ANALIZA: De ce renunta Hewlett - Packard la productia de PC-uri. PLUS: Profilul companiei Autonomy, pentru care HP a platit 11,7 miliarde de dolari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: De ce renunta Hewlett - Packard la productia de PC-uri. PLUS: Profilul companiei Autonomy, pentru care HP a platit 11,7 miliarde de dolari
Hewlett - Packard a anuntat ca va inceta sa mai produca PC-uri si va cumpara compania de software Autonomy.
Hewlett-Packard a confirmat planurile privind sistarea productiei de calculatoare, tablete si telefoane. In schimb, compania se va concentra pe sectorul software, scrie BBC News. Gigantul Hewlett-Packard a cumparat firma britanica de software Autonomy, pentru suma de 7,1 miliarde de lire sterline (11,7 miliarde de dolari).
Grupul se gandeste sa vanda divizia de productie a calculatoarelor personale (cea mai mare din lume) si nu va mai fabrica terminale webOS. Sistemul de operare webOS este utilizat de tablete si smartphone-uri.
O NOUA DIRECTIE PENTRU TRADITIONALA HP
Anuntul marcheaza o schimbare majora pentru companie si universul IT, in general. Din nefericire pentru Hewlett - Packard, criticii, operatorii de telefonie si retailerii nu au fost pe deplin convinsi de sistemul de operare webOS. Decizia HP este cu atat mai surprinzatoare, cu cat anul trecut a platit 1,2 miliarde de dolari (727 miliarde de lire sterline) pentru a cumpara Palm, in scopul unei "infuzii" de tehnologie.
Au existat numeroase zvonuri in ultima vreme privind intentia CEO-ului Hewlett - Packard, Leo Apotheker (foto), venit de la rivalul german SAP, de a concentra afacerea companiei de la productia de componente hardware, la cea de software, mai mica, dar mai PROFITABILA.
Metamorfoza HP, gandita de Apotheker, se incadreaza in trendul adoptat de un alt gigant tehnologic, IBM, care a renuntat in urma cu ani de zile la productia de calculatoare personale. "HP a realizat ceea ce au vazut si altii, si anume ca productia de hardware, in termeni de consum, NU MAI REPREZINTA O AFACERE PROFITABILA", a declarat Michael Yoshikami, CEO al YCMNET Advisors. "Nu este vorba neaparat de bani. Este vorba de sustinerea viziunii CEO-ului, aceea a orientarii spre servicii pentru clienti si afaceri", conchide Yoshikami.
In privinta vanzarii diviziei de PC-uri, oficialii HP au declarat ca "se gandesc la o serie de alternative, printre care, o separare partiala de HP, printr-o scindare sau alta tranzactie". Zvonurile de pe piata fac referire si la posibile entitati private equity, care doresc sa cumpere divizii din compania HP, daca aceasta se va diviza.
PROFIL: AUTONOMY, CEL MAI MARE PRODUCATOR DE SOFTWARE DIN MAREA BRITANIE
HP a anuntat ca va plati pentru Autonomy 11,7 miliarde de dolari, o suma deloc de neglijat. Compania Autonomy a fost fondata in 1996, fiind o varianta "upgradata" a grupul de cercetare in domeniul software Cambridge Neurodynamics. Autonomy produce programe care pot extrage informatii utile din surse "nestructurate", precum apeluri telefonice, email-uri si fisiere video.
De exemplu, unul din softurile Autonomy poate sugera unui operator de call-centre o serie de raspunsuri sau monitoriza canalele TV pentru cuvinte si subiecte. Avantajul principal al Autonomy este faptul ca NU are concurenta. In consecinta, HP a actionat rational, achizitionand un jucator greu.
In 2000, Autonomy a fost listata pe Nasdaq, in plin boom tehnologic. Sase luni mai tarziu, compania era listata si la Londra. Compania s-a confruntat cu bula tehnologica de la inceputul mileniului, iesind din FTSE 100; in 2001, Autonomy tragea un semnal de alarma in privinta profitului.
Dar spre deosebire de alte companii tehnologice, inghitite de criza, Autonomy a ramas profitabila. Autonomy va fi condusa tot de Mike Lynch, care a fondat firma. Producatorul de software are peste 25.000 de clienti - companii in toata lumea. Insusi Lynch detine 8% din actiunile Autonomy, care i-ar aduce oricand 500 milioane de lire sterline.
Compania a crescut vertiginos, mai ales datorita achizitiilor, dar a ramas relativ necunoscuta analistilor financiari. Totodata, Luka Modric Autonomy sponsorizeaza clubul de fotbal Tottenham Hotspur. Pentru CEO-ul Mike Lynch, preluarea de catre HP este "un moment istoric"; Autonomy va continua sa dezvolte afacerea sub umbrela Hewlett - Packard.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"