Top 140 orase cu cele mai bune conditii de viata din lume. Viena este primul, Bucuresti pe locul 82

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Top 140 orase cu cele mai bune conditii de viata din lume. Viena este primul, Bucuresti pe locul 82
Top 140 orase cu cele mai bune conditii de viata din lume. Viena este primul, Bucuresti pe locul 82
de Adrian Somai la 04 Sep. 2018
Urmareste-ne pe Google News
top oraseconditii de viatanivel de traivienamelbourneosakabucuresti

Publicatia The Economist a desemnat orasul Viena drept orasul cu cele mai bune conditii de viata din intreaga lume. Capitala Austriei reuseste astfel sa detroneze Melbourne, oras care a ocupat prima treapta a acestui podium in ultimii sapte ani consecutiv. De asemenea, clasamentul din acest an aduce cu sine si o premiera interesanta. Este pentru prima data cand un oras european este situat pe primul loc in legatura cu conditiile de viata. Bucuresti ocupa locul 82 in acest clasament, depasind orase de renume precum Doha, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Istanbul sau Bangkok.

Specialistii de la publicatia The Economist au inclus in acest studiu nu mai putin de 140 de orase din toate colturile lumii. Apoi, in functie de anumite categorii stabilite, s-au acordat niste punctaje de la 0 la 100 de puncte. Spre exemplu, aceste puncte au fost acordate pentru standardul de viata dintr-un anumit oras, infrastructura, accesul la educatie, sistemul de sanatate sau criminalitatea din acel oras. De asemenea, si stabilitatea economica si politica au contribuit decisiv la realizarea acestui top. Viena, desemnat orasul cu cele mai bune conditii de viata din lume, a obtinut un scor de 99.1 puncte. 
 

Viena, orasul cu cele mai bune conditii de viata din lume

 
Cei de la The Economist nu sunt singurii care au ajuns la concluzia ca Viena este orasul cu cele mai bune conditii de viata din intreaga lume. Spre exemplu, specialistii de la Mercer, o companie de consultanta la nivel mondial, au clasat Viena pe cea mai inalta treapta a podiumului pentru nu mai putin de noua ani la rand. Mai mult decat atat, cei de la Mercer au stabilit un clasament in care au cuprins doar capitalele din intreaga lume, 231 la numar. Rezultatul celor de la Mercer s-a bazat si pe alte categorii care au fost luate in calcul la acordarea punctajului, precum poluarea aerului, spatiile verzi, posibilitatile de petrecere a timpului liber, etc. 
 
Si, totusi, de ce este Viena atat de bine plasata in acest top de atatia ani? In primul rand, trebuie sa stim ca Viena este cel mai mic dintre cele noua landuri ale Austriei, cu o suprafata de doar 414.65 km². De asemenea, Viena beneficiaza de un statut special in Austria, fiind o regiune autonoma. Toate astea contribuie la o atentie mai speciala care ii este acordata Vienei, fiind zona in care se fac cele mai multe investitii din punct de vedere al infrastructurii. 
 
Austria este una dintre cele mai bogate tari ale lumii, cu un PIB de aproximativ 386 de miliarde de dolari. Incepand cu 2011, tara s-a dezvoltat cu o repeziciune exemplara, devenind un model pentru toate tarile vecine si nu numai. In 2011, Austria s-a clasat pe locul 19 in lume intr-un top al Indicelui Dezvoltarii Umane. In prezent, Austria este pe locul 24 in acest top, primele trei locuri fiind ocupate de Norvegia, Australia si Elvetia. 
 
Viena este apreciata de cei de la The Economist din mai multe motive. In primul rand, vorbim despre o infrastructura extrem de dezvoltata, care faca ca viata tuturor sa fie mult mai usoara. Mergem mai departe si gasim un sistem sanitar extrem de bine pus la punct, care ii asigura pe cetateni ca nu au de ce sa isi faca griji din acest punct de vedere. De asemenea, sistemul educational este unul dintre cele mai apreciate la nivelul intregului continent. Asadar, vorbim despre un acces usor al oamenilor atat la educatie, cat si la sanatate. Transportul public este si el unul exemplar pentru orice alta capitala din lume. 
 

