Piata romaneasca de software poate depasi pragul de 6,2 miliarde de euro: 53% investitii straine, 47% investitii locale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piata romaneasca de software poate depasi pragul de 6,2 miliarde de euro: 53% investitii straine, 47% investitii locale
Piata romaneasca de software poate depasi pragul de 6,2 miliarde de euro: 53% investitii straine, 47% investitii locale
de Vlad Strunescu la 11 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
it romaniafirma it romaniaindustrie software romaniavenituri it romaniaangjati it romania

Industria de software din Romania se mentine in topul domeniilor cheie pentru economia tarii, cu un volum de aproximativ 6,2 miliarde de euro, in 2019 , potrivit estimarilor specialistilor KeysFin, si este una dintre cele mai echilibrate industrii in ce priveste balanta intre capitalul strain si cel romanesc.

Investitorii straini controleaza 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din Romania, in timp ce ponderea investitiilor locale a crescut, annual, 5%, ajungand la 47%, in 2018, potrivit studiului KeysFin "Industria de software in Romania".

Citeste si: Cum sa va aparati de fraudele online de Black Friday si nu numai
 
Investitorii straini de pe piata de software locala provin din peste 60 de state, insa in  top se afla Germania (10,7%), Luxemburg (7,3%), Olanda (7,2%), UK (5,5%) si Cipru (cu 4,8% din total), acesti lideri controland doua treimi din totalul capitalurilor proprii straine.
 
In ce-i priveste pe investitorii locali, acestia provin atat din marile orase ale tarii, precum Bucuresti sau Cluj, dar si din orase medii, care incep sa devina nume cu rezonanta pentru industria locala de start-up-uri in software, asa cum este Targu-Mures.
 
"Este pentru al treilea an consecutiv cand realizam un studiu dedicat industriei de software din Romania, astfel ca avem o perspectiva ampla asupra pietei si suntem conectati la tendintele acesteia. Tocmai de aceea, cresterea investitiilor locale cu 5% intr-un singur an pe o piata atat de competitiva ne face sa privim cu entuziasm spre viitorul software-ului romanesc: tara noastra incepe sa devina un hub regional nu doar pentru outsourcing, ci si pentru start-up-uri de succes. 
 
Software-ul este una dintre putinele industrii din Romania in care exista echilibru intre investitiile locale si cele straine, ceea ce reflecta o dezvoltare sanatoasa si solida a acestui domeniu", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
 
In 2018, cifra de afaceri a dezvoltatorilor de software din Romania a crescut cu 12,6%, fata de 2017, si cu 51,6%, in comparatie cu 2014, la 5,7 miliarde de euro. Expertii KeysFin estimeaza un avans de 10,4% al cifrei de afaceri a companiilor de software din Romania pentru anul in curs, depasind pragul de 6,2 miliarde de euro.
 
In intreaga industrie software o parte importanta si vizibila, o reprezinta piata de jocuri pe calculator. Tara noastra se mandreste cu dezvoltarea si testarea unora dintre cele mai populare jocuri la nivel international, iar aceste rezultate se vad si la nivel de business: cifra de afaceri a editorilor de jocuri (CAEN 5821) a crescut cu 9%, fata de 2017, si cu 46%, fata de 2014. Pentru 2019, KeysFin preconizeaza un avans de peste 13% , la peste 255 milioane de euro.
 

Topul companiilor de software din Romania

In 2018, in Romania, existau aproximativ 20.700 de companii in domeniul software-ului, cu 18,6% mai multe fata de 2017 si cu 30% fata de 2014. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii (39% din total). 
 
Cu toate acestea, peste 4.800 de companii (23%) au avut cifra de afaceri egala cu zero in 2018.
 
Cea mai mare companie de software din Romania a ramas Ooarcle Romania SRL, cu o cifra de afaceri de peste 206 milioane de euro (3,6% din total) in 2018. 
 
Clasamentul este completat de IBM Romania (200 milioane de euro, 3,5% din total), Ericsson Telecommunications Romania SRL (peste 170 milioane de euro, 3% din total), SAP Romania SRL (aproximativ 108 milioane de euro) si Endava Romania SRL (aproximativ 108 milioane de euro). Este de remarcat intrarea SAP Romania SRL in top 5, cu cea mai mare crestere procentuala de 63%.
 
Potrivit Keysfin, in momentul extragerii datelor, in octombrie 2019, rezultatele financiare ale Bitdefender SRL pentru 2018 nu erau disponibile, cu toate acestea, potrivit estimarilor, compania s-a mentinut, anul trecut, pe locul 4 dupa cifra de afaceri.
 
