Lista neagra a alimentelor din comert. Parizerul
parizerparizerulgrasimiaditivicolagen
Daca in cazul pateului si al margarinei lucrurile sunt clare, in sensul ca toate produsele de acest tip ar trebui evitate, in cazul parizerului exista diferente ceva mai mari de... "calitate" intre diferitele sortimente. Cu toate acestea, sfatul nostru este sa eliminati si parizerul dintre alimentele pe care le consumati. Haideti sa vedem de ce.
Chiar daca grasimea continuta de parizer este in cantitati in general ceva mai mici decat cea din pateuri, grasimea ramane, si in cazul parizerului, unul dintre ingredientele de baza (concentratia de grasime a parizerului variaza, in general, intre 30% si 40%).
Parizerul contine, in concentratii ridicate, piele si tendoane sau/si cartilagii (pielea apare ca si ingredient separat, tendoanele sunt continute de carnea dezosata mecanic, adica practic resturile de pe oase). Pielea ofera parizerului o parte din grasimi (restul – cea mai mare parte - fiind de obicei din slanina) si proteina inferioara – colagen. Colagenul (prezent in parizer si din tendoanele ori cartilagiile folosite), in cantitati mici, este necesar organismului (pielea, tendoanele, cartilagiile, vasele de sange contin colagen). Consumat in cantitati mari, colagenul este nefolositor organismului si poate fi chiar daunator.
Parizerul contine si multa apa. Apa in sine nu dauneaza, dar o putem obtine si altfel decat platind pe un aliment incarcat de grasimi si de aditivi. In plus, cantitatea ridicata de apa din parizer face necesara folosirea unui agent gelifiant, caragenanul (E407).
Click Aici si citeste mai departe pe SaFiiTuSanatos.ro...
Citeste si:
Lista neagra a alimentelor din comert. Pateul
Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina
Preparate din comert pe care le putem consuma fara riscuri