Ce sunt folatii serici: 4 lucruri pe care trebuie sa le stii
folatianalizeanalize medicale
Folatii reprezinta un grup de compusi inruditi cu proprietati nutritionale similare, fiind niste micronutrienti esentiali pe care organismul uman nu ii poate sintetiza, depinzand asadar de aportul exogen.[1]
In acest articol vom vorbi despre rolul important pe care il au ei, cand si de ce este recomandata determinarea nivelului acestora si care sunt valorile normale, dar si despre riscurile asociate cu un nivel de
folati seric scazut.
Care este rolul folatilor
Folatul este forma naturala a vitaminei B9 si ajuta la formarea ADN-ului si a ARN-ului, fiind implicat si in metabolismul proteinelor. De asemenea, acesta mai joaca un rol extrem de important in descompunerea homocisteinei, un aminoacid care poate avea efecte nocive asupra sistemului cardiovascular daca este prezent in cantitati mari.
Corpul nostru are nevoie de folati si pentru a produce globule rosii sanatoase; este esential in perioadele de crestere rapida, cum ar fi in timpul sarcinii si dezvoltarii fetale. [3]
Folatii sunt prezenti in mod natural in multe alimente, printre care si:
- Ficatul de vita;
- Legume, in special in sparanghel, varza de Bruxelles si legumele cu frunze verzi;
- Fructe si sucuri de fructe (in special portocale);
- Nuci;
- Mazare.
Deficientele de folati si vitamina B12 sunt considerate cele mai comune cauze ale anemiei macrocitare. Nivelul scazut de folati poate avea si alte efecte negative asupra sanatatii, ca de exemplu: boli cardiovasculare, boli neoplazice si disfunctie cognitive, un risc crescut de abruptio placentae, preeclampsie, avort spontan, nasterea de fat mort, nasterea prematura, greutatea mica la nastere, palatoschizis si anomalii congenitale grave ale creierului si coloanei vertebrale, cum ar fi defectele de tub neural.[5]
Cum poate fi determinat nivelul folatilor
Testele de laborator pentru folati si vitamina B12 sunt esentiale pentru diagnosticul unui eventual deficit al acestor vitamine si pentru investigarea unor forme de anemie. Poate fi masurat nivelul de folati serici, cel al nivelului de folati eritrocitari ori cel al vitaminei B12.
Primul tip de test la care se recurge in mod obisnuit pentru a se stabili daca exista sau nu un deficit este determinarea folatilor serici (interval de referinta 7-40 nmol/L). Marja de siguranta dintre aportul si necesarul de folati este mica, astfel ca nivelul acestora poate scadea sub valorile normale dupa doar 3 saptamani de echilibru negativ (consumul de folati depaseste aportul).
Nivelul scazut de folati poate indica o deficienta în organism, dar trebuie retinut ca nivelul folatilor serici depinde si de aportul alimentar recent. In general, daca nivelul folatilor serici este anormal, se masoara si cel al folatilor eritrocitari. In cazul unui pacient cu deficienta de folati caruia i-a fost administrat recent acid folic, numai masurarea nivelului de folati eritrocitari va duce la depistarea deficientei respective.[4]
Cand este recomandata testarea nivelului de folati serici
Exista mai multe motive pentru care ar putea fi necesar un astfel de test, printre care si:
- Nivelurile scazute de folati pot duce la instalarea anemiei;
- Testul poate fi folosit pentru a investiga posibilele cauze ale leziunilor nervilor;
- Unele afectiuni, cum ar fi boala Crohn sau fibroza chistica, impiedica absorbtia folatilor in organism;
- Deficienta de folati poate cauza confuzie si dezorientare in unele cazuri;
- Testul poate ajuta la monitorizarea tratamentului pentru deficienta de acid folic sau vitamina B12.
Care pot fi cauzele scaderii nivelului de folati
Scaderea nivelului de folati poate avea mai multe cauze:
- Nu consumi suficiente alimente bogate in folati;
- Organismul tau nu absoarbe folatii din alimente;
- Anumite medicamente sau bolile de ficat ori rinichi pot duce scaderea nivelului de folati;
- Daca esti insarcinata, ai putea avea nevoie de mai multi folati decat in mod normal.[2]
Rezultatele analizelor pot varia in functie de varsta, sex, istoricul medical, metoda de testare folosita, dar si alti factori. Daca acestea indica un nivel scazut de folati serici nu inseamna neaparat ca ai o problema. Medicul tau este singurul care iti poate spune cu exactitate ce inseamna rezultatele respective pentru tine.
Bibliografie:
Atli Arnarson BSc, PhD. “Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference?” Healthline, Healthline Media, 19 Aug. 2019, www.healthline.com/nutrition/folic-acid-vs-folate#folate. Accessed 28 Jan. 2022.
“Folate Test.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 24 Nov. 2020, www.healthdirect.gov.au/folate-test. Accessed 28 Jan. 2022.
Harvard T.H. Chan. “Folate (Folic Acid) – Vitamin B9.” The Nutrition Source, 18 Sept. 2012, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/. Accessed 28 Jan. 2022.
Metz, Jack. “Results: Appropriate Use of Tests for Folate and Vitamin B12 Deficiency.” Australian Prescriber, vol. 22, no. 1, 1 Feb. 1999, pp. 16–18, www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/appropriate-use-of-tests-for-folate-and-vitamin-b12-deficiency, 10.18773/austprescr.1999.010. Accessed 28 Jan. 2022.
“Office of Dietary Supplements - Folate.” Nih.gov, 2016, ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/#h5. Accessed 28 Jan. 2022.