INTERVIU. Ambasadorul Indiei in Romania le vorbeste antreprenorilor nostri despre oportunitati de afaceri, dezvoltare si succes fara bariere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INTERVIU. Ambasadorul Indiei in Romania le vorbeste antreprenorilor nostri despre oportunitati de afaceri, dezvoltare si succes fara bariere
INTERVIU. Ambasadorul Indiei in Romania le vorbeste antreprenorilor nostri despre oportunitati de afaceri, dezvoltare si succes fara bariere
de Magda Florea la 25 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
Mediul de afaceri din Romania beneficiaza de o oportunitate remarcabila in aceasta perioada, deschizandu-i-se portile catre o civilizatie pe cat de numeroasa, pe atat de interesanta din perspectiva culturala, sociala si antreprenoriala. Este vorba despre India. Ambasadorul Indiei in Romania, Excelenta Sa Rahul Shrivastava, ne-a vorbit despre cum firmele noastre se pot dezvolta intrand pe piata din India, despre cat de simplu este pentru un investitor sa faca afaceri cu indienii, punctand, totodata, cateva aspecte legate de evolutia in timp a relatiilor comerciale Romania - India, desfasurare ce ne aminteste inca o data de legatura stransa dintre cele doua natiuni. In scopul dezvoltarii acestor relatii economice, Ambasada Indiei gazduieste in perioada urmatoare o expozitie in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei la Bucuresti in perioada 27 iulie - 29 iulie 2022, moment la care sunt invitati reprezentantii firmelor din Romania!

 
 
Manager.ro: Cu totii venim dupa doi ani foarte grei, care ne-au pus la incercare, din toate punctele de vedere, 2022 este si el un an provocator. In tot acest context international permiteti-mi sa-l catalogam cel putin „incert”, cum caracterizati relatiile comerciale si de afaceri dintre India si Romania? Cum s-au dezvoltat parteneriatele de afaceri dintre cele doua tari in ultimii doi ani si care este „atmosfera” in acest moment?
 
Inainte de a va raspunde la intrebare privind relatiile comerciale si economice actuale ale Indiei cu Romania, as dori sa informez cititorii despre contextul istoric al relatiilor bilaterale India-Romania.
 
Romania are legaturi traditionale cu India, chiar inainte de independenta Indiei. Rabindranath Tagore a vizitat Romania in 1924 si i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. 
 
De asemenea, in aceeasi perioada, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori si filozofi romani, Mircea Eliade, a urmat cursuri de sanscrita la Universitatea din Calcutta.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, intre India si Romania au avut loc numeroase schimburi culturale si bilaterale.
 
India si Romania au stabilit relatii diplomatice oficiale incepand cu anul 1948. La scurt timp dupa stabilirea relatiilor diplomatice, in afara de vizitele politice, primul lucru pe care l-au inceput ambele tari a fost cooperarea in domeniul stiintei si tehnologiei, de care India avea nevoie la acea vreme si infiintarea unei noi industrii moderne si de asemenea dezvoltarea institutiilor de educatie si cercetare, baraje, centrale electrice si infrastructura. 
 
Romania a fost implicata in numeroase domenii precum domeniul petrolier, petrochimic, energiei electrice si metalurgiei,  in proiecte precum rafinaria de petrol de la Guwahati si Bihar, centrala termica din Singareni, uzina de paletizare Mangalore, uzina de aglomerare Durgapur si uzina de tractoare Hyderabad. Prima rafinarie de petrol detinuta de stat din Guwahati a fost infiintata sub asistenta tehnica din Romania.
 
India si Romania impartasesc o istorie de cooperare diplomatica, care ne-a apropiat si mai mult, mai ales la nivel umanitar, acum India si Romania pot coopera pentru a depasi obstacolele actuale fie ca este vorba de pandemie sau de procesul de evacuare sau ajutor umanitar al studentilor si cetatenilor din India sositi in Romania.
 
Comerciantii din India sunt foarte dornici sa beneficieze de locatia strategica a Romaniei si de relatiile de prietenie pe care India le are cu romanii de mai bine de sapte decenii. India si Romania au instituit un mecanism al Comisiei Economice Mixte pentru consolidarea in continuare a legaturilor economice si a investitiilor bilaterale, pana in prezent delegatiile celor doua tari s-au intalnit de optsprezece ori.
 
Marile Camere de Comert din India au avut o cooperare de lunga durata cu omologul lor din Romania. O delegatie de sase membri importanti ai Tata Advance Systems a participat la Expozitia de Aparare si Aerospatiala a Marii Negre -BSDA 2022, care a avut loc la Bucuresti in perioada 18-20 mai 2022.
 
In ultimii cinci ani, comertul bilateral cu India si Romania s-a situat in jurul nivelului cuprins intre 750 milioane USD si 850 milioane USD. In ciuda perioadei dificile din cauza pandemiei, in anul 2020, exportul Indiei in Romania a fost de 372 de milioane de dolari SUA, iar in 2021, exportul indian a atins cifra de 592 de milioane de dolari. 
In comparatie cu importul, exportul Romaniei in India nu a crescut semnificativ si a fost de 263 milioane USD. 
 
