Romania ocupa locul trei in Europa, dupa Marea Britanie si Polonia, la platile digitale in transportul public
Conform statisticilor Visa, zecile de milioane de plati digitale in transportul public, inregistrate in ultimii trei ani, din care aproximativ 2 milioane numai in martie 2021, plaseaza Romania pe locul trei in Europa, dupa Marea Britanie si Polonia, la acest tip de tranzactii.
Romanii au adoptat rapid platile contactless in transportul public, la trei ani de cand BCR si partenerii sai au inceput sa le introduca pe scara larga.
Citeste si:
Romanii au incheiat anul pandemiei cu mai multe carduri bancare decat in 2019
Peste 22,4 milioane de astfel de tranzactii s-au inregistrat, in ultimii trei ani, din care aproximativ 2 milioane numai in martie 2021, intr-un trend accelerat de crestere a utilizarii, in contextul pandemiei.
Pana acum, solutia de plata contactless a fost introdusa de BCR in Sibiu, Arad, Oradea, Baia Mare, Timisoara, Iasi, Resita, Ramnicu Valcea, Pitesti, Buzau, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiesti, Sighisoara, Bucuresti si Botosani.
Sistemul de plati se bazeaza pe arhitectura de functionare reglementata de Mastercard si VISA, astfel incat orice card emis oriunde in lume sub insemnele celor doua organizatii sa poata fi utilizat pentru plata calatoriilor.
In martie 2020, BCR a pus in functiune, in parteneriat cu Metrorex, un sistem similar in toate statiile din Bucuresti, care permite plata cu orice card bancar contactless la toate portile de acces.
Totodata, Societatea de Transport Bucuresti lucreaza la extinderea solutiei pe tot parcul de vehicule, fiind disponibila, in prezent, pe 760 mijloace de transport (autobuze Ottokar, Mercedes Hibryd, liniile de tramvai 41,1 si 10).
Extinderea solutiei pe tot parcul de vehicule al STB se va realiza odata cu inlocuirea vechilor validatoare. De altfel, aceasta este si prima solutie din Romania, implementata in aprilie 2020, care foloseste validatoare contactless de ultima generatie, ce permit utilizarea atat a cardurilor contactless de transport tip Mifare, cat si a cardurilor bancare MasterCard si Visa.
"Solutia noastra a fost adaptata de la un oras la altul, in functie de specificul local al companiei de transport. Astfel, sistemul functioneaza atat pe date mobile, dar si in regim de conectivitate pe fibra optica, asa cum se intampla la metroul din Bucuresti.
Tariful unei calatorii poate fi selectat si platit inclusiv diferentiat, in functie de distanta parcursa, asa cum a fost cazul multor orase din tara. In anumite cazuri, am introdus si validatoare in autobuze care elibereaza dovada de plata, pe care utilizatorul o poate pastra pana la coborarea din mijlocul de transport.
Sistemul este extrem de simplu: calatorii trebuie sa selecteze tariful, sa apropie cardul bancar contactless de validatoarele din mijloacele de transport, dupa care vor primi imediat instiintarea de realizare a tranzactiei.
Calatoria achitata astfel are comision zero si, prin urmare, acelasi tarif ca cel perceput prin alte metode de plata deja existente", a declarat Ciprian Nicolae, seful Departamentului Acceptare Carduri din cadrul BCR.