Pana acum ni s-a servit o etica – in sens de locuire – de vis . Maine vom locui in case inteligente care ne vor face sa ne simtim ca in paradis. Vom fi cu totii niste Oblomovi post moderni : niste lenesi patentati pentru care va lucra casa intreaga prin obiectele ei interconectate. Va fi suficient sa ne gandim la o dorinta pentru ca ea sa fie satisfacuta, inainte de a fi fost exprimata. Si nu numai atata : casa ne va economisi bani – prin economia de energie si evitarea risipei materiale – si ne va aduce bani : prin exportul de energie care ne va prisosi. Nu mai vorbesc de faptul ca intregul microclimat al casei se va adapta la starea nostra fiziologica din fiecare moment. Un vis !
Au aparut insa si altfel de opinii, mai ponderate si mai tematoare in legatura cu viitorul nostru in casele inteligente .
Una din ele am expus-o intr-un material anterior -” UE vrea sa ne protejeze de ciberatacuri. Nu se stie daca va putea”, Ion Dan Trestieni, 31.07.2017. Acolo l-am citat pe Winn Schwartaw, expert in securitate informatica:
“- de cate ori te conectezi la internet printr-un obiect – computer, telefon, home-cinema, TV, frigider, aparat foto, jucarie, etc – incepi sa ai probleme;
- oricine iti cunoaste parola iti fura identitatea;
- ciberatacatorii ataca utilizatorii casnici, care n-au idee de cibersecuritate si-i transforma in bots sau botnets. Sunt milioane de astfel de utizatori infestati si ei nu stiu asta;”
O alta opinie mi s-a parut, de asemenea , foarte interesanta . Am aflat-o din materialul “Technologie. Les robots aspirateurs pourraient revendre les plans de votre maison” (Tehnologie. Aspiratoarele robot ar putea sa revanda planurile casei dumneavoastra), 27.07.2017, Courrier international.
Se precizeaza in material ca de acum in doi ani societatea iRobot spera sa vanda gigantilor web-ului , Google Alphabet, Amazon si Apple , datele spatiale inregistrate de aspiratoarele robot – in timp ce faceau curat – in scopul de a face casele mai “inteligente”. Este vorba de robotii Roomba. Facand asta – precizeaza The Daily Telegraph – gigantii sus-amintiti pot sa-ti cunoasca marimea camerei, tipul si numarul de mobile, starea lor, etc. Datele spatiale ale lui Roomba ar putea fi transmise in timp real si altor obiecte interconectate din casa , pentru a ameliora serviciile : climatizarea, ionizarea, iluminatul, sunetul boxelor, etc, etc. Cel putin una din consecintele acestei cooperari intre obiecte interconectate va fi ca cei trei giganti le vor sugera proprietarilor de aspiratoare robot ce anume sa cumpere, pentru confortul casei lor. Adica se face o supre-nisa a ofertei !
La randul sau, The Guardian precizeaza : “ Toate aparatele Roomba ale lui iRobot folosesc captatori cu infrarosu si lasare cu bataie scurta pentru a detecta obstacolele si a le evita. Din 2015 iRobot a adugat si o camera video , noi captatori si noi logiciale care-i permit sa construiasca o harta aprofundata a casei nerenuntand nici la trasabilitatea lui”.
Jurnalul l-a intervievat pe Jimm Killock , directorul executiv al organizatiei britanice Open Rights Group ( apararea drepturilor omului in contextul noilor tehnologii). El a atras atentia asupra urmatorului aspect : datele personale nu sunt protejate de lege. Ramane la latitudinea marilor companii sa adopte un comportament etic : sa considere ca aceste date au un caracter personal, chiar daca nu sunt aparate de lege.
Ca replica Colin Angle, director la iRobot da asigurari ca nu va vinde date personale fara acceptul clientilor (proprietarii de aspiratoare robot).
The Guardian contrazice aceasta afirmatie : prin telesarjarea aplicatiei ad hoc care se conecteaza la robotii inteligenti , clientii trebuie sa accepte si sa semneze o politica de confidentialitate . In aceasta carta este explicat ca informatiile personale culese pot fi partajate cu filiale, furnizori terti sau guvern. Pot fi partajate si in cazul unor tranzactii organizationale : fuzionari, investitii externe.
Prin urmare, care va fi satutul nostru in viitoarea “casa inteligenta” ? Vom fi stapanii casei? Vom fi sclavii casei ? Vom fi chiriasi ai marilor companii? Este o intrebare care ramane deschisa !
Ultimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale