Virusi de tip ransomware: cum poti recupera fisierele infectate
ransomwarevirusatac ciberneticbitdefender
Bitdefender, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), pun la dispozitie in mod gratuit un instrument pentru decriptarea datelor, care ofera victimelor clasei de ransomware Bart posibilitatea sa le recupereze fara sa mai plateasca recompense infractorilor cibernetici.
Demersul este parte a proiectului No More Ransom, initiat de Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifica amenintare cibernetica a momentului.
Kit-ul pus la dispozitie de Bitdefender si IGPR functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware Bart si este disponibil pe
nomoreransom.org, un portal online disponibil in sase limbi.
Initiativa este prima din acest fel din cadrul protocolului de colaborare in materie de Darknet (pagini de internet ascunse motoarelor de cautare traditionale utilizate de infractori) semnat recent intre Bitdefender si IGPR. Protocolul acopera activitati precum traficul de arme si droguri, terorism si distributie de malware, fenomene cu o evolutie rapida la nivel international alimentate de pietele negre din internetul ascuns.
Aplicatia ransomware Bart a aparut in iunie anul trecut. Spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, Bart nu are nevoie de o conexiune la internet ca sa poata cripta fisiere. De asemenea, procesul de criptare e radical mai rapid decat al celorlalte familii de ransomware care activeaza in prezent.
Peste jumatate dintre specialistii in securitate IT sustin ca amenintarile ransomware, care cripteaza datele utilizatorilor si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, reprezinta cea mai mare temere in 2017, arata o statistica a Bitdefender realizata pe 181 de respondenti chestionati la RSA, una dintre cele mai importante conferinte de securitate IT la nivel global. 2016 a fost anul ransomware, iar amenintarea va continua nu doar sa se extinda inspre alte sisteme de operare, ci mai ales sa gaseasca victime din randul companiilor.
Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informatii suplimentare despre ransomware si modul in care se pot feri de aceasta amenintare. Utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din e-mail-uri nesolicitate.
Proiectul No More Ransom a fost lansat in iulie 2016 de politia nationala olandeza si Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creste nivelul de colaborare dintre sectoarele public si privat in lupta contra ransomware.
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing