Va place sushi? Iata cateva informatii interesante despre aceasta delicatesa!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va place sushi? Iata cateva informatii interesante despre aceasta delicatesa! Va place sushi? Iata cateva informatii interesante despre aceasta delicatesa!
de Mihai Balescu la 14 Feb. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
Se poate spune ca primul sushi din lume a fost preparat in urma cu aproape 1.000 de ani de catre pescarii japonezi. Acestia, pentru a conserva pestele prins, il sarau si il lasau sa fermenteze timp de cateva luni pe un strat de orez inmuiat in otet. La final, orezul se arunca si se pastra doar carnea, pana cand cineva a remarcat ca orezul era si el foarte gustos si ca era pacat sa fie aruncat.

Se nastea astfel o combinatie de efect: carne cruda cu orez otetit, altfel spus - sushi. Termenul “sushi” nu denumeste, deci, doar pestele crud (asa cum cred unii), ci se refera la forma combinata cu orez si condimente. Pentru pestele crud simplu, termenul este “sashimi”.

Incepand cu secolul XVIII, aceasta mancare a devenit foarte populara, iar prepararea ei a capatat valente de arta. Nu in sensul stric culinar, pentru ca traditia japoneza spune ca natura nu poate fi imbunatatita, ci legat mai mult de modul cum este pregatita, aranjata pe farfurie si servita. Japonezii considera ca priceperea in acest domeniu poate fi obtinuta de-abia dupa ani buni de experienta.

Sushi-ul actual este un aliment proaspat si lejer, cu putine calorii, dar care contine totusi toate substantele necesare unei alimentatii corecte, printre care carbo-hidrati, potasiu si iod.


Ingredientul cel mai important, care ii da savoare, nu este bucata de peste crud, ci orezul. Este vorba despre un orez japonez caruia i se adauga, pentru gust, un otet special. Manipularea lui este o adevarata arta, altfel nu se obtine consistenta potrivita – nici prea dur, nici prea moale.

Pestele vine de-abia pe locul doi. El trebuie sa fie foarte proaspat si, legat de aceasta cerinta, iata si o curiozitate: bucatarii de sushi sunt intotdeauna barbati, deoarece femeile, avand mainile mai calde, risca sa strice pestele in timpul prepararii.

De cele mai multe ori, acesti maestri-bucatari sunt japonezi care au deprins in tara lor de origine arta prepararii pestelui crud. Unii au frecventat scoli de gastronomie si au sustinut un examen pentru a obtine o diploma, altii si-au castigat experienta la locul de munca. Acestia din urma, de obicei, au nevoie cam de 10 ani de practica:

• in primul an, nu pot decat sa spele vasele si sa-i observe pe maestri;
• in urmatorii trei ani se pun la punct cu prepararea verdeturilor care asezoneaza o portie de sushi;
• inca trei ani sunt necesari studiului pestelui – alegere, tehnici de curatare si tehnici de taiere (folosind trei tipuri diferite de cutite);
• in fine, ultima perioada este dedicata prepararii celui mai dificil ingredient – orezul. Nu degeaba expertii considera ca reusita unui sushi este data in proportie de 60% de orez – restul de 40% se impart intre peste (30%) si abilitatile manuale ale bucatarului (10%).

Reguli de respectat intr-un sushi-bar

Dupa ce va asezati la tejghea, un chelner va va aduce un prosop fierbinte (“oshibori”), impaturit intr-un cos. Stergeti-va pe maini si asezati apoi prosopul la loc in cos. In fata dvs. veti avea o farfurioara, o pereche de betisoare (“hashi”) si un suport pentru betisoare (“hashi oki”). Cand nu le folositi, betisoarele trebuie sa stea pe suport, paralel cu marginea tejghelei.

In scurt timp, chelnerul va aparea din nou si va va intreba ce doriti sa beti (singurele bauturi potrivite sunt considerate sake-ul, ceaiul sau berea). In nici un caz nu comandati bauturi maestrului bucatar aflat in spatele tejghelei, el se ocupa doar de sushi: va ia comanda, portioneaza pestele crud in fata dvs., il ruleaza in orez, adauga ghimbir feliat si “wasabi” (o specie foarte iute de hrean), creeaza aranjamentul pe farfurie si va serveste.

Sushi-ul se mananca - fara nici o retinere - cu mana. Apucati bucatile cu degetele si incercati sa le introduceti in gura intregi, eventual din doua imbucaturi, dupa ce in prealabil le-ati muiat putin in wasabi. Atentie! Folositi foarte putin wasabi, pentru ca este extrem de iute si s-ar putea sa nu mai intelegeti nimic din gustul sushi-ului propriu-zis. Betisoarele le folositi doar pentru ghimbirul feliat, cu care, din cand in cand, va mai racoriti gura.

Citeste si: Companiile romanesti Tarom si Blue Air au anuntat semnarea a doua parteneriate. Ce avantaje vor avea pasagerii?

Sursa foto: www.pexels.com

Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Companii

Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau

today05 Iul. 2025
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice  Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Economie

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice

today05 Iul. 2025
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Economie

Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA

today05 Iul. 2025
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x