Desi economia globala trece printr-o perioada tulbure, cifrele recente ale comertului indica faptul ca comertul bilateral intre India si Romania a mentinut un ritm constant, iar cifra anuala finala ar putea atinge pragul de 1 miliard USD. 
India si UE au reiterat procesul de acord comercial bilateral, semnarea acestui acord va intensifica si mai mult comertul bilateral dintre India si Romania. In ultimii ani, forta de munca din India compenseaza foarte mult deficitul de forta de munca din Romania.
 
Manager.ro: India este o civilizatie culturala, fascinanta, cu 1,3 miliarde de suflete, 24 de limbi oficiale si peste 1.000 de dialecte. In tot ceea ce poate oferi acest paradis al diversitatii, unii investitori romani, in special cei aflati la inceput de drum, se pot simti coplesiti si se gandesc daca mai au „loc” pe piata din India. Ce mesaj aveti pentru tinerii „antreprenori romani”?
 
Cu un PIB de 3,1 trilioane de dolari, India este a sasea economie din lume. India este o tara care are una dintre cele mai mari rate de crestere a PIB-ului din lume. India a devenit astazi un centru major de crestere. Investitorii straini au acum incredere pe piata indiana, politicile liberale si transparente de Investitii Straine Directe ale Guvernului Indiei, in care majoritatea sectoarelor sunt deschise se fac pe calea automata. 
 
Pentru a liberaliza si a simplifica si mai mult politica ISD si pentru a oferi usurinta in a face afaceri si pentru a atrage investitii, au fost intreprinse recent reforme in sectoare precum extractia carbunelui, productie, media digitala, comertul cu amanuntul, aviatia civila, aparare, asigurari si telecomunicatii.
 
In ultimii patru ani, India a stabilit un record de investitii straine de 302 miliarde de dolari , care este cea mai mare cota de ISD inregistrata vreodata . Astazi, lumea realizeaza ca India inseamna  calitate in afaceri si are incredere in produsele Indiei.
 
Antreprenorii si investitorii romani pot profita de economia de piata indiana si pot alege acele sectoare in care Romania este traditional mai puternica ca tehnologii de nisa, IT, masini, agro-procesare si aparare. Investitorii din Romania pot face din India centrul lor de export pentru Asia si alte parti ale lumii.  Este adevarat ca exista concurenta pe piata din India dar antreprenorii romani ar trebui sa accepte provocarea, exista loc pentru toata lumea pe piata indiana.
 
Manager.ro:  Drumul de la initiativa la implementarea ideii poate fi lung si dificil, iar India are cu siguranta particularitatile sale de ordine fiscala si birocratica. Ce ar trebui sa stie un antreprenor roman, care isi doreste sa dezvolte o afacere in India, pornind de la pasii pe care trebuie sa ii urmeze, pana isi stabileste set-up-ul in India. 
Care este cea mai scurta perioada in care un investitor roman isi poate deschide o afacere in India?
 
Guvernele indiene succesive au implementat politicile de reforme economice iar in ultimii opt ani, sub conducerea prim-ministrului Narendra Modi, India a urmat politici economice robuste, transparente si liberale. India foloseste intens tehnologia informatiei, inteligenta artificiala si tehnologia digitala pentru a imbunatati viata a 1,3 miliarde de cetateni indieni. Noua India este „India digitala” - fiecare proces de comert, colectare de taxe, operatiuni bancare, tranzactii financiare, proces de licitatie, totul este digital.
 
India, astazi face parte din top 100-Club conform Ease of Doing Business (EoDB) [Locul 63 in 2020]. India a creat agentii specializate precum „Invest India” pentru a oferi indrumari investitorilor straini. Investitia in India este simpla si usoara, iar procesul de aprobare nu este unul foarte complicat. 
Ambasada Indiei in Romania, Moldova si Albania este pregatita sa indrume toti antreprenorii din Romania, Moldova si Albania si ofera toata asistenta necesara celor ce  sunt interesati sa investeasca in India si sa dezvolte relatii comerciale cu India.
 
Manager.ro: Ce asteptari au partenerii nostri din India in special companiile, de la guvernul nostru roman, astfel incat parteneriatele noastre sa prospere si sa se extinda in beneficiul tuturor partilor implicate?
 
Companii importante precum Wipro, Genpact, SunPharma (fosta Ranbaxy), Dr. Reddy's Labs, UCO Raymonds, Sunwave Pharma, Thakral Group (infrastructura IT), FERCO Group (produse forestiere si din lemn), Prodigy (software IT), Prime Healthcare sunt companii deja prezente in Romania.  Compania Arcelor-Mittal are investitii considerabile in Europa si in Romania. Investitiile Indiei in Romania nu sunt atat de mari, conform unei estimari acestea se ridica la aproximativ 1-1,5 miliarde de dolari.
 
In prezent, nicio companie din India nu mai poate participa la licitatia Guvernului Romaniei direct din India, companiile din Romania trebuie sa astepte mult timp pentru acordarea vizei de munca in cazul muncitorilor din India, procedura de viza de turist in Romania pentru cetatenii din India este de asemenea destul de lunga.
In ciuda acestor fapte, companiile indiene manifesta in continuare interes pentru Romania, in special in sectorul IT, farmaceutic, agricultura si energie regenerabila. Deoarece Romania este membra a UE, un acord comercial intre India-UE va stimula si mai mult relatiile comerciale dintre India si Romania.
 
Manager.ro:  Am urmarit cu interes interviurile anterioare acordate de dumneavoastra si stim ca ati ales Romania pentru ca este o tara frumoasa si se bucura de o pozitie geostrategica rara. Credeti ca profitam la maximum de resursele noastre si daca nu, ce credeti ca ar trebui sa imbunatatim, astfel incat mediul nostru privat si partenerii nostri externi sa aiba mai multe sanse de dezvoltare in Romania?
 
De la sosirea mea in frumoasa voastra tara, ca ambasador, am avut ocazia sa vizitez diferite parti ale Romaniei, portul strategic Constanta, am vizitat Sibiu, Cluj, Timisoara,  frumoasele dealuri ale Transilvaniei, biodiversitatea unica a Deltei Dunarii, Castelul Bran si multe alte monumente istorice si am interactionat cu multi prieteni romani ai Indiei.
 
Cu multe resurse naturale, Romania are potentialul de dezvoltare durabila a economiei si industriei sale. India poate fi un partener al Romaniei in procesul sau de dezvoltare.
 
Nu numai in comert si investitii exista un potential extraordinar de cooperare intre India si Romania dar si in domeniul turismului. India ofera de toate pentru toate categoriile de turisti, fie ei iubitori de aventura, iubitori de natura sau iubitori de delicatese culinare indiene.  Ambasada Indiei in Romania ofera vize turistice, de afaceri si medicale pentru prietenii sai romani intr-un timp foarte scurt.
 
Manager.ro: Care sunt facilitatile pe care Romania le poate oferi companiilor indiene care doresc sa faca afaceri in Romania?
 
Romania ofera investitorilor straini cateva facilitati speciale de care pot profita investitorii indieni. Una dintre aceste facilitati sunt Fondurile de Stat pentru extinderea afacerilor in Romania sau deschiderea unei noi afaceri, tarife preferentiale de utilitati si cota de impozitare si alocarea rapida a terenurilor. 
Investitorii din India pot folosi forta de munca romaneasca calificata si pregatita. Comerciantii indieni pot folosi portul Constanta si fluviul Dunarea ca poarta pentru comertul lor in Europa de Est si de Vest.
 
Manager.ro: La finalul acestui interviu, am dori sa aruncam o scurta privire asupra cunoasterii si a elementelor culturale care definesc poporul indian, in acest sens, doriti sa impartasiti cu noi un strop din intelepciunea traditionala indiana si sa ne oferiti daca exista un proverb dupa care se ghideaza oamenii de afaceri indieni ?
 
India sarbatoreste anul acesta Azadi Ka Amrit Mahotsav pentru a comemora cei 75 de ani de independenta, as dori sa subliniez mesajul lui Vasudhaiva Kutumbakam “Pamantul este o singura familie”, este una dintre filozofiile de baza ale civilizatiei indiene din cele mai vechi timpuri.
 
Este un ideal care a inspirat India de mii de ani iar acest ideal poate fi simtit in insasi textura valorilor noastre constitutionale. Principiile compasiunii, de a ajuta pe cei care au nevoie, de a construi capacitatile vecinilor nostri, sau chiar ale celor mai indepartati, stau la baza societatii noastre. Acestea sunt tocmai principiile pe care le aducem si le promovam comunitatii internationale.

Antreprenorii romani, invitati de Ambasada Indiei sa cunoasca noi oportunitati de business

Ambasada Indiei la Bucuresti incearca sa compenseze decalajul de cunostinte prin impartasirea informatiilor despre India in Romania, precum si informatii despre Romania in India, publicam saptamanal buletine informative, articole despre oportunitatile de comert cu India in ziarele online din Romania, diferite postari legate de turism, cultura si comert si oportunitati de afaceri. De asemenea, organizam lunar evenimente ce promoveaza India.
 
Pentru a promova comertul si investitiile Indiei in Romania si pentru a crea o legatura mai buna, Ambasada Indiei gazduieste in perioada urmatoare o expozitie in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei la Bucuresti in perioada 27 iulie - 29 iulie 2022. 
 
"Prin dvs., doresc sa adresez invitatia noastra catre toate companiile din Romania si India sa viziteze expozitia si impreuna sa dezvoltam parteneriate durabile", a mai transmis Excelenta Sa.
 
Manager.ro: Va multumim foarte mult pentru acuratetea raspunsurilor dvs. si pentru faptul ca ati oferit cititorilor nostri o noua viziune privind orizonturile lumii afacerilor.
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x