Romania, in randul tarilor Europei Centrale si de Est cu cea mai redusa cota de impozitare directa si cea mai mare TVA
mazars romaniaimpozit pe profittvaeuropa centrala si de est
Schimbarile din perioada 2013-2014 ale mediului fiscal din Europa Centrala si de Est indica faptul ca la nivelul regiunii se pastreaza o usoara tendinta de reducere a impozitarii directe, in paralel cu atenuarea cresterii TVA. Potrivit datelor studiului regional MAZARS "Central Eastern European Tax Brochure 2014", rata medie a impozitului pe profit este in prezent de aproximativ 17%, iar cota medie a TVA se mentine la aproximativ 21%.
Romania se afla in continuare sub media regionala a cotei impozitului pe profit, in timp ce cota TVA de 24% o plaseaza intre tarile Europei Centrale si de Est cu cel mai ridicat nivel al poverii fiscale din impozitarea indirecta.
Studiul anual MAZARS analizeaza cadrul de impozitare existent in regiune, permitand compararea principalilor factori de competitivitate fiscala la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est.
Impozitul pe profit: scaderi ale cotelor in Slovacia si Ucraina In perioada 2013-2014, doua state din regiune au redus cu cate un procent nivelul impozitului pe profit: Slovacia, la 22% si Ucraina, la 18%. La nivelul Uniunii Europene, in afara de Slovacia, alte doua state membre au decis sa relaxeze impozitarea directa in aceeasi perioada.
Potrivit ultimului raport Eurostat, cea mai mare reducere, de 2 procente, a fost aplicata de Marea Britanie (de la 23% la 21%), aceasta fiind urmata de Slovacia (de la 23% la 22%) si Danemarca (de la 25% la 24.5%). Romania ramane in continuare tara cu una dintre cele mai scazute cote de impozit pe profit (16%), atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in Europa Centrala si de Est. Cota medie ajustata la nivel regional, de 17,2%, se afla in prezent cu aproape 6 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (23,1% in 2014).
Dintre tarile cuprinse in studiul MAZARS, Romania se apropie cel mai mult de Polonia, atat ca nivel al cotei aplicate (Polonia - 19%), cat si ca variatie, cele doua tari pastrand nemodificata rata de impozitare in ultimii 5 ani. Este de luat in calcul posibilitatea ca pe termen mediu Romania sa schimbe detaliile acestei comparatii, daca mediatizata trecere la impozitarea progresiva va deveni realitate.
Fata de Uniunea Europeana, unde impozitul pe profit variaza intre 10% (Bulgaria) si 38% (Franta), Europa Centrala si de Est se caracterizeaza prin variatii mai mici de la un stat la altul ale cotelor aplicate. Cel mai mic nivel, de 9%, este in Muntenegru, iar cel mai mare de 26%, in Grecia.
Autori: René Schöb, Partner, Head of Tax Advisory, MAZARS Romania
Elena Geageac, Tax Manager, MAZARS Romania