Anul 2020 se anunta cel mai bun pentru sectorul tehnologic din Romania, care ar putea trece de 55 de miliarde de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul 2020 se anunta cel mai bun pentru sectorul tehnologic din Romania, care ar putea trece de 55 de miliarde de lei
Anul 2020 se anunta cel mai bun pentru sectorul tehnologic din Romania, care ar putea trece de 55 de miliarde de lei
de Vlad Strunescu la 11 Feb. 2020
Urmareste-ne pe Google News
afaceri itafaceri tehnologiefactory 4analize framestehnologie romania

Afacerile din sectorul de tehnologie din Romania, de la cercetare-dezvoltare in inginerie la echipamente automatizate si software, vor atinge, in 2020, nivelul de 55 de miliarde de lei, cifra mai mult decat dubla fata de 2010.

Industria romaneasca se afla la momentul unor decizii strategice, trebuind sa faca pasul spre robotizare si digitalizare, spre Factory 4.0, in ton cu schimbarile majore la nivel international, arata o analiza realizata de expertii de la Frames si Academia Industriala.

Citeste si: Romania, printre tarile cu cel mai ieftin internet in 2020
 
Economia mondiala face deja pasul catre Factory 4.0, considerata a patra revolutie industriala, iar cel mai relevant exemplu de transformari majore, dincolo de dinamica sectorului de software, il reprezinta evolutia industriei auto care, in urmatorii 10 ani, isi propune sa renunte la productia de automobile cu motoare termice si sa se focuseze pe automobilele electrice, dotate cu inteligenta artificiala.
 
Si Romania face pasi inainte, dovada evolutia semnificativa a business-ului din sectorul tehnologic (coduri CAEN 6201,6202,6203,6209,721,7112, 4652, 4651). Numarul companiilor care activeaza in aceste domenii, de la fabricarea echipamentelor industriale si cercetare/dezvoltare in inginerie, la realizarea software-ului, consultanta, managementul mijloacelor de calcul, comertul cu ridicata al componentelor si echipamentelor de calcul, a crescut semnificativ, in ultimii 10 ani, de la 13.876, in 2010, la 32.205 firme, in 2018.
 
Pe fondul dezvoltarii economiei, afacerile din sectorul tehnologic au avansat de la 26 miliarde de lei, in 2010, la 51,1 miliarde lei, in 2018. Si profitabilitatea a urmat aceeasi tendinta, avansand de la 1,56 miliarde de lei, in 2010, la 5,41 miliarde de lei in 2018.
 
Potrivit expertilor, dupa un an 2019, in care rezultatele preliminarii indica un avans semnificativ, 2020 se anunta a fi cel mai bun an pentru business-ul tehnologic din Romania, cu afaceri estimate de peste 55 miliarde de lei si un profit peste nivelul de 6 miliarde de lei.
 
Din punct de vedere al evolutiei capitalului social, datele statistice arata un avans semnificativ in ultimii 10 ani, de la 6,25 miliarde de lei, in 2010, la 14,1 miliarde de lei, in 2018.
 
"Evolutia business-ului din acest sector este una dinamica, sustinuta de o cerere de produse si servicii in crestere de la an la an. Solutiile tehnologice pentru industria auto, pentru sectorul de prelucrare, agricultura si constructii se afla in prim-plan. Sustinuta de dinamica sectorului de software, care ofera tot mai multe solutii costumizate, economia romaneasca face pasi semnificativi catre Industry 4.0, catre robotizare si digitalizarea proceselor", afirma Marius Haratau, manager Academia Industriala.

Citeste si: SmartBill lanseaza ManagerConta, programul menit sa usureze semnificativ activitatea firmelor de contabilitate
 
Expertul Varujan Pambuccian spune ca, in ceea ce priveste adoptarea noilor tehnologii, Romania trebuie sa puna focus pe agricultura.
 
"Lumea in care traim a intrat de ani buni in era digitala, era post IT, dominata, printre altele, de robotica industriala, inteligenta artificiala si biologia sintetica. Agricultura insasi se afla in pragul celei de-a Treia Revolutii Agrare care este probabil cel mai disruptiv fenomen pe care il traim. Ea inseamna delocalizarea si industrializarea productiei de plante, carne si derivate de natura animala si trecerea de la agricultura conventionala si cea bio la agricultura septica. In acest proces, se regasesc majoritatea tehnologiilor de varf ale erei digitale. 
 
Sigur, agricultura si zootehnia conventionala si bio vor coexista un timp cu cele ale erei digitale, dar si aici, in ceea ce se numeste agricultura de precizie, inteligenta artificiala, robotica si biologia sintetica isi pun amprenta din plin. Este probabil cea mai profunda transformare prin care trece productia de hrana si derivate in ultimii 12.000 de ani. Si aici, agricultura romaneasca ori devine parte a schimbarii, ori nu va mai fi deloc", a declarat Pambuccian.
 

Care sunt centrele tehnologiei din Romania

Dupa ce, inainte de Revolutie, in Romania, existau zeci de intreprinderi si centre de cercetare si tehnologie in aproape toate colturile tarii, afacerile din sectorul tehnologic s-au focusat, in ultimii ani, mai ales in jurul oraselor centre universitare.
 
Bucurestiul se afla in prim-plan, cu 10.086 de firme active in acest domeniu, urmat de judetul Cluj (3.251), Timis (1.884), Iasi (1.526), Ilfov (1.433) Bihor (999), Prahova (959), Constanta (865) si Sibiu (717). La polul opus, se afla judetele Mehedinti (128), Ialomita (137), Giurgiu (147) Tulcea (162), Caras Severin (160) si Teleorman (167).
 