In ce priveste topul editorilor de jocuri (CAEN 5821), locul intai, in functie de cifra de afaceri din 2018 este ocupat de Electronic Arts ROMANIA SRL, care a inregistrat mai multe recorduri: cel mai mare angajator si cel mai profitabil jucator in 2018 (38 milioane de euro cifra de afaceri; 79% din total), urmat de King Games Studio (Bucharest) SRL (2,4 milioane de euro, 4,9% din total) si de Green Horse Games SRL (11 milioane de euro, 2,2% din total).
 

Circa 64% dintre companii au facut profit

Industria de software din Romania isi consolideaza pozitia printre  cele mai de succes sectoare ale economiei nationale, astfel ca, dintre cele 20.700 de companii analizate, 13.200 (64%) au inregistrat profit, 5.600 (27%) au fost in pierdere, iar celelalte au avut un rezultat nul in 2018.
 
In topul celor mai profitabili jucatori din domeniu ramane SAP Romania care a reusit ca, in 2018, sa isi dubleze profitul net la peste 40 de milioane de euro. Si profitul IBM Romania, al doilea cel mai profitabil jucator, a crescut cu 31% in ultimul an.
 
Cele mai profitabile 5 companii au avut, in 2018, un profit net cumulat de peste 86 de milioane de euro, adica aproape 14% din total.
 

Angajati putini si scumpi

Conform ultimelor sondaje de opinie, 77% dintre romani cred ca sectorul IT are cele mai mari perspective. In acest context, si numarul celor care se pregatesc pentru o cariera in domeniu a crescut semnificativ, acest lucru resimtindu-se si la nivelul angajarilor propriu-zise. Astfel, numarul mediu de angajati din industria de software locala a crescut cu 2,9%, fata de 2017, si cu 40%, fata de 2014, la peste 110.000, in 2018. 
 
Totusi, se pare ca institutiile de invatamant din Romania nu pot acoperi nevoia firmelor din acest sector care se ridica la aproximativ 15.500 de specialisti.
 
Pe fondul cererii masive a fortei de munca din industria software, costul mediu pentru un angajat a crescut cu 54%, fata de un avans de doar 8% al productivitatii medii per angajat in perioada 2014-2018. 
 
Specialistii KeysFin atrag atentia ca avansul costului mediu per angajat peste cel al productivitatii reprezinta un risc important pe termen mediu, cu impact direct asupra competitivitatii economiei locale.
 
Pe de alta parte, expertii au remarcat ca cea mai mare concentrare a fortei de munca au avut-o companiile medii, cu 43% din total, urmate de companiile mici cu 21%. Cu toate acestea, peste jumatate din companiile locale de software, respectiv 10.400 de companii, nu au avut niciun angajat in 2018.
 

Cum arata harta software-ului romanesc

Desi a inregistrat o usoara scadere a cifrei de afaceri a companiilor prezente aici, Bucurestiul ramane principalul hub pentru industria software din Romania, cu un rezultat de peste 3,3 miliarde de euro, adica 58% din total, in 2018. 
 
Pe locul al doilea din punct de vedere al cifrei de afaceri, se situeaza judetul Cluj (16% din total), care a inregistrat un avans de 1,5% fata de 2017, urmat de Timis (5%), Iasi (4,5%) si Brasov (3%).
 
Desi Romania este al doilea furnizor de software si servicii din Europa de Est si in top 10 la nivel european, industria se bazeaza indeosebi pe export si outsourcing, care contribuie intr-un procent covarsitor la valoarea intregului sector.
 
Totusi, in ultimii ani, s-au facut progrese importante pentru sprijinirea start-up-urilor locale din domeniul software-ului, datorita aparitiei fondurilor de investitii internationale, programelor de mentorat dar si a competitiilor.
 
Astfel, start-up-uri precum Elrond, Questo, TypingDNA sau Happy Recruiter au strans zeci de milioane de euro de la investitori si dezvolta produse sau servicii pentru tari din intreaga lume.
 
Un alt exemplu local de succes il constituie si Starbyte SRL, o solutie de software adaptata pentru domenii unde sunt concentrate cele mai mari investitii la ora actuala, precum cel financiar-bancar, asigurari ÅŸi managementul de risc.

Citeste si: Telefonul e un gadget complex. Merita sa te ocupi de el
 
In 2019, o suma record de 1 miliard de euro a fost investita in startup-urile din Europa Centrala si de Est, ceea ce a dus la accelerarea inovatiilor si la crearea unui ecosistem de business-uri digitale in plina dezvoltare.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x