Melbourne si Osaka completeaza podiumul 

 
Orasul australian Melbourne a ocupat pentru sapte ani la rand locul unu in acest top al oraselor cu cele mai bune conditii de viata din lume. Melbourne este al doilea cel mai mare oras al Australiei si Oceaniei, avand o populatie de aproximativ 5 milioane de oameni. Economia orasului este una foarte puternica, cele mai prolifice sectoare fiind cele legate de finante, IT, turism, transporturi si educatie. De asemenea, in anul 2017, Melbourne a fost pozitionat pe locul 21 in clasamentul celor mai puternice si competitive centre financiare din intreaga lume. Nu in cele din urma, Melbourne se poate lauda cu o speranta de viata destul de ridicata, de peste 80 de ani. 
 
Osaka este pe locul trei in topul oraselor cu cele mai bune conditii de viata din lume, conform specialistilor de la The Economist. Zona metropolitana Osaka (Keihanshin) este a doua cea mai mare din Japonia si una dintre cele mai mari din lume, cu o populatie de aproape 19 milioane de locuitori. Osaka poate fi descris de asemenea ca unul dintre cele mai mari centre comerciale din intreaga lume, alaturi de orase precum Londra sau Paris. Insa, asta se reflecta destul de mult si in costul de viata din Osaka, acesta fiind declarat ca unul dintre cele mai scumpe orase din lume. 
 

Australia si marile orase europene domina Top 20 

 
Topul oraselor cu cele mai bune conditii de viata continua cu Calgary, cel mai mare oras din provincia canadiana Alberta. In 2015, Calgary s-a putut lauda ca fiind orasul cu cei mai multi milionari din intreaga tara. Cu peste 800 de sedii centrale ale diverselor corporatii, Calgary este un important centru comercial si economic al tarii. 
 
Sydney ocupa pozitia a cincea in topul intocmit de cei de la The Economist, fiind cel mai populat oras din Australia si Oceania. Din punct de vedere economic, Syndey sta extrem de bine, fiind cotat pe locul 11 in The Global Economic Power Index. De asemenea, economia orasului Sydney a cunoscut o crestere accentuata dupa anul 2000, atunci cand Jocurile Olimpice de Vara s-au organizat acolo. 
 
Clasamentul celor de la The Economist continua cu Vancouver pe locul 6, Tokyo pe locul 7, Toronto pe locul 8, Copenhaga pe locul 9 si Adelaide pe locul 10. Urmatoarele zece locuri sunt dominate de mai multe orase europene: Zurich (locul 11), Frankfurt (locul 12, la egalitate cu Auckland), Geneva (locul 14, la egalitate cu Perth), Helsinki (locul 16), Amsterdam (locul 17), Hamburg (locul 18), Paris (locul 19, la egalitate cu Montreal). 
 
Daca va intrebati pe ce locuri sunt alte mari orase ale lumii, va spunem imediat. Spre exemplu, Berlin este pe locul 21, in timp ce Oslo este pe locul 27, iar Bruxelles pe 29. Surprinzator sau nu, Budapesta ocupa un onorant loc 34, fiind devansat de Stockholm si urmat de Hong Kong. Singapore, unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, ocupa locul 37 in acest top, in timp ce Madrid este pe locul 39. Washington DC este considerat orasul american cu cele mai bune conditii de viata (locul 37), fiind urmat de Minneapolis (locul 39), Boston (42), Chicago si Miami (la egalitate pe locul 44). Londra ocupa abia locul 49 in acest top, in timp ce Roma este abia pe locul 55. Nici New York sau Dubai nu stau prea bine, ocupand abia locurile 57, respectiv 69.  
 

Bucuresti, locul 82 in acest top

 
Bucuresti ocupa locul 82 in topul oraselor cu cele mai bune conditii de viata din lume, la egalitate cu Belgrad si Shenzen. Nu este neaparat un loc foarte bun, insa putem sa spunem ca Bucurestiul a depasit orase importante ale lumii precum Johannesburg, Doha, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Guangzhou, Bangkok, Istanbul sau Mexico City. 
 
Din punct de vedere economic, capitala Romaniei sta mai bine decat multe alte capitale europene. Potrivit datelor Eurostat, Bucuresti este singurul oras din zona Europei de Est care se poate compara cu orasele vestice. Potrivit datelor publicate in primavara acestui an, nivelul de trai din regiunea Bucuresti – Ilfov a fost de 139% din media UE, conform PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard. Practic, Bucuresti a depasit din acest punct de vedere capitale precum Madrid, Berlin, Roma sau Lisabona. 
 
Insa, in comparatie cu alte orase mari europene, cifrele bune din punct de vedere economic par ca nu aduc nimic bun in realitate. Daca in marea majoritate a oraselor europene pe care le-am depasit calitatea vietii este una cu adevarat buna, in cazul Romaniei nu prea putem spune acelasi lucru. In mod normal, cifrele bune din punct de vedere economic atrag cu sine investitii in infrastructura. Dar nu in Romania!
 
Spre exemplu, Bucuresti este cel mai aglomerat oras din Europa, cu o infrastructura practic inexistenta. Daca marile orase europene (chiar si Sofia) au reusit sa construiasca autostrazi ocolitoare pe mai multe benzi, administratia Bucurestiului nu poate sa faca nimic de aproape 30 de ani in legatura cu acea centura ceruta de bucuresteni. Transportul public este si el unul dintre cele mai slabe din intreaga Europa, parcul rutier fiind unul extrem de imbatranit. 
 

Damasc, orasul cu cele mai proaste conditii de viata din lume 

 
Razboiul din Siria nu a afectat foarte tare si capitala Damasc, insa nivelul de siguranta este in continuare extrem de scazut. Chiar daca viata continua in mod normal la Damasc, conditiile de viata sunt considerate a fi in acest moment cele mai proaste din intreaga lume. Cel putin, dintre toate orasele studiate! Fiindca, daca vrem sa ne gandim si la alte orase din tari precum Irak, Afghanistan, Libia, Yemen sau Somalia, ne-am da seama ca in Damasc, nivelul de trai este inca unul destul de decent. 
 
Ultimele zece locuri ale acestui top al oraselor cu cele mai bune conditii de viata din lume sunt ocupate de Colombo (locul 130), Dakar, Algiers, Douala, Tripoli, Harare, Port Moresby, Karachi, Lagos, Dhaka si Damasc. 
 
 
 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Surpriza pe piata valutara. Leul romaesc bate euro
Financiar-Bancar

Surpriza pe piata valutara. Leul romaesc bate euro

today09 Dec. 2024
Detalii care pot imbunatati total atmosfera intr-un cabinet stomatologic!
Life Style

Detalii care pot imbunatati total atmosfera intr-un cabinet stomatologic!

today09 Dec. 2024
Programele economie ale AUR, SOS si POT. Cum isi fac socotelile extremistii cu finantele tarii si care sunt pericolele pentru noi toti?
Economie

Programele economie ale AUR, SOS si POT. Cum isi fac socotelile extremistii cu finantele tarii si care sunt pericolele pentru noi toti?

today09 Dec. 2024
Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!
Economie

Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!

today08 Dec. 2024
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Economie

Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?

today07 Dec. 2024
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
Economie

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025

today06 Dec. 2024
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Ultimele stiri economice

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale

today06 Dec. 2024
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Programele economie ale AUR, SOS si POT. Cum isi fac socotelile extremistii cu finantele tarii si care sunt pericolele pentru noi toti?
Economie

Programele economie ale AUR, SOS si POT. Cum isi fac socotelile extremistii cu finantele tarii si care sunt pericolele pentru noi toti?

today09 Dec. 2024
Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!
Economie

Schimbare importanta in pensii! Daca ai sub 2000 de lei, vei primi bani in plus din ianuarie 2025!

today08 Dec. 2024
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Economie

Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?

today07 Dec. 2024
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
Economie

Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025

today06 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x