Considerata inca de multe persoane drept un simplu mit, criza varstei de mijloc pare a exista cu adevarat. Si nu numai atat, ultimele studii ne arata ca efectele acestui fenomen se pot dovedi a fi mai grave decat am fi crezut pana acum. Tinand cont de ultima cercetare publicata recent de Biroul National de Cercetare Economica, criza varstei mijlocii nu numai ca aduce o scadere a satisfactiei pe care ne-o ofera viata, ci poate provoca o serie intreaga de alte probleme.
In primul rand, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care trec prin aceasta criza a varstei mijlocii se confrunta mai des cu perioade de depresie severa. De asemenea, tot aceste persoane se dovedesc a fi mai stresate la locul de munca. In multe cazuri, aceste persoane recunosc ca au probleme cu somnul si se dovedesc a fi mai expuse riscului de a deveni dependente de alcool.
Ce este mai interesant este insa faptul ca aceasta criza a varstei mijlocii pare sa nu ocoleasca pe nimeni, nici macar pe acele persoane care in mod normal nu ar avea de ce sa sufere. Vorbim, spre exemplu, despre acele persoane care trec de fapt prin cea mai buna perioada a vietii lor - castiga bine, nu prea au probleme de sanatate, traiesc in zone sigure si prospere. Aceasta descoperire le da de furca cercetatorilor, care incearca sa afle de ce aceste persoane ajung uneori sa se afunde in aceasta criza a varstei de mijloc.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, pentru multi oameni ajunsi la aceasta asa numita “varsta de mijloc”, activitatea de zi cu zi de la locul de munca ajunge sa fie stresanta. Potrivit unui sondaj realizat in 2022 peste Ocean, 50% dintre angajatii din Statele Unite si Canada au recunoscut ca au avut “o ultima zi de lucru foarte stresanta”.
Aceasta ar putea fi o explicatie pentru care si angajatii cu varste mai inaintate s-au alaturat la inceputul acestui an in trendul cunoscut acum sub numele de “Marea Demisie”, fenomen ce a debutat pe piata muncii de peste Ocean si s-a raspandit in cele din urma in multe zone ale lumii. Potrivit unei analize realizate de cei de la Vox, numarul de demisii in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani a crescut cu 34 de procente in primele trei luni ale acestui an in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa