Considerata inca de multe persoane drept un simplu mit, criza varstei de mijloc pare a exista cu adevarat. Si nu numai atat, ultimele studii ne arata ca efectele acestui fenomen se pot dovedi a fi mai grave decat am fi crezut pana acum. Tinand cont de ultima cercetare publicata recent de Biroul National de Cercetare Economica, criza varstei mijlocii nu numai ca aduce o scadere a satisfactiei pe care ne-o ofera viata, ci poate provoca o serie intreaga de alte probleme.
In primul rand, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care trec prin aceasta criza a varstei mijlocii se confrunta mai des cu perioade de depresie severa. De asemenea, tot aceste persoane se dovedesc a fi mai stresate la locul de munca. In multe cazuri, aceste persoane recunosc ca au probleme cu somnul si se dovedesc a fi mai expuse riscului de a deveni dependente de alcool.
Ce este mai interesant este insa faptul ca aceasta criza a varstei mijlocii pare sa nu ocoleasca pe nimeni, nici macar pe acele persoane care in mod normal nu ar avea de ce sa sufere. Vorbim, spre exemplu, despre acele persoane care trec de fapt prin cea mai buna perioada a vietii lor - castiga bine, nu prea au probleme de sanatate, traiesc in zone sigure si prospere. Aceasta descoperire le da de furca cercetatorilor, care incearca sa afle de ce aceste persoane ajung uneori sa se afunde in aceasta criza a varstei de mijloc.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, pentru multi oameni ajunsi la aceasta asa numita “varsta de mijloc”, activitatea de zi cu zi de la locul de munca ajunge sa fie stresanta. Potrivit unui sondaj realizat in 2022 peste Ocean, 50% dintre angajatii din Statele Unite si Canada au recunoscut ca au avut “o ultima zi de lucru foarte stresanta”.
Aceasta ar putea fi o explicatie pentru care si angajatii cu varste mai inaintate s-au alaturat la inceputul acestui an in trendul cunoscut acum sub numele de “Marea Demisie”, fenomen ce a debutat pe piata muncii de peste Ocean si s-a raspandit in cele din urma in multe zone ale lumii. Potrivit unei analize realizate de cei de la Vox, numarul de demisii in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani a crescut cu 34 de procente in primele trei luni ale acestui an in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
Ultimele NOUTATI
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Te-ar putea interesa si
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare