China a interzis accesul utilizatorilor de internet la Bing, motorul de cautare al Microsoft

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
China a interzis accesul utilizatorilor de internet la Bing, motorul de cautare al Microsoft
China a interzis accesul utilizatorilor de internet la Bing, motorul de cautare al Microsoft
de Adrian Somai la 01 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
bingmotor de cautaremicrosoftinterzischinabeijingfacebookgoogle

Motorul de cautare Bing a fost blocat incepand cu saptamana trecuta in China, mai multe voci sustinand ca acest lucru a fost ordonat chiar de guvernul chinez. In aceste conditii, cea mai mare populatie utilizatoare de internet din lume nu mai are acces la niciun motor de cautare cunoscut la nivel global, autoritatile de la Beijing blocand accesul de-a lungul anilor catre toate site-urile de acest gen. Nu este pentru prima data cand motorul de cautare Bing are probleme in China insa, in trecut fiind inregistrate si alte masuri restrictive de cenzura impotriva Microsoft.

Bing s-a lansat in urma cu 10 ani 

Desi nu se poate compara cu Google, Bing este unul dintre cele mai cunoscute motoare de cautare disponibile la nivel global. Bing a fost lansat in anul 2009 si a fost prezentat drept un motor de cautare care permite utilizatorilor cautarea de pagini web, stiri, produse si imagini. Bing a fost cunoscut de-a lungul timpului sub denumirile Live Search, Windows Live Search si MSN Search. Incepand cu vara lui 2009, Bing a incheiat un parteneriat cu motorul de cautare Yahoo, acesta urmand sa afiseze rezultatele furnizate de Bing. Parteneriatul a fost vazut ca un prim pas important facut de Microsoft in incercarea de a il ajuta pe Bing sa detroneze Google.  

Bing si-a propus inca de la bun inceput sa castige simpatia utilizatorilor de internet pe plan local, fiind disponibil in mai multe versiuni de limba. Spre exemplu, Bing era disponibil inca din urma cu ceva ani buni si in limba chineza simplificata, acest lucru fiind privit ca un mare plus pe piata locala. De asemenea, incepand cu luna ianuarie a acestui an, Bing este disponibil chiar si in limba romana. Pentru a face aceasta setare, utilizatorii trebuie sa selecteze regiunea “Romania” in setarile de cautare ale motorului. 

La ora actuala, Bing este cel de-al treilea cel mai folosit motor de cautare de catre utilizatorii de internet. Nu mai putin de 77% dintre utilizatori folosesc zi de zi de Google, in timp ce alti 14.45% dintre utilizatori fac cautari prin intermediul motorului de cautare Baidu. In cele din urma, doar 2.63% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciun celor de la Microsoft, Bing.  

Partidul Comunist Chinez a decis blocarea Bing 

Utilizatorii de internet din China au avut o surpriza neplacuta la mijlocul saptamanii trecute, in ziua de miercuri, atunci cand au incercat sa acceseze motorul de cautare Bing. Dupa numai cateva ore de la acest incident, prin tara incepuse sa umble deja zvonul cu privire la faptul ca motorul de cautare a fost blocat la ordinul autoritatilor de la Beijing.

Microsoft a reactionat rapid pe aceasta tema, confirmand ca motorul de cautare Bing este “in prezent inaccesibil” in China. Insa, americanii nu au oferit opiniei publice nici macar un detaliu despre ceea ce se intampla cu adevarat in aceasta privinta. Astfel, nimeni nu stie daca este vorba despre o interdictie temporara sau despre una permanenta. De asemenea, un purtator de cuvant al companiei a precizat ca Microsoft asteapta in aceste momente sa afle care sunt “urmatorii pasi” pe care ii are de facut pentru a pune punct acestei situatii. 

Compania de telecomunicatii chineza de stat China Unicom a confirmat la finele saptamanii trecute ca ordinul referitor la blocarea Bing a venit chiar de la guvern. Conform declaratiilor, autoritatile chineze au observat “continut ilegal” in rezultatele furnizare de motorul de cautare. Pana la acest moment, nu este cunoscut motivul real pentru care s-a recurs in cele din urma la aceasta decizie drastica, Administratia Spatiului Cibernetic din China refuzand pana la aceasta ora sa ofere mai multe detalii.

Reactii in presa internationala 

Conform publicatiei Financial Times, interdictia accesarii motorului de cautare al celor de la Microsoft a fost aplicata pe fondul zvonurilor cu privire la deteriorarea discutiilor comerciale dintre China si Statele Unite. Desi discutiile pe aceasta tema sunt putine, tot mai multe voci din interiorul granitelor chineze sustin ca acesta este motivul pentru care autoritatile chineze au ajuns sa ia aceasta decizie. 

Jurnalistii americani de la New York Times au mers insa mai departe si au identificat un alt posibil motiv care a impins autoritatile de la Beijing sa ia aceasta decizie. Mai exact, ar fi vorba despre un mesaj viral postat pe retelele de socializare de fostul jurnalist Fang Kecheng. Acesta a acuzat motorul de cautare Baidu, unul dintre cele mai folosite motoare de cautare in China, ca favorizeaza propriile produse in rezultatele cautarilor. Conform datelor inregistrate, mesajul fostului jurnalist s-a viralizat rapid pe retelele de socializare chineze, acest lucru ducand la scaderea traficului pentru Baidu in favoarea lui Bing. 

Microsoft a facut eforturi mari pentru a fi prezent in China

Americanii de la Microsoft au dovedit de-a lungul timpului ca si-au dorit mult ca motorul de cautare Bing sa ramana accesibil in China. Si aici nu vorbim doar despre introducerea limbii chineze simplificate ca optiune pentru utilizatorii de internet din China, ci si despre mai multe compromisuri facute de-a lungul anilor pentru a fi respectate cerintele impuse de autoritatile de la Beijing. Spre exemplu, Microsoft s-a facut ca inchide ochii in legatura cu piratarea pe scara larga a produselor sale tocmai pentru a intra in gratiile autoritatilor chineze. 

Ceea ce se intampla acum nu este prima problema insa pentru Microsoft in China. In 2014, China anunta interzicerea utilizarii sistemului de operare Windows 8 pe calculatoarele din institutiile de stat. La fel ca si acum, autoritatile chineze nu au prezentat la acea vreme si motivul care a stat in spatele deciziei. 

Mai mult decat atat, chiar motorul de cautare Bing s-a aflat in centrul atentiei in China, tot in anul 2014. La acea vreme, Bing a fost acuzat ca cenzureaza cautarile in limba chineza privind informatiile sensibile despre autoritatile de la Beijing. Insa, acuzatiile au mers si mai departe, spunandu-se ca Bing cenzureaza stirile negative despre puterea din China in intreaga lume, nu numai in interiorul granitelor. 

Google s-a retras din China inca din 2010 

Nici cei de la Google nu au avut o viata prea usoara in China de-a lungul anilor. Dupa mai multe probleme pe care le-au avut cu autoritatile chineze, Google a decis sa se retraga de pe aceasta piata in anul 2010. Motivul oficial invocat a fost acela al temerii cu privire la cenzura specifica pietei. De asemenea, cei de la Google s-au speriat in anii in care au fost prezenti in China de numarul mare de atacuri cibernetice. 

La ora actuala, singurele motoare de cautare in limba engleza accesibile din China sunt Gibiru si Yandex. Ambele motoare de cautare sunt necunoscute in tara noastra, acestea apartinand de Rusia. De asemenea, mai multe motoare de cautare de origine chinezeasca sunt disponibile, insa utilizatorii acuza faptul ca rezultatele afisate de acestea sunt masluite in asa fel incat sa afiseze doar stirile pozitive la adresa autoritatilor chineze. 

Cele mai utilizate retele de socializare din lume sunt blocate in China

Bing nu este nici prima si nici ultima pagina blocata de autoritatile chineze de-a lungul timpului. Spre exemplu, platforma YouTube a fost blocata in China pentru prima data in anul 2008, in timpul revoltelor din Tibet. De asemenea, utilizatorii chinezi nu au mai avut acces la Flickr inca din anul 2007. Chiar daca site-ul a fost deblocat dupa un timp, acesta a ajuns din nou pe lista neagra in 2014. Facebook, cea mai utilizata retea de socializare din intreaga lume, este blocata, de asemenea, in China inca din anul 2009, dupa revoltele din Xinjiang. 

In 2014, Instagram a fost blocat in China dupa mai multe proteste care au izbucnit in Hong Kong. De asemenea, Twitter a fost interzis de autoritatile chineze in 2011, fiind inlocuit cu o versiune locala pe nume Weibo. In cele din urma, in 2017, guvernul chinez a luat hotararea blocarii serviciului de mesagerie WhatsApp, motivul oficial nefiind publicat nici pana astazi. 

Citeste si: Noi reglementari privind risipa alimentara: cheltuielile cu alimentele donate se deduc din impozitul pe profit

Sursa foto: pexels.com

 

Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x