Sutele de milioane de euro asteptate de Romania din vanzarea licentelor 5G vin in 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sutele de milioane de euro asteptate de Romania din vanzarea licentelor 5G vin in 2022
Sutele de milioane de euro asteptate de Romania din vanzarea licentelor 5G vin in 2022
de Vlad Strunescu la 19 Iul. 2021
Urmareste-ne pe Google News
bani 5g romanialicente 5g romaniavanzare licente 5g

Pe 11 iunie 2021, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind securitatea retelelor 5G, una dintre conditiile lansarii 5G, in Romania, demers prin care statul spera sa atraga peste 500 milioane de euro din vanzarea licentelor.


Insa, dupa numai o luna, a devenit foarte putin probabil ca statul sa mai atraga in acest an jumatatea de miliard de euro din vanzarea licentelor 5G, din cauza intarzierii transpunerii in legislatia nationala a Codului european al Comunicatiilor, conditie esentiala pentru organizarea licitatiei. 

Citeste si: Romania este codasa pana si la ponderea numarului de IT-isti in totalul fortei de munca

 
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atentionase, anterior, ca doar promulgarea Legii privind securitatea retelelor 5G, act normativ care ar putea exclude Huawei de la participarea la trecerea la 5G, nu este suficienta si ca ar mai fi nevoie si de transpunerea in legislatia nationala a Codului European al Comunicatiilor, un act esential pentru dezvoltarea retelelor 5G a caror densitate va fi mult mai mare decat cea a retelelor actuale. 
 
De altfel, Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 23 de state pentru netranspunerea in legislatiile nationale a Codului European al Comunicatiilor. Desi proiectul de lege este intr-o etapa avansata pe circuitul de avizare nu a fost adoptat inca, iar senatorii si deputatii au intrat in vacanta parlamentara pana pe 1 septembrie 2021, facand imposibila organizarea licitatiei 5G in acest an.
 
Cu toate acestea, Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM, a anuntat, saptamana trecuta, in cadrul unei videoconferinte organizate de ziarul Bursa, ca Autoritatea a gasit solutii.
 
Astfel, pentru a impulsiona dezvoltarea 5G, ANCOM va organiza o licitatie, in 2021, pentru alocarea pe termen scurt a unor frecvente disponibile din licitatii anterioare, din care intentioneaza sa atraga 73 milioane de euro.
 
Potrivit lui Lovin, implementarea 5G va fi unul din principalele motoare in transformarea digitala a Romaniei pe termen scurt si mediu. 

Citeste si: Sapte motive pentru care operatorii de telefonie mobila pot refuza portarea unui numar de telefon
 
Lovin a amintit ca servicii 5G comerciale au fost disponibile in Romania inca din 2019, tara noastra fiind in primele trei state europene in care s-a intamplat acest lucru, iar acum, "in contextul publicarii Legii nr. 163/2021 - Legea securitatii 5G, pentru valorificarea optima a spectrului radio disponibil, vom acorda drepturi de utilizare a frecventelor radio disponibile prin organizarea a doua proceduri de selectie distincte".
 
Pe 1 iulie, ANCOM a supus consultarii documentele aferente organizarii unei prime licitatii, care are in vedere atribuirea drepturilor de utilizare a spectrului ramas disponibil in urma procedurilor anterioare de selectie derulate de ANCOM, si anume frecventele radio disponibile din benzile de 800 MHz, 2600 MHz si 3400-3600 MHz.
 
"Organizam aceasta prima licitatie anul acesta, si facem maximal tot ceea ce se poate in limitele si in conformitate cu cadrul normativ aflat in vigoare, pentru a maximiza beneficiile, atat pentru utilizatorii de servicii de comunicatii, in sensul cresterii calitatii, cat si pentru statul roman, cu venituri suplimentare la bugetul national.
 
Avand in vedere perioada scurta a drepturilor in spectrul ramas disponibil pana la expirarea licentelor acordate deja in aceste benzi, 2025, respectiv 2029, putem declansa, in actualele conditii legislative, procedura de selectie. Practic, urmam anticipat si prevederile Codului Comunicatiilor privind alinierea termenelor de expirare a licentelor si apoi realocarea acestora, pe termen lung.

