste 48.000 de tranzactii, cu 8.6% peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent.
Asa cum era de asteptat pentru cei mai multi dintre specialisti, potrivit datelor culese de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate in luna iunie a acestui an in Bucuresti, in cel mai mare oras al tarii fiind inregistrate 8.254 de contracte. Ilfov este urmatorul judet de pe aceasta lista, acolo fiind inregistrate nu mai putin de 7.726 de contracte. In cele din urma, Brasov ocupa ultima treapta a podiumului, acolo fiind inregistrate numai 3.302 contracte. La polul opus, Vaslui, Covasna si Olt sunt judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceasta prima jumatate a anului.
In Capitala putem vorbi la acest moment si despre o revenire a increderii in piata, specialistii vorbind din nou despre zeci de ansambluri rezidentiale medii si mari aflate in pregatire la aceasta ora.
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita