Romanii scapa de electrocasnicele vechi, iar copiii lor se joaca de-a reciclarea in campania Romania Recicleaza
reciclareeducatiedeseuri
Asociatia Environ a lansat miercuri, 29 iunie la Harsova, o noua editie a campaniei ,,Romania Recicleaza”, unul dintre cele mai de succes programe nationale de colectare a deseurilor de echipamente e
Campania care a ajuns deja la cea de-a saptea editie, se desfasoara in 2022 intr-un format complex care imbina componenta de colectare a deseurilor electrice de la populatie cu ateliere si jocuri eco-educative pentru copiii si tinerii din localitatile din tara.
Programul ,,Romania Recicleaza” se adreseaza tuturor locuitorilor, companiilor sau institutiilor din orasele si comunele participante in program care detin si doresc sa predea spre reciclare aparatura electronica veche sau defecta. Acestia pot solicita colectarea gratuita de la domiciliu sau sediu a deseurilor voluminoase prin apel telefonic la call center 031.827.0000 si de asemenea pot preda direct deseurile de mici dimensiuni in punctele de colectare agreate de Environ cu reprezentantii primariilor.
Mai mult decat atat, pornind de la convingerea ca investitia in educatie este cel mai important pas pentru reformarea modului in care percepem si gestionam deseurile,
Asociatia Environ va implementa la punctul de colectare si un program de educatie ecologica pentru cei mici.
Recycle Joy este un concept de workshop-uri educationale, jocuri, activitati distractive si premii surpriza, destinat copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani care isi propune sa ii invete cum sa descopere bucuria reciclarii.
„Ne propunem sa facem din grija fata de natura, responsabilitate si reciclare o normalitate si chiar un motiv de bucurie. Sustenabilitatea inseamna calitatea vietii in prezent si in viitor, de aceea consideram ca nu este suficient doar sa organizam periodic actiuni de colectare, ci trebuie sa investim constant in educatie si informare. Este imposibil sa producem o schimbare de paradigma si sa cream o cultura a reciclarii cata vreme oamenii se asteapta ca de fiecare data cand predau un deseu sa primeasca ceva in schimb. In cadrul campaniei Romania Recicleaza vor primi intr-adevar ceva la schimb: timp, atentie si incredere in cei mici pentru ca ei pot produce acea schimbare de perspectiva. Contribuim la formarea adultilor de maine cu speranta ca in cativa ani predarea echipamentelor uzate va deveni o practica obisnuita, vom trai intr-un mediu mai curat, iar Romania nu va mai fi codasa Europei la reciclare”, declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociatiei Environ.
Proiectul ”Romania Recicleaza” a luat nastere in 2018 ca parte a strategiei Asociatiei Environ de a construi un parteneriat durabil cu autoritatile publice locale si de a oferi astfel impreuna cetatenilor o solutie practica pentru predarea responsabila a aparaturii electrice vechi, precum si a bateriilor uzate, avand in vedere totodata si obiectivele legate de cresterea gradului de informare si educare pe acest subiect. In 2022, tinta Romaniei de colectare si reciclare a deseurilor electrice este de 65% din media vanzarilor de echipamente noi pe ultimii trei ani.
Editia din 2022 a campaniei ,,Romania Recicleaza” se desfasoara in perioada 29 iunie – 15 noiembrie, iar primariile care doresc sa se alature programului si sa organizeze actiuni de colectare deseuri electrice de la populatie, se pot inscrie pe adresa office@environ.ro sau direct pe site-ul campaniei
www.romania-recicleaza.ro.
Potrivit unui studiu al Asociatiei Environ realizat de Reveal Marketing Research la finalul anului trecut, 4 din 10 romani nu recicleaza aparatele electrice vechi pentru ca nu stiu unde, 18% nu stiu cum, iar 14% considera ca ar trebui sa fie recompensati.
Deseurile de echipamente electrice si electronice de larg consum reprezinta fluxul de deseuri cu cea mai rapida crestere din lume si contin o multime de resurse recuperabile si valoroase dar si substante periculoase precum plumb, crom, mercur si altele. Aproximativ 85% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, cu beneficii uriase atat pentru comunitate, cat si pentru natura.
###
Asociatia Environ, una dintre primele organizatii colective de transfer responsabilitate din Romania, perfectioneaza de peste 15 ani un sistem de gestionare responsabila a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Incepand cu anul 2007, Environ a gestionat peste 150.000 tone de DEEE-uri si a implementat sute de proiecte si campanii menite sa incurajeze schimbarea obiceiurilor privind colectarea selectiva si adoptarea unui stil de viata sustenabil.