ANCOM a facut aproape 4.000 de controale si a adus la bugetul statului 2,537 milioane de lei din amenzi

ANCOM a facut aproape 4.000 de controale si a adus la bugetul statului 2,537 milioane de lei din amenzi
ANCOM a facut aproape 4.000 de controale si a adus la bugetul statului 2,537 milioane de lei din amenzi
de Vlad Strunescu la 12 Feb. 2020
amenzi ancomamenzi bugetcontroale ancomsanctiuni ancom

Anul trecut, ANCOM a derulat 3.982 de controale, neregulile existente fiind sanctionate cu amenzi de 2.536.900 de lei, aceasta suma constituind venit la bugetul de stat. potrivit lui Cristin Popa, directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a controalelor, ANCOM a transmis 215 de notificari, a aplicat 774 de avertismente si 155 de amenzi contraventionale. 

Citeste si: Anul 2020 se anunta cel mai bun pentru sectorul tehnologic din Romania, care ar putea trece de 55 de miliarde de lei
 
"In 2019, activitatea noastra de monitorizare a spectrului de frecvente radio din Romania alocat serviciilor de telefonie mobila a fost concretizata intr-un instrument informatic ce integreaza toate rezultatele masuratorilor ANCOM, pus la dispozitia utilizatorilor care doresc sa verifice gradul de acoperire cu servicii de voce, disponibil la adresa  www.aisemnal.ro. 
 
Masuratorile au fost efectuate in cadrul unei ample campanii de monitorizare pentru verificarea indeplinirii obligatiilor operatorilor in ceea ce priveste acoperirea cu servicii de voce, fiind aplicate si sanctiuni, proportional cu procentul de acoperire atins de fiecare operator in parte", a declarat Popa. 
 

Amenzi de 2.154.400 de lei pe piata comunicatiilor electronice 

Pe piata de comunicatii electronice, in 2019, ANCOM a efectuat 2.326 de actiuni de control, contravenientii primind 215 de notificari, 316 de avertismente si 85 de amenzi contraventionale, in cuantum de 2.154.400 de lei.
 
Nou amenzi contraventionale in cuantum total de 1.650.000 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie mobila pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire asumate prin licente, incalcarea obligatiilor privind incheierea contractelor cu utilizatorii finali si desfasurarea procesului de portare.
 
In 2019, ANCOM a finalizat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce a zonelor locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei de catre operatorii Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS, care aveau aceasta obligatie prevazuta in licentele de utilizare a spectrului radio obtinute  in urma licitatiei din 2012. 
 
Acoperirea cu semnal de voce mobila a fost masurata in 13.400 de localitati, fiind totodata masurati peste 246.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Pentru nerespectarea acestor obligatii, operatorul RCS&RDS a fost sanctionat cu amenda in valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei.

Citeste si: Consiliul Concurentei a amendat Netcity Telecom SRL cu 2,183 milioane de lei
 
Trei amenzi contraventionale in cuantum total de 12.000 lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, in cuantum de 5.000 lei fiind aplicata pentru furnizarea de servicii fara a avea un contract valabil incheiat.
 
De asemenea, 14 amenzi contraventionale in valoare totala de 72.000 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de televiziune si radiodifuziune sonora (RTV). Principalele sanctiuni au fost aplicate pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a conditiilor cuprinse in autorizatiile tehnice.
 
Totodata, furnizorii de retele de tip CATV au fost sanctionati cu 48 de amenzi contraventionale in valoare totala de 366.000 de lei pentru nerespectarea conditiilor prevazute in Autorizatia Generala.
 
In acelasi timp, 11 amenzi in valoare totala de 54.400 de lei au fost aplicate operatorilor de radiocomunicatii. Neregulile cel mai des intalnite in cadrul acestor controale au constat in nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licente de utilizare a frecventelor si autorizatii de asignare a frecventelor), precum si cele referitoare la operarea statiilor de radiocomunicatii.
 

Lipsa marcajului CE costa

Pe piata echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 836 de controale, in urma carora a aplicat, 133 de avertismente si 46 de amenzi contraventionale in valoare totala de 241.000 de lei. Cea mai mare amenda a fost de 20.000 de lei, aplicata pentru lipsa marcajului CE de pe echipamente.
 
In ce priveste compatibilitatea electromagnetica, cea mai mare amenda, in valoare de 20.000 de lei, a fost aplicata pentru echipamente neconforme din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice.
 

Compania Nationala Posta Romana a fost amendata cu 30.000 de lei

Pe aceasta piata, ANCOM a efectuat si 820 de actiuni de control, fiind aplicate 325 de avertismente si 24 de amenzi contraventionale, in cuantum de 141.500 de lei, fiind frecvent constatata nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.
 
Din totalul controalelor, 284 de controale au vizat Compania Nationala Posta Romana in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, in urma acestora fiind aplicate 192 de avertismente, precum si 6 amenzi in cuantum total de 55.000 de lei.
 
Cea mai mare amenda aplicata pe piata serviciilor postale, in cuantum de 30.000 de lei, a fost aplicata Companiei Nationale Posta Romana, pentru nerespectarea conditiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenta interna din sfera serviciului universal.

Citeste si: YouTube a generat din publicitate venituri de peste 15 miliarde de dolari in 2019
 
In cazul celorlalti furnizori de servicii postale, principalele nereguli au constat in furnizarea serviciilor postale nenotificate, nerespectarea modalitatilor de predare a trimiterilor postale catre destinatari, lipsa sau nerespectarea continutului avizului postal, nerespectarea termenului de pastrare a trimiterilor postale dupa avizarea destinatarilor, nerespectarea timpilor de livrare stabiliti in cazul serviciilor postale expres sau modificarea tarifelor calculate si incasate la momentul acceptarii trimiterilor postale.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Comisia Europeana: Increderea in economia Romaniei a crescut in luna septembrie
Economie

Comisia Europeana: Increderea in economia Romaniei a crescut in luna septembrie

In ciuda situatiei delicate prin care trece economia romaneasca la aceasta ora, cauzata de criza pandemiei de coronavirus, indicatorul de incredere in economie calculat de Comisia Europeana a...
today01 Oct. 2020
S&P: Deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la peste 10% din PIB in 2021
Economie

S&P: Deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la peste 10% din PIB in 2021

Decizia Parlamentului din urma cu o saptamana de a majora pensiile cu 40 de procente incepand cu aceasta toamna se poate dovedi in cele din urma un adevarat pericol pentru economia romaneasca, asa...
today30 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce contin proiectele PNL de modificare a legilor justitiei: Liberalii propun desfiintarea Sectiei Speciale si eliminarea restrictiilor care privesc libertatea de exprimare a magistratilor
Ultimele stiri economice

Ce contin proiectele PNL de modificare a legilor justitiei: Liberalii propun desfiintarea Sectiei Speciale si eliminarea restrictiilor care privesc libertatea de exprimare a magistratilor

today30 Sep. 2020
Iohannis: Fondurile europene sa fie conditionate de respectarea statului de drept
Economie

Iohannis: Fondurile europene sa fie conditionate de respectarea statului de drept

today30 Sep. 2020
ULTIMA ORA: Nu mai esti obligat sa stai 14 zile in carantina la intrarea in Romania
Extern

ULTIMA ORA: Nu mai esti obligat sa stai 14 zile in carantina la intrarea in Romania

today30 Sep. 2020
Se amana alegerile parlamentare? Ce spune presedintele Klaus Iohannis
Ultima ora

Se amana alegerile parlamentare? Ce spune presedintele Klaus Iohannis

today30 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x