Citeste si: Women TechEU, programul de granturi de 75.000 de euro destinat de UE antreprenoarelor din domeniul tehnologiei
 
Licentele acordate prin aceasta prima procedura vor fi neutre tehnologic, ca, de altfel, toate licentele acordate de ANCOM, astfel incat derularea licitatiei va contribui la cresterea cantitatii de spectru pentru operatorii prezenti pe piata din Romania, impulsionand dezvoltarea 5G la nivel national", a precizat Lovin.


Statul vrea 600-650 milioane de euro in 2022

Pentru prima licitatie sa fie un succes, Lovin a explicat ca ar trebui ca toti cei 4 operatori din Romania sa concureze in achizitia de drepturi, dupa cum rivalizeaza in ofertele pentru clienti, iar spectrul sa fie complet alocat.
 
"In esenta, scoatem in licitatie 195 MHz in 3 benzi: 800 MHz, 2600 MHz si 3,4 - 3,8 GHz, banda pionier pentru 5G in Europa. Chiar si cei 95 MHz din banda de 2600 MHz beneficiaza de conditii tehnice armonizate pentru 5G, astfel incat interesul operatorilor ne asteptam sa fie semnificativ.
 
Toate drepturile incep la 1 ianuarie 2022 si expira odata cu celelalte drepturi in benzile respective, adica in aprilie 2029, pentru benzile de 800 si 2600 MHz, si la finalul anului 2025, pentru banda pionier 5G.
 
Suma preturilor din consultarea publica este de 73 milioane de euro. in esenta, prin raportare la tipul si durata licentelor, reconfirmam preturile propuse anterior (2019)", a spus oficialul. El a adaugat ca, dupa transpunerea Codului Comunicatiilor, va putea fi organizata a doua licitatie.
 
Aceasta va putea viza acordarea drepturilor pe termen lung, in benzi noi - 700 MHz, 1500 MHz - dar si in banda 3400-3800 MHz, cu drepturi de utilizare ianuarie 2026. 
 
"Estimam peste 600-650 milioane de euro pentru aceste licente de anul viitor, in plus fata de cele 73 de milioane de euro din licitatia mica de anul acesta si cele 110 milioane de euro din prelungirea de licente din banda 2,1 GHz din care, deja, s-au incasat 60 de milioane de euro si urmeaza sa se mai incaseze, in noiembrie, la bugetul de stat inca 50 de milioane de euro.
 
Ca atare, proiectul de lege redactat pentru transpunerea prevederilor europene este esential sa fie in vigoare inainte de cea de-a doua licitatie, cea pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio pe termen lung. Despre aceasta vom putea da mai multe detalii, de indata ce vedem Codul in Monitorul Oficial", a declarat Lovin.


Tehnologia 5G e sigura

Legat de expunerea la campuri electromagnetice presupuse de tehnologia 5G, Lovin a spus ca ANCOM nu are competenta de a interpreta efectele asupra sanatatii, dar intensitatea campurilor electromagnetice este de sute de ori sub limitele legale
 
"Profilul tehnic, in domeniul comunicatiilor electronice si serviciilor postale, pe care il avem nu ne acorda si competenta necesara pentru a interpreta efectele expunerii la emisiile de camp electromagnetic asupra sanatatii populatiei. 
 
Ce putem face, in schimb, si o facem cu maxima responsabilitate si atentie, este sa masuram nivelul intensitatii campului electromagnetic si sa-l comparam cu nivelurile de referinta maxime stabilite prin legislatia nationala din domeniul sanatatii. 
 
Pe monitor-emf.ro, toti cei interesati pot vedea rezultatele masurarilor efectuate, atat cu cei 150 de senzori ficsi montati in principalele orase din Romania, cat si rezultatele masurarilor efectuate cu echipamente portabile.

Citeste si: Romanii isi pot spune parerea despre AI. ADR a lansat consultarea publica privind utilizarea inteligentei artificiale in Romania
 
De cand ANCOM face masuratori, atat cu echipamentele portabile, cat si cu cele fixe, nu s-a atins niciodata nivelul de referinta, in cele mai multe cazuri, rezultatele masuratorilor fiind de sute de ori mai mici", a explicat vicepresedintele ANCOM.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale
Casa si gradina

Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x