Peste 32.000 de firme sunt din zona microintreprinderilor, in multe cazuri start-up-uri, si numai aproximativ 1.700 fac parte din categoria firmelor mici, medii si mari, in functie de cifra de afaceri.
 
Cifra de afaceri medie, la nivelul intregului sector, era, in 2018, de 1,5 milioane de lei, iar media profitului net se ridica la 159.502 lei.
 
Analiza Frames & Academia Industriala arata ca cele 32.205 firme active in 2018 angajau, in total, 151.003 de salariati, un numar dublu fata de anul 2010 (75.156).
 

UE trece Factory 4.0

In esenta, Factory 4.0 se refera la business-uri care si-au digitizat tehnologiile, astfel incat instalatiile si echipamentele pot comunica intre ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.
 
Potrivit expertilor, de la retele de comunicatii, la roboti, imprimante 3D, sisteme de control si, in viitor, masini autonome, Factory 4.0 va avea impact semnificativ asupra economiei, in urmatorii ani, oferind un grad fara precedent de automatizare si independenta operationala.
 
In urmatorii ani, competitivitatea economica a Romaniei va depinde, in mare masura, de felul in care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul in care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport.
 
"Aceasta a patra revolutie industriala va aduce schimbari fundamentale in mecanismele economice si Romania trebuie sa fie pregatita. Noile tehnologii vor ajuta companiile sa fie mai productive si sa dezvolte produse si servicii de mai buna calitate, intr-un mediu de lucru mai sigur. In plus, le vor permite sa se dezvolte si sa fie mai competitive pe piata globala", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
 
Si noua "Strategie UE 2030 privind industri" se focuseaza pe aceste tendinte. Potrivit expertilor UE, automatizarea si digitalizarea productiei, a produselor si a serviciilor bazate pe date vor transforma  industria europeana, conducand-o la schimbari intr-un ritm fara precedent.
 
Progresul in inteligenta artificiala, IoT, robotica, automatizarea, biotehnologia si imprimarea 3D vor aduce transformari semnificative in toate industriile europene. Economia va fi mai eterogena si mai descentralizata decat in prezent si, prin urmare, va ajuta pietele sa functioneze mai eficient si mai durabil.
 
Strategia UE 2030 isi propune, totodata, regandirea managementului resurselor naturale si reorganizarea lanturilor industriale catre o economie circulara care va face mai mult cu mai putin.
 
In prezent, dincolo de dinamica business-ului in sectorul tehnologic, Romania se afla la coada clasamentului european privind digitalizarea si robotizarea industriei.
 
Datele Comisiei Europene situeaza Romania pe locul 27 din cele 28 de state membre ale UE in cadrul Indicelui economiei si societatii digitale (DESI) pentru 2019. Indicele monitorizeaza performanta digitala globala din Europa si urmareste progresele inregistrate de tarile UE in ceea ce priveste competitivitatea digitala.
 
In general, cele mai performante tari din UE in acest domeniu sunt Irlanda, Tarile de Jos, Belgia si Danemarca, in timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si Polonia trebuie sa recupereze decalajul.
 
Un numar tot mai mare de intreprinderi utilizeaza servicii de cloud (18%, in comparatie cu 11%, in 2014) si platforme de comunicare sociala pentru a interactiona cu clientii lor si cu alte parti interesate (21%, in comparatie cu 15%, in 2013). Cu toate acestea, numarul IMM-urilor care isi vand bunurile si serviciile in mediul online a stagnat, mentinandu-se in ultimii ani la 17%.
 
Statisticile Federatiei Internationale pentru Robotica arata, pe de alta parte, ca Romania are, in prezent, 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, si ar mai avea nevoie de cel putin 10.000 de roboti industriali.
 
Spre comparatie, in Polonia, sunt 28 de roboti la 10.000 angajati, in Ungaria, sunt 57 de roboti, iar Cehia are 100 de roboti la 10.000 de muncitori. In SUA, industria a incorporat, in ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboti.
 
"Pe fondul evolutiei economice mondiale si, in contextul crizei acute de personal calificat cu care se confrunta industria, solutia viabila pentru companiile romanesti, indiferent de marime, o reprezinta adoptarea noilor tehnologii. Modernizarea tuturor sectoarelor, inclusiv a celor traditionale, in special a productiei, si crearea de noi oportunitati pentru intreaga economie vor permite tuturor intreprinderilor, in special IMM-urilor, sa acceseze noi tehnologii", a declarat Marius Haratau.
 

Factory 4.0 Bucuresti 

De la transformarea industriei, la digitalizare si dezvoltarea competentelor digitale ale angajatilor, toate aceste teme vor fi abordate in cadrul conferintei Factory 4.0 care se va desfasura pe 12 mai, la Face Convention Center din Bucuresti.

 
Printre speakerii de la Factory 4.0 se vor afla celebrul futurolog Gerd Leonhard, CEO-ul The Futures Agency si unul dintre cei mai cunoscuti si influenti autori si speakeri din sectoarele tehnologiei, telecom, marketing & media, Lorena Ionita, Deputy Head of Unit al Comisiei Europene si cunoscutul inventator si antreprenor roman Cornel Amariei, prezentat de Junior Chamber International (JCI) drept unul dintre cei mai remarcabili 10 tineri din lume si inclus de revista Forbes din SUA in top 10 - cei mai influenti tineri cu varsta sub 30 de ani din Europa.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea
Ultimele stiri economice

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea

today15 Apr. 2024
Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Tehnologie

Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi

today15 Apr. 2024
Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024
Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc
Economie

Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc

today15 Apr. 2024
Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara
Companii

Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara

today